En Sıcak Konular

Minsk'te Ukrayna zirvesi

26 Ağustos 2014 17:30 tsi
Rusya Devlet Başkanı Putin: - "Ukrayna'nın imzaladığı ortaklık anlaşması ekonomimize zarar verirse bu ülke ile serbest gümrük sahası ve ithalatımızı gözden geçirmek zorunda kalırız"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Ukrayna'nın imzaladığı ortaklık anlaşması ekonomimize zarar verirse bu ülke ile serbest gümrük sahası ve ithalatımızı gözden geçirmek zorunda kalırız" dedi.

Ukrayna'nın AB ve Avrasya birliği ile ilişkilerin değerlendirildiği Belarus'un başkenti Minsk'teki toplantıya Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko ve AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton katıldı.

Putin, toplantının başında, Ukrayna'da yaşanan krizin çözümüne yönelik kendilerine gelecek her türlü teklife açık olduklarını söyledi.

Toplantının, Ukrayna'nın AB ile imzaladığı ortaklık anlaşmasını konuşmak için önemli bir fırsat olduğuna dikkati çekerek, "Rusya diğer ülkelerin tercihlerine saygı duyuyor ancak bu kararların bizim ve başka ülkelerin ekonomisine zarar vermeyeceğini umut ediyorum. Ukrayna'nın imzaladığı ortaklık anlaşması ekonomimize zarar verirse bu ülke ile serbest gümrük sahası ve ithalatımızı gözden geçirmek zorunda kalırız" dedi.

Ukrayna'nın Sovyetler Birliği ülkelerinden olduğunu hatırlatan Putin, Ukrayna'nın ağır sanayi başta olmak üzere nükleer ve hava sanayisinin Rusya ile iç içe olduğunu belirtti.

Putin, Ukraya'nın doğusunda devam eden operasyonlar konusu ve iki ülke ilişkilerini konuşmaya hazır olduklarını söyledi.

- "Kanın akmasını durdurmak istiyorum"

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko da parlamentoyu feshetmesinin ve erken seçim kararı almasının ülkesindeki krizin çözümü için hayati bir adım olduğunu söyledi.

Toplatıya Ukrayna halkının geleceğini belirleyecek kararlar almak alacıyla katıldığını bildiren Poroşenko, "Bugünkü görüşmelerin sonunda Ukrayna'nın toprak bütünlüğü başta olmak üzere bazı konularda anlaşmamız lazım" diye konuştu.  

Poroşenko, "Ben burada krizden çıkışını konuşmaya hazırım. Ukrayna'nın doğusu ve güneyine barış geldiği zaman insanların haklarını kazanacağını, kendilerinin devlet kurumlarında temsil edileceklerini garanti ediyorum. Kanın akmasını durdurmak istiyorum" ifadelerini kulandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, göreve geldiğinde açıkladığı barış planının halen geçerli olduğunu kaydetti.

Lİderlerin, toplantının ardından ortak açıklaması yapması bekleniyor.

- İkili görüşmeler

Minsk'teki toplantıdan önce liderler ikili görüşmeler yaptı. Poroşenko, AB Dışişleri ve Güvelik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'la bir araya geldi.

Proşenko'nun görüşmede, AB Ortaklık Anlaşması'nın eylül ayında parlamentoda onaylanacağını söylediği, ekimde yapılması planlanan erken seçimin anlaşmanın onaylanmasına engel teşkil etmeyeceğini söylediği öğrenildi.

Ashton'a Ukrayna'nın  doğusundaki gelişmeler hakkında görüşlerini aktaran Poroşenko'nun, Ukrayna topraklarında yakalanan 10 Rus askeriyle ilgili bilgi verdiği belirtildi.

- Poroşenko ile Lukaşenko görüşmesi

Ukrayna Devlet Başkan Poroşenko ile Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko görüşmesinde de ekonomi ve enerji konularının yanı sıra Ukrayna'da barışın sağlanması için alınması gereken tedbirlerin olduğu kaydedildi.

AA



Bu haber 498 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,763 µs