En Sıcak Konular

CHP'de liste savaşları başladı!

26 Ağustos 2014 10:47 tsi
CHP'de kurultay günü yaklaşıyor. Muhalifler ile parti yönetimi arasında ise 'liste savaşları' başladı.

CHP Parti Meclisi seçiminde Mansur Yavaş, Mustafa Sarıgül gibi isimlerin çizilmemesi için ‘son dakikada’ blok liste gündeme gelebilir. Çarşaf listeyle seçimlere gidilmesi durumunda ise Kılıçdaroğlu’nun 60 kişilik PM için 75 kişilik anahtar liste hazırlayabileceği belirtiliyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurultayın ilk günü açık ara önde seçilmesi durumunda, ikinci gün “son dakika” önerisiyle blok listeyle Parti Meclisi (PM) seçimlerine gidilebileceği beklentisi kulislerde dile getiriliyor. Kılıçdaroğlu’nun özellikle “muhafazakârlara yönelik açılım” kapsamında listesine alacağı bazı isimleri çarşaf listeyle seçtirmesi zor olacağından blok listeyi tercih edebileceği vurgulanıyor. Çarşaf listeyle seçimlere gidilmesi durumunda ise, Kılıçdaroğlu’nun 60 kişilik PM için 75 kişilik bir anahtar liste hazırlayabileceği belirtiliyor.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, kurultay öncesi CHP örgütlerinde “antidemokratik” bulunan bazı tüzük önerileri tartışılıyor ve anahtar liste pazarlıkları yapılıyor. 78 il başkanı Kılıçdaroğlu’na destek açıkladı; ancak örgütün bazı tüzük değişiklikleri ve PM listesi konusunda beklentileri de kulislerde konuşuluyor. Ayrıca, tüzükte milletvekili adaylarının yüzde 15’nin merkez yoklamasıyla belirlenebileceği öngörülmesine karşın, bu oranın yüzde 20’ye çıkarılabileceği söylentileri de tartışma yaratıyor. Özellikle PM üyelerine “önseçimsiz” milletvekilliği yolunu açmak için bu oranın yükseltilebileceği haberleri örgütte tepkiye yolaçıyor.

ÇARŞAF LİSTE KESİN

PM seçimlerinin çarşaf listeyle yapılacağı “resmen” açıklandı, ancak bu konuda sürpriz beklentisi de yok değil. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, “Genel başkan da, bizim irademiz de çarşaf liste yönünde. Ama tüzükte bir hüküm var, yüzde 10 delege önerge verirse blok liste olabilir. Ama biz blok liste istemeyeceğiz” diyor. Kılıçdaroğlu’nun “muhafazakârlara yönelik açılım” çerçevesinde listesine alabileceği Mansur Yavaş gibi bazı isimleri çarşaf listeyle seçtirmesinin kolay olmayacağına dikkat çekiliyor. Bu arada, Mustafa Sarıgül’ün listede yer alması ve MYK’de görev alması durumunda, İstanbul adaylarının belirlenmesi sürecinde sık sık karşı karşıya geldiği Genel Sekreter Gürsel Tekin’in tavrı da merak yaratan konular arasında yer alıyor. Eski genel başkan Deniz Baykal’dan yenilikçilere kadar parti içinde birçok kesimin Sarıgül’ü “çizmeye” hazırlandığı dile getiriliyor.




Bu haber 391 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,933 µs