En Sıcak Konular

Çekilmeye şartlı evet

4 Eylül 2007 09:01 tsi
Çekilmeye şartlı evet
Senato'ya savaş raporu verilmesinden birkaç gün önce Irak'a sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren ABD Başkanı Bush, “Asayiş El Anbar'daki gibi giderse askerlerin bir bölümünü çekebiliriz” dedi.

ABD Başkanı George Bush, Irak'taki güvenlik koşullarının, El Anbar'daki gibi iyileşmeyi sürdürmesi halinde asker çekebileceklerini söyledi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Steven Hadley ve Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'la birlikte Irak'a sürpriz ziyarette bulunan Bush, Irak'taki Amerikalı komutan David Petraeus ve ABD'nin Bağdat Büyükleçisi Ryan Crocker'la bir araya geldi. Bush, görüşmede Amerikalı yetkililerin, kendisine, “El Anbar'daki mevcut başarının sürmesi halinde, aynı güvenlik seviyesinin daha az Amerikan askeriyle sağlanmasının mümkün olacağını” ilettiklerini belirtti. George Bush, ne zaman ve kaç asker çekilebileceğini ise açıklamadı.

ABD'nin Irak halkını terk etmeyeceğini söyleyen Bush, yerel hükümetlerin, El Anbar vilayetinde olduğu gibi, direnişçilerle mücadele etmesi halinde Irak'ta “başarının mümkün” olduğunu ifade etti. Bush, Amerikan Kongresi üyelerinden de, önce Amerikalı yetkilileri dinlemelerini, onları dinlemeden hemen bir sonuca varmamalarını istedi.

Şİİ'LERE SUNNİLERLE UZLAŞIN SİNYALİ

Bush, Irak'ta ayrıca Irak Başbakanı Nuri El Maliki, yönetimin diğer üst düzey yetkilileri, El Anbar'daki Sünni şeyhleri ve yerel yönetim yetkilileriyle bir araya geldi. Bush'un ziyaretini Sunnilerin yoğun olduğu El Anbar'a gerçekleştirerek Şii liderlere Sunnilerle uzlaşın mesajı verdiği belirtiliyor.

ABD Başkanı Bush, 3 bin 700 Amerikan askerinin ve on binlerce Iraklının öldüğü Irak savaşının 4'üncü yılında askerlerin artık bu ülkeden çekilmeye başlamasını isteyen muhalefetteki Demokratlarla bazı Cumhuriyetçilerin baskılarıyla karşı karşıya bulunuyor.


'KARARI ASKER VERECEK'

George Bush, Amerikan askerlerini ziyaretinde yaptığı konuşmade de “asker sayısının azaltılması konusunda kararların, Amerikalı komutanların değerlendirmeleri temelinde” alınacağını belirtti. Bush, “Bir başka deyişle, asker çekmeye başladığımızda, bu korku ve başarısızlıktan değil, direnç ve güçlü durumuzdan kaynaklanacak” diye konuştu.


Kongre'yi etkileme girişimi

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, Bush'un uçağının gizli tutulan 11 saatlik uçuştan sonra başkent Bağdat'ın batısında Anbar vilayetindeki el Esad hava üssüne indiği bildirdi. Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği örgütünün zirvesi için Avustralya'yı ziyaretinden önce Irak'a geldiği belirtilen Bush'un Irak ziyaretinin, bu ülkedeki ABD güçlerinin komutanı General David Petraeus ve Bağdat Büyükelçisi Ryan Croker'ın 10 Eylül'de Kongre'ye rapor vermesinden önce yapılmasına dikkat çekiliyor. Kongreye bilgi verecek yetkililer, Bush'un Irak'a 30 bin asker daha gönderme kararını içeren yeni stratejisinin etkileri üzerinde değerlendirmelerde bulunacak. Bu arada, Anbar'daki el Esad hava üssünde toplanma kararının sembolik olduğu, çünkü bir ay önce Amerikan askerleri için en tehlikeli bölge olarak nitelenen Anbar'a böyle bir ziyaretin düşünülemez olduğuna dikkat çekiliyor. Bunun da Bush'un yeni stratejisinin başarısı olarak gösterileceği tahmin ediliyor. Öte yandan, Bush'tan önce Irak'a varan Savunma Bakanı Gates'in, Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Devlet Başkanı Celal Talabani ve Bağdat'takidiğer yetkililerle yapılacak görüşme öncesinde Petraeus ve Crocker ile müzakerelerde bulunduğu bildiriliyor.

yenişafak



Bu haber 221 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,659 µs