En Sıcak Konular

İstanbul'da susuzluk alarmı, afişlerle uyarılar yapılıyor

26 Ağustos 2014 15:47 tsi
Yoğun yağışlara rağmen, kentteki barajların son 15 gün içindeki doluluk oranı yüzde 18,05’den yüzde 16.41’e geriledi. Aynı oran 2009, 2010 ve 2011 yıllarında yüzde 70’lerin üzerindeydi. İBB İstanbulluları afişlerle tasarruf yapmaları konusunda uyarmaya ba

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre İstanbul’da geçtiğimiz yıl bu aylarda yüzde 64.32 olan barajlardaki doluluk oranı, bu yıl yüzde 16.41’e düştü. Geçen yıl 528 milyon metrekübe tekabül eden bu rakam, bu yıl 142.567 metreküp düzeyinde seyrediyor. Bu seviye, en düşük olarak 2008 yılında 183 milyon metrekübe kadar düşmüştü.

İstanbul geçtiğimiz haftalarda mevsim normallerinin üzerinde seyreden sağanak yağışlara teslim olmuştu. Yağışlar son 50 yıllık yağış ortalaması olan 362 mm’ye yakın (329 mm) bir seyir izlemesine rağmen, kentteki barajların son 15 gün içindeki doluluk oranı yüzde 18,05’den yüzde 16.41’e geriledi. Aynı oran 2009, 2010 ve 2011 yıllarında yüzde 70’lerin üzerindeydi.

PABUÇDERE BARAJI KURUDU

Öte yandan İstanbul’a su sağlayan 10 barajın doluluk oranı geçen yılın Ağustos ayında yüzde 64,32 iken, bu yılın aynı döneminde yüzde 18,25’e kadar düştü. İstanbul’un içme suyu kaynakları olan Ömerli, Pabuçdere, Sazlıdere, Büyükçekmece, Alibey, Terkos, Kazandere, Elmalı, Darlık, Istırancalar barajlarındaki su rezervi de tehlike sinyalleri veriyor. İstanbul’un barajlarından en yüksek doluluk yüzde 40,21 ile Terkos ve 38.11 ile Elmalı da görülürken, Pabuçdere yüzde 0,38 ile en düşük düzeyde görülüyor. Bu barajları sırasıyla yüzde 19.5 ile  Istırancalar, yüzde 15.51 ile Ömerli, yüzde 12.64 ile Alibey, yüzde 12.33 ile Darlık, yüzde 10.71 ile Kazandere, yüzde 7.4 ile Büyükçekmece, yüzde 5.93 ile Sazlıdere izliyor. İstanbul’un temel su kaynakları olan Avrupa yakasındaki Terkos 65 milyon metreküp, Anadolu yakasındaki Ömerli ise 36 milyon metreküp su barındırıyor.

MELEN VE YEŞİLÇAY’DAN 194 BİN METREKÜP SU

İstanbul’un su havzaları olan barajların yanı sıra, Boğaz geçişi ile Asya’dan Avrupa’ya verilen su miktari 223 bin metreküp. Öte yandan İstanbul’a Melen ve Yeşilçay’dan yaklaşık 194 bin metreküp su pompalanıyor.

AFİŞLERLE SU TASARRUFU UYARISI

İstanbul’da su kaynakları alarm veriken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi de halkı su tasarrufu konusunda uyarmak için üst geçit, yol kenarı gibi görünür yerlere afişler astı. Vatandaşlar arabalarını, balkonlarını, halılarını suyla yıkamamaları, sifonu gereksiz yere çekmemeleri, yüzlerini yıkarken dişlerini fırçalarken suyu kapatmaları, kısa duş almaları, damlayan çeşmelerin contalarını değiştirmeleri gibi konularda uyarıldı.



Bu haber 512 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,851 µs