En Sıcak Konular

İstanbul trafiğini Bloomberg çözecek

26 Ağustos 2014 08:33 tsi
İstanbul trafiğini Bloomberg çözecek New York Times gazetesi, ABD’nin New York eyaletinin eski belediye başkanı Michael Bloomberg’ün geçen haziran ayında Türkiye’ye yaptığı ziyaretin detaylarını aktaran bir habere yer verdi.

New York’un eski belediye başkanı Bloomberg servetini dünyayı daha yaşanabilir bir yer haline getirecek projelere harcamayı düşünüyor. Bu projelerden biri de İstanbul’un trafik sorununu çözmek...

Haberde, Türkiye’deki sigara içme oranlarını düşüren “Dumansız Hava Sahası” projesinin mimarı ve fonunu sağlayan kişi olan Bloomberg’ün bir projesinin de İstanbul’u trafikten kurtarmak olduğu aktarılıyor.

Bloomberg’e Türkiye gezisi sırasında eşlik eden New York Times muhabiri Landon Thomas Jr.’ın haberine göre, 35 milyar dolarlık serveti ile dünyanın en zengin 16’ıncı insanı olan Bloomberg, ölmeden önce tüm parasını dünyayı daha yaşanılabilir bir yer haline getirecek projelere harcamayı düşünüyor.

Sigara içme oranını düşürecek

Bloomberg’ün projeleri arasında İstanbul sakinlerinin en büyük şikayetlerinden biri olan trafiği azaltmak ve Türkiye’deki sigara içme oranını daha da düşürmek yer alıyor.

Eski belediye başkanının diğer projeleri ise Meksika’da obezite oranını düşürmek, Hindistan ve Kenya’da yol güvenliğini artırmak, Tanzanya’da doğum sırasındaki ölüm oranlarını azaltmak, tüm dünyadaki şehirleri daha çevreye duyarlı hale getirmek...

Proje Erdoğan’a iletildi

ABD’nin New York kentine 2003 yılında sigara yasağını getiren Bloomberg, servetini kullanarak dünyada en fazla sigara içilen ülkelere bu projesini ihraç etmek için kolları sıvamıştı. Bu ülkelerden biri de Türkiye idi. Bloomberg’ün vakfı önce Türkiye’deki sigara karşıtı dernekler, aktivistler ve sağlık çalışanları ile temasa geçti. New York Times’ın haberine göre, Bloomberg’ün belediye başkanı olduğu sırada çalıştığı Kelly Henning, Türkiye’deki kampanyanın liderliğini üstlendi. Sağlık Bakanlığı ile bağlantıları olan Türk uzmanlar, o dönemde başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan’ın kulağını çınlattı. Sağlık Bakanlığı yetkilileri aracılığıyla projeden haberdar olan Erdoğan da tam destek sözü verdi. Böylece Toraks Derneği ile ortaklaşa yürütülen “Dumansız Hava Sahası” projesi doğdu.

‘Türkiye sayesinde Nobel alacağım’

Projesinin başarılarını yerinde incelemek için Türkiye’ye gelen Bloomberg, İstanbul’da Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi üyeleriyle buluşmuştu. Bu görüşmedeki anektodların aktarıldığı habere göre Bloomberg, “Türkiye harika bir örnek, diğer ülkelere de bu başarı aktarılabilir” dedi. Bloomberg, “Kim bilir belki de bu sayede Nobel Ödülü alırım” diye de espri yaptı.

‘Baş kötülük kaynağı’

Bloomberg, Türkiye ziyareti sırasında özel jeti ile Rize’ye giderek Erdoğan’ı ziyaret etmişti. New York Times’a göre, Erdoğan ve Bloomberg, bir saat boyunca sigara karşıtı stratejileri ve Ortadoğu’da yaşanan gelişmeleri konuştu. Haberde Erdoğan ve Bloomberg’ün “garip bir çift” gibi görünmelerine rağmen ortak bir görüşte buluştukları belirtildi. Gazete, Erdoğan ve Bloomberg’ün sigarayı sadece sağlık değil, aynı zamanda ahlaki bir sorun olarak gördüklerini, sigarayı “baş kötülük kaynağı” diye nitelediklerini aktarıyor.

Milliyet



Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,120 µs