En Sıcak Konular

Sürekli yorgunsanız dikkat

4 Eylül 2007 08:34 tsi
Yorgun, uykusuz ve halsiz misiniz? Sabahları dinlenemeden mi uyanıyorsunuz? O zaman dikkat..

'Her tarafım ağrıyor'', ''Gece yeteri kadar uyumama rağmen sabahları hiç uyumamış gibi kalkıyorum'', ''Yorgunluktan kırılıyorum, hiçbir iş yapamıyorum'' gibi yakınmalar yumuşak doku romatizması belirtisi olabilir.

Yaygın kas, iskelet sistemi ağrısı, yorgunluk, uyku bozukluğu bulguları olan kronik, karmaşık bir ağrı sendromu olarak tarif edilen yumuşak doku romatizması (fibromiyalji), yaygın olarak görülüyor.
 
Alman Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanlarından Dr. Hilal Yıldız, hastalığın daha çok kadınları etkilediğini anlattı:
 
"Fibromiyalji hastalığının nedeni tam açıklanamamakla beraber, belirtilere yol açan bozukluğun merkezi sinir sisteminden kaynaklandığı düşünülmektedir.
 
Genetik faktörler de önemlidir, aile öyküsü olanlarda fibromiyalji görülme sıklığı daha fazladır. Ağrı ve yaygın ağrı en sık yakınmadır. Hastalar ağrılarını tanımlamada ve ağrı yerini tarif etmede zorluk çekerler. Daha çok boyun, sırt ve bel bölgesinde yaygın ağrıdan yakınırlar. Kol ve bacaklarda da ağrı olabilir.
 
Ellerde ağrı ve şişlikten yakınmalarına karşın, gerçek bir eklem tutulumu yoktur. Yorgunluk da önemli bir yakınma olup hastanın günlük yaşamını etkileyebilir. Genellikle sabah yataktan yorgun kalkar. Hasta uykuya dalamamaktan veya sık uyanmaktan da yakınabilir. Bazen de uyku süresinin yeterli olmasına karşın uyku dinlendirici olmayabilir ya da hasta hiç uyumadığı hissi ile uyanır.
 
Hastalar yakınmalarının psikolojik stres, hava değişimleri, soğuk veya rutubet ile arttığını ifade ederler. Soğuğa karşı aşırı bir hassasiyet vardır. Belli bir pozisyonda uzun süreli çalışma (özellikle kollar ve omuzların uzun süre sabit durması gibi) da yakınmaları arttırabilir. Bilgisayar ve daktilo gibi aletlerle çalışanlarda daha sıktır.
 
Uzun süreli oturma, ayakta durma, uzun süreli yazı yazma, araba kullanma, telefonla konuşma, soğuğa maruz kalma, eğilerek çalışma ve ağır kaldırma, kolların gergin pozisyonda çalışma yüzeyinde bulunması gibi çalışma koşulları fibromiyalji belirtilerini şiddetlendirebilir.
 
Fibromiyalji sendromu, depresyon, migren, kronik yorgunluk sendromu veya miyofasyal ağrı sendromu gibi hastalıklarla örtüşebilir. Bunlardan birinin varlığı fibromiyalji sendromunun yok olduğu anlamına gelmez. Yani bir arada da olabilirler.
 
Örneğin yapılan çalışmalar, fibromiyalji hastalarının yüzde 25'de depresyon, yüzde 50'de de migren gözlendiğini ortaya koymuştur.
 
Tedavide ağrı kesici ilaçlar, antidepresanlar, kas gevşeticiler ve uyku düzenleyici ilaçlar kullanılmaktadır. Hastalığın şiddetlendiği dönemlerde duruşun düzeltilmesi, tekrarlayıcı stres faktörlerini azaltmak (daktilo ile yazma, uzun süre ile oturma/ayakta durma gibi), uykuyu değerlendirme ve düzenleme önemlidir.
 
Egzersiz hastalıkta en önemli tedavi ve korunma yöntemidir. Özellikle gevşeme egzersizleri, germe egzersizleri, kardiovasküler kondüsyon programı, yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme yararlıdır. Egzersiz tipi ve şiddeti hekim tarafından hastaya göre ayarlanmalıdır."
 
Bu belirtiler varsa dikkat! 
 
Ağrı
Yorgunluk
Sabah yataktan yorgun kalkma
Uyku bozuklukları
Uykuda dinlenememe
Sabah tutukluğu
Konsantrasyon ve bellek bozukluğu
Karın ağrısı, ishal, kabızlık
Sık idrara gitme
Göz ve ağız kuruluğu
El ve ayaklarda uyuşma
Huzursuz bacak sendromu
Aşırı terleme

aktifhaber



Bu haber 517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,138 µs