En Sıcak Konular

Gazze'de kalıcı ateşkes sağlandı

27 Ağustos 2014 08:07 tsi
Gazze'de kalıcı ateşkes sağlandı
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistinli gruplar ile İsrail arasında kalıcı ateşkesin sağlandığını açıkladı. Mısır, kalıcı ateşkes anlaşmasının maddelerini yayımladı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistinli gruplar ile İsrail arasında kalıcı ateşkesin sağlandığını açıkladı.
 
Öte yandan İsrail ile Filistinli gruplar arasında Mısır arabuluculuğunda kalıcı ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından Hamas yönetimi, İsrail'e karşı zafer kazanıldığı açıkladı.
 
Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, yaptığı basın açıklamasında "Filistin direnişi, Arap ordularının birleşerek yapamadıklarını yaptı ve 51 gün süren saldırıların sonunda, taleplerinin çoğunun gerçekleşmesini sağladı" dedi. Zuhri, "Daha önce Siyonistlere 'Gazze'ye yakın yerlerdeki evlerinize Başbakan Binyamin Netanyahu'nun değil ancak Hamas'ın izniyle girebilirsiniz' demiştik. Şimdi ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından İsraillilere 'Hamas'ın kararıyla evinize dönebilirsiniz' diyoruz" diye konuştu.
 
Filistin direniş hareketlerinin zaferinin, halkın fedakarlıklarıyla kazanıldığını vurgulayan Zuhri, şunları söyledi:
 
"Bugün halkımızın ve Filistin direnişinin zaferini ilan ediyoruz. Starejik noktaları vurarak, havaalanlarına abluka uygulayarak, Siyonistleri direniş gruplarının attığı roketlerden korunmak için yerin altına girmeye mecbur ederek İsrail'in caydırıcı gücünü kırdık."
 
Zuhri, "direniş gruplarının kazandığı zaferin, sınır kapılarının açılmasından ziyade Filistin ve Kudüs'ün işgalden kurtuluş yolunu açtığı için değerli olduğunu" söyledi.
 
Hamas ve İslami Cihad hareketleri, İsrail ile kalıcı ateşkesin sağlandığı müzakere sürecinde üstlendiği arabuluculuk rölünden ötürü Mısırlı yetkililere teşekkür etti.
 
İsrail de ateşkesi kabul ettiğini açıkladı
 
İsrail, Mısır'ın önerdiği kalıcı ateşkes teklifini kabul ettiğini açıkladı.
 
İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yigal Palmor, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Mısır'ın önerdiği kalıcı ateşkesi kabul ettik" dedi. Palmor, ateşkesin şartları ve detaylarını daha sonra paylaşacaklarını belirtti.
 
İsrail basınında çıkan hükümet kaynaklı haberlerde de ateşkesin bu akşam 19:00'da yürürlüğe girdiğini, Gazze'ye insani yardımların geçişi ve Filistinli balıkçıların Gazze açıklarında avlanma alanının ilk etepta 3 milden 6 mile çıkarılması konularında mutabık kalındığı, Hamas'ın önceki görüşmelerdeki talepleri olan Gazze limanı ve havaalanı gibi taleplerinin gelecek günlerde yapılacak müzakerelerde görüşüleceği yönünde haberlere yer verildi.
 
Anlaşmanın ardından Gazze'de Filstinliler ellerinde Hamas ve el-Fetih bayrakları ile yollara dökülürken, İsrail tarafında da "televizyonlarda genel bir memnuniyetin hakim olduğu" görülüyor.
 
Hamas Hareketi yetkililerinden Mahmud ez-Zehar
 
Hamas Hareketi yetkililerinden Mahmud ez-Zehar, "Filistinli direniş guruplarının, İsrail'in ulusal güvenliğine darbe indirdiğini" söyledi.
 
Zehar, İsrail ile Gazze arasında varılan kalıcı ateşkesin ardından başlayan kutlamalarda yaptığı konuşmada, "Direniş, İsrail'in 'caydırıcılık ve yenilmez ordu' teorsini bertaraf etti" dedi.
 
İsrail kentlerinin, son ana kadar füzelerle vurulduğuna dikkati çeken Zehar, "İsrail, Gazze'ye yönelik saldırılarında, siyasi, güvenlik, askeri ve stratejik açıdan başarısız oldu" diye konuştu.
 
"Havalimanımızı da deniz limanımıza da inşa edeceğiz" diyen Zehar, bunu yaperken kimseden izin almayacaklarını belirterek, "Limanlarımıza kim saldıracak olursa füzelerle karşılık vereceğiz" ifadesini kullandı. Zehar ayrıca, bir sonraki aşamada, İsrail saldırılarından zarar gören evlerin onarılacağını sözlerine ekledi.
 
Direnişte yeni dengeler
 

Hamas Siyasi Büro Üyesi Muhammed Nezzal da Filistin direnişinin, İsrail ordusuna karşı başlattığı mücadelede dengeleri değiştirdiğini belirterek, direnişin "İsrail ordusu yenilmez" tezini de çürüttüğünü belirtti.
 
Nezzal, yaptığı açıklamada, ateşkesi Filistin direnişinin "zaferi" olarak değerlendirerek, "Bu iki açıdan da zaferdir. Birincisi İsrail, ilan ettiği hiçbir hedefi gerçekleştiremedi, ikincisi ise direniş büyük bir stratejik başarı sağladı" dedi. 
 
Nezzal, Filistin direnişinin ateşkes sürecine gelene kadar birçok başarıya imza attığını vurgulayarak, "Filistin direnişi, İsrail ordusunun yenilmezliği teorisini çürüttü. İsrail ordusunun heybetini yerle bir etti, askerlerini korkak farelere çevirdi" diye konuştu.
 
Nezzal, İsrail'in saldırılarına gerekçe olarak gösterdiği, direnişçilere yönelik "nükleer ve gelişmiş silahlar sahip olma" iddiasının da gerçekçi olmadığını, dolayısıyla burada İsrail milli güvenliğinin de bir kırılma yaşadığını dile getirdi.
 
"Filistin direniş grupları düşmanla siyasi ve askeri çatışma kurallarını değiştirdi" diyen Nezzal, şöyle devam etti:
 
"Direniş yeni dengeler belirledi. Ablukaya karşı abluka denklemini sağladı. Bunu öncelikle Ben Gurion Havalimanı'nı kapattırmakla, göçe karşı göç denklemini de Gazze etrafında yaşayan Yahudi yerleşimcileri göçe zorlamakla yaptı."
 
Nezzal, İsrail'in ölü ve yaralı asker sayısını da gizlediğini iddia ederek, "Hamas kaynaklarına göre ölen asker sayısı bin, yaralı sayısı da 2 bindi ancak İsrail yönetimi, ölü ve yaralılar konusunda gerçek rakamları gizledi" diye konuştu.
 
Kalıcı ateşkes anlaşmasının maddeleri yayımlandı
 

Bu arada Mısır , İsrail ile Filistinli gruplar arasında varılan kalıcı ateşkes anlaşmasının maddelerini açıkladı.
 
Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ''Mısır, masum insanların ölmemesi ve daha fazla kan akmaması için İsrail ve Filistin direniş gruplarını kapsamlı ateşkese çağırmıştır'' ifadelerine yer verildi.
 
Açıklamada, kalıcı ateşkes anlaşmasının " Gazze ileİsrail arasındaki sınır kapılarının açılması, insani yardımların ve yapı malzemelerinin Gazze'ye geçişine izin verilmesi, denizde avlanma alanının 6 mile çıkarılması ve diğer konularda taraflar arasındaki dolaylı müzakerelerin devam etmesi" maddeleri üzerinde gerçekleştiği kaydedildi.
 
Açıklama metninde ayrıca, "Mısır, tarihi ve coğrafi gerçeklerin ona yüklediği rol, ulusal ve bölgesel sorumluluğuyla Filistin halkının isteklerinin gerçekleşmesi, liderlerinin desteklenmesi, bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasıyla bölgede barış ve istikrarın sağlanması konusundaki kararlılığını yinelemektedir. Mısır, ABD'nin de bu alanda sarfettiği çabaları övgüye değer bulmaktadır" vurgusu yapıldı.
 
Mısır'ın arabuluculuğunda Kahire'de yürütülen ateşkes görüşmelerinde İsrail ile Filistinli gruplar arasında varılan anlaşma gereği bugün saat 19.00'da kalıcı ateşkes uygulanmaya başlamıştı. İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı ve 51 gün süren saldırılarında 2 bin 143 Filistinli hayatını kaybetmiş, 10 bin 918 kişi yaralanmıştı.
 
Hizbullah: sabrın ve direnişin bir meyvesi
 
Lübnan'daki Hizbullah, Gazze'de sağlanan kalıcı ateşkesi, Filistin halkının verdiği büyük kayıplar karşısında sabrın ve direnişin bir meyvesi olarak değerlendirdi.
 
Hizbullah tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Bu tarihi başarı siyonist düşmanla mücadele yolunda, daha büyük ve önemli zaferler kazanmak için başlangıcı teşkil ediyor" ifadesi kullanıldı.
 
Filistinli gruplar ve halkın direnişi olmaması durumunda zaferin kazanılamayacağı belirtilen açıklamada "Bu zafer direnişin iradesi ve sebatıyla gerçekleşti. Gazze'de kazanılan zafer, Filistin halkının siyonist düşmanın günler süren saldırıları karşısında verdiği kurbanlara karşılık sabrın meyvesidir" yorumunda bulunuldu.
 
Açıklamada ayrıca, başta cesur Filistin halkı ve direniş grupları olmak üzere, şehit aileleri ve İsrail hapishanelerindeki tutuklular, Gazze'de yaşanan zaferdeki büyük payları sebebiyle tebrik edilerek, ateşkesin gerçekleşmesi için çaba gösteren özellikle zaferin en önemli şartları olan sınır kapılarının açılmasını sağlayan ilgili ülkeler ve kurumlardan da övgüyle söz edildi.
 
Öte yandan, başkent Beyrut ve Filistinlilerin yaşadığı mülteci kamplarında da Gazze'deki ateşkes sevinç gösterileriyle kutlandı.

aa





 

Bu haber 522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,901 µs