En Sıcak Konular

''Polis kibirli ve küstah davrandı''

25 Ağustos 2014 11:50 tsi
Ferguson'da, siyahi bir gencin silahsızken polis tarafından öldürülmesini protesto edenlere polisin uyguladığı aşırı güçten nasibini alan bir kesim de sahada görev yapan gazeteciler oldu.

ABD'nin Missouri eyaletindeki St.Louis kentinin Ferguson semtinde yaşanan olaylar sırasında AA muhabiri Bilgin Şaşmaz'ı da darp eden ve Şaşmaz'a silah doğrultarak ölümle tehdit eden Ferguson polisinin, şu ana kadar en az 17 gazeteciyi gözaltına aldığı belirtiliyor.
 
Ferguson'daki olayları izleyen gazeteciler de polisin kendilerine yönelik tavrından şikayetçi. Bölgedeki AA ekibinin görüştüğü gazeteciler, sadece mesleklerini icra etmeye çalıştıklarını, yaşananların basın özgürlüğü açısından "utanç verici" olduğunu söylüyor.
 
AA muhabiri Bilgin Şaşmaz'ın gözaltına alınmasına şahit olan gazetecilerden, serbest muhabir olarak görev yapan Sam Corum'un Şaşmaz'ın gözaltına alınma anını anlatırken sarf ettiği sözler, polisin tavrını ortaya koymaya yardımcı oluyor. Corum, Şaşmaz'ın uğradığı muameleyi şu sözlerle aktardı:
 
"Bilgin'in tepki gösterecek zamanı bile olmadı. Polis hattının ilerleyişinde bir artış oldu. O sırada fotoğraf çekmekle meşguldü ve polis yaklaşırken sırtı dönüktü. Polisin müdahalesi kaba ve sertti. 4-5 civarında polis onun üzerine çıktı. Hemen yere yatmadı çünkü sanırım kamerasının zarar görmesini istemiyordu."
 
"Basın özgürlüğü açısından utanç verici"
 
Intercept haber sitesi muhabiri Ryan Devereaux, polis tarafından gözaltına alınan ve gözaltındayken darp edilen bir gazeteci. AA ekibinin sorularını yanıtlayan Devereaux, "Ferguson'daki olaylar basın özgürlüğü açısından kesinlikle utanç verici" dedi.
 
Devereaux, dünyanın dört bir tarafında gazetecilerin sayısız tehlikelerle karşılaştığı, tehdit edildiği, öldürüldüğü bir ortamda, herkesin gazetecilere muamelede örnek ülke olarak baktığı ABD'nin sokaklarında böyle olaylara maruz kalmalarının üzücü ve rahatsız edici olduğunu belirtti.
 
ABD'de gazetecilerin kötü muamele gördüğü başka alanların da bulunduğunu dile getiren Devereaux, yönetimin hassas olaylar üzerinde haber yapan ve gizli kaynaklarla çalışan ulusal güvenlik muhabirlerine yönelik baskıları olduğunu söyledi. Özellikle şu anki yönetimin gazetecilere  aşırı derecede sert olduğunu savunan Devereaux, "Dolayısıyla bu ülkede gazetecilere muamelede her şey öyle aslında kusursuz değil" ifadesini kullandı.
 
Devereaux, ABD'de ifade özgürlüğünün anayasanın birinci maddesiyle garanti alına alındığını ve bunun "bir anlam ifade etmesi gerektiğini" kaydederek, "Elbette buradaki basın özgürlüklerinden dolayı minnettarım ama bu özgürlükler korunmalı" dedi.
 
“Burada hiç uğruna gözaltına alınabilirsiniz”
 
Insight Visual için serbest muhabir olarak çalışan Jez Coleson da Ferguson'da polisin “kibirli ve küstah davrandığını söylemenin adil bir tespit olacağını” kaydetti.
 
ABD'de vizeyle bulunduğu için gözaltına alınmamaya özel dikkat gösterdiğini ifade eden Coleson, "Normalden daha fazla nazik olmaya çalışıyorum çünkü bir hiç uğruna gözaltına alınma ihtimalinin yüksek olduğunu hissediyorum" dedi.
 
Coleson, olaylar sırasında ayakta sabit şekilde fotoğraf çekmeye çalışırken onlarca kez gözaltına alınmakla tehdit edildiğini anlattı.
 
"Polisin arasında kesinlikle çürük elmalar vardı"
 
Olayların başladığı ilk geceye tanıklık eden AFP kameramanı Loic Hofstedt de ilk gece aşırı derecede polis varlığı bulunduğunu ve polisin protestoculara karşı çok hızlı tepki verdiğini, aralarında çocuk ve yaşlıların da bulunduğu kalabalığa göz yaşartıcı gaz kullandığını anlattı.
 
Polisin daha sonra kendisini kalabalığa göre ayarladığını ve tepkisini protestocuların tavrına göre belirlemeye başladığını kaydeden Hofstedt, polisin birbirinden farklı bölge ve birimlerden gelmesinin, aralarındaki iletişimi olumsuz etkilediği tespitini dile getirdi.
 
Müdahalede çok aşırıya kaçan polis memurlarının zaman zaman arkadaşları tarafından engellenmeye çalışıldığını dile getiren Hofstedt, "Polisin arasında kesinlikle bazı öfkeliler, çürük elmalar vardı" dedi.
 
"Polis iyilerle kötüleri birbirinden ayırmadı"
 
Bilgin Şaşmaz'ın gözaltına alındığı geceden de bahseden Hofstedt, "Şu ana kadarki en tuhaf geceydi çünkü o gece ilk kez protestocular medyayla birbirine karıştı. Polis, protestocular ve medya birkaç dakikalığına birbirine karışmıştı" dedi.
 
İsminin açıklanmasını istemeyen ve gözaltına alınan gazetecilerden biri olan bir foto muhabiri de gözaltında tutulduğu sırada polisin profesyonel davrandığını, teçhizatına zarar vermediğini, ancak olaylar sırasında basın mensuplarıyla ilişkilerinin kötü olduğunu söyledi.
 
Polisin basını kısıtladığını ve müdahale ederken "iyilerle kötüleri birbirinden ayıramadığını" kaydeden foto muhabiri, "Biz buraya karışıklık çıkarmak için gelmedik" ifadesini kullandı. Gözaltına alınışını da anlatan foto muhabiri, "Buranın kamuya açık alan olduğunu, halkın girmesine izin verildiği her yere benim de girebileceğimi söyledim. Bunu söyler söylemez de gözaltına alındım" diye konuştu.
 
Polis kendini savunuyor
 
Gazetecilerin bu suçlamaları karşısında polis ise kendisi savunuyor. Ferguson'da asayişi sağlamadan sorumlu Otoyol Devriyesi Polis Şefi Ron Johnson, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Bilgin Şaşmaz'ın gözaltına alınmasıyla ilgili yorum yapmadı ancak protestoların yarattığı kaosun, polisin gazetecileri ayırt etmesini zorlaştırdığını belirtti.
 
Johnson, gazetecilere geri çekilme çağrısı yaptıklarında tüm gazetecilerin buna uymamasının gözaltına alınma gibi sonuçlara neden olduğunu iddia etti.
 
St. Louis Polis Şefi Sam Belmar da Ferguson'un tarihinde muhtemelen ilk kez bu denli büyük bir medya akınına uğradığına dikkat çekerek, bu durumun kolluk kuvvetleri açısından zorluk yarattığını savundu.

aa
 

Bu haber 436 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,565 µs