En Sıcak Konular

Erdoğan törene muhtemelen katılmayacak

25 Ağustos 2014 21:05 tsi
Erdoğan törene muhtemelen katılmayacak Yargıtay Başkanı Alkan, Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan'ın 1 Eylül'de yapılacak adli yıl açılış törenine "muhtemelen katılmayacağını" belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay Başkanı Ali Alkan'ı kabul etti.

Erdoğan, Başbakanlık Merkez Bina'da Yargıtay Başkanı Alkan ile bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık 1,5 saat sürdü.

Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1 Eylül'de yapılacak adli yıl açılış törenine katılıp katılmayacağına ilişkin, "Muhtemelen katılmayacak. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanımızın daha önceki basına yaptığı açıklamada ısrarlı olduğunu gördüm. Artık bizim de verdiğimiz bir karar var. Takdir kamuoyunundur" dedi.

Alkan, Başbakan Erdoğan'la görüşmesinin ardından Yargıtay'ın önünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Adli yıl resepsiyonuna Başbakan Erdoğan'ı Cumhurbaşkanı sıfatıyla davet ettiniz ama Sayın Erdoğan katılacak mı" sorusu üzerine Alkan, şunları söyledi:

 "Açılış törenleriyle ilgili yasamızda ve yönetmeliğimizde hükümler var. Buna göre, gündemi Başkanlar Kurulu belirler. Şu andaki Sayın Cumhurbaşkanımızın henüz cumhurbaşkanı adaylığı söz konusu olmadan önce biz Başkanlar Kurulunu rutin olarak toplamıştık ve bu yılın adli yıl açılış töreninin gündemini tespit etmiştik. Başkanlar Kurulu geleneklere uygun olarak Barolar Birliği Başkanını da davet edilmesini uygun görmüştü. Fakat bu karar alındığında Sayın Cumhurbaşkanımızın ne adaylığı söz konusuydu ne cumhurbaşkanı olması söz konusuydu. Bu konu henüz netleşmemişti. Fakat Sayın Cumhurbaşkanımız seçildikten sonra Danıştay Başkanlığındaki o üzücü olaydan da münhem olarak bir açıklama yaptı. Sayın Barolar Birliği Başkanı törene katılırsa kendisinin katılmayacağını ifade etti. Bu, yeni gelişen bir durumdu. Ben, kişisel olarak bunu önemsedim. Başkanlar Kurulunu toplantıya çağırdım. Bugün sizin de takip ettiğiniz üzere Başkanlar Kurulu uzun müzakerelerden sonra davetiyelerin dağıtılmış olması, ifade özgürlüğü gibi kavramları gözeterek Barolar Birliği Başkanının toplantıya katılmasını kabul etti ve bu konudaki verilen kararı basın açıklaması yoluyla sizlerle paylaştık."

Alkan, Başbakan Erdoğan ile görüşmesine ilişkin ise "Sayın Cumhurbaşkanımızı ziyaret konusuna gelince, bu konu Başkanlar Kurulu kararı ile ilgili değildir, hiçbir bağlantı kurmayın. Çünkü ben Sayın Cumhurbaşkanımızı adli açılış törenine davet için daha önceden randevu almıştım. Randevu için bugüne gün verilmişti. Başkanlar Kurulu toplantısıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın verdiği tarihin çatışması tamamen tesadüftür. Buna hiçbir anlam yüklenilmesi doğru değildir" diye konuştu.

Konuşma süreleri

Erdoğan'ın 1 Eylül'de yapılacak adli yıl açılış törenine katılıp katılmayacağı sorusuna ilişkin ise Yargıtay Başkanı Alkan, "Muhtemelen katılmayacak. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanımızın daha önceki basına yaptığı açıklamada ısrarlı olduğunu gördüm. Artık bizim de verdiğimiz bir karar var. Takdir kamuoyunundur" ifadesini kullandı.

Alkan, "1 Eylül'de Yargıtay'ın açılışında 30 dakika konuştunuz, Metin Feyzioğlu 30 dakikanın altında mı konuşacak" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Zaten bu krizin çıkma nedenlerinden birisi de Danıştay'ın kuruluş yıl dönümünde Danıştay Başkanımız Zerrin Hanım'ın konuşmasının yaklaşık yarım saat sürmesine rağmen Sayın Feyzioğlu'nun konuşma süresinin 1 saati aşkın olmasıydı. Biz, bunu gözeterek temmuz ayının başında yaptığımız toplantıda bunun doğru bir uygulama olmadığını, Yargıtay veya Danıştay Başkanının konuşma süresini katbekat aşan bir konuşma süresinin isabetli olmadığını düşündük ve Başkanlar Kurulunda aldığımız kararla konuşma süresinin sınırlanmasını uygun gördük. Bu konuyu Sayın Barolar Birliği Başkanına bildirdik, bize gelen mesaja göre bu süreye riayet edeceği şeklindedir. İnşallah bu konuda bir problem olmaz diye düşünüyorum."

"Konuşma süresi ne kadar olacak" sorusunu Alkan, "İki dakika, bir dakika değil, benim konuşma süremden fazla olmayacak. Benimki yarım saat, belki otuzbeş dakika sürecek bir konuşma olacaktır" diye yanıtladı.

AA



Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,297 µs