En Sıcak Konular

Esed'i aklama planı

24 Ağustos 2014 10:27 tsi
Esed'i aklama planı
Yezidilere saldırı ve Amerikalı gazetecinin infaz görüntüleriyle dünya kamuoyunu yanına çeken Beyaz Saray'ın Suriye'de IŞİD üzerinden Esed'i meşrulaştırma hesabı ters tepti.

ABD'nin Esed ile işbirliği önerisini reddeden Londra, 'Biz aynı kişilere (IŞİD'e) karşı savaşıyor olabiliriz, ama bu bizi (Esed ile) müttefik yapmaz' dedi.

ABD'nin Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) üzerinden devreye sokmaya çalıştığı kirli senaryosu sonunda deşifre oldu. ABD ve İngiltere'nin önde gelen komutanlarının IŞİD tehdidine son vermek için örgütün Suriye'de de vurulması gerektiği yönündeki açıklamaları, İngiliz hükümeti arafından kesin bir dille reddedildi. İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond, bu yönde yapılan çağrılara tepki göstererek, bunun mümkün olmayacağını söyledi. Hammond, Esed'le ilgili, 'Biz aynı kişilere (IŞİD'e) karşı savaşıyor olabiliriz, fakat bu bizi (Esed ile) müttefik yapmaz' şeklinde konuştu.

DÜŞMANIMIZIN DÜŞMANI

İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond, 'Orta Doğu'yla ilgili bilmemiz gereken bir şey varsa, düşmanımızın düşmanı dostumuz değildir' dedi. Meclis'in istihbarat ve güvenlik komitesi başkanı olan Malcolm Rifkind ise, ABD'li gazeteci James Foley'in infazına, batıdan bir cevap gelmesi gerektiğini savundu. Rifkind, The Financal Times ve BBC'ye verdiği röportajlarda, IŞİD hakkında, 'onları saf dışı bırakmak tek amacımız ve bunun hangi yollarla yapılacağının artık bir önemi yok' şeklinde konuştu.

ESKİ KOMUTAN ŞAM'DAN YANA

Ancak İngiltere'nin eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Lord Dannatt, Batı'nın IŞİD'le mücadele için Suriye lideri Beşar Esed ile ittifak kurması gerektiğini öne sürdü. İngiltere'nin konuya 'Düşmanımın düşmanı dostumdur' mantığında yaklaşması gerektiğini kaydeden Dannatt, Batılı ülkelerin Suriye'de IŞİD'e yönelik hava saldırıları için Esed'dan izin alması gerektiğini söyledi.

TOPLUCA KAFA YORUYORLAR

Amerikan Savunma Bakanı Chuck Hagel'le önceki gün basının karşısına geçen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey de, Washington'un IŞİD'le uzun soluklu bir mücadele sürecine girdiğini belirtmişti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Rhodes da 'Suriye'deki IŞİD hedeflerine hava saldırıları düzenleme üzerinde aktif biçimde kafa yorduklarını' söylemişti. NATO'nun 2011-2013 yılları arasında Afganistan'daki kuvvetlerini komuta eden Amerikalı emekli Orgeneral John Allen ise, IŞİD'in sinir sistemini yok etmek için bir an önce askeri olarak harekete geçmesi gerektiğini dile getirdi.

ALGI YÖNETİMİ BAŞARISIZ OLDU

Amerikalı yetkililerden gelen bütün bu açıklamalar, Irak'ta Türkmenler ile Yezidilere saldırı ve Amerikalı gazetecinin infaz görüntüleriyle dünya kamuoyunu yanına çektiğini düşünen Beyaz Saray'ın Suriye'de IŞİD üzerinden Beşar Esed'i meşrulaştırma hesabı olarak yorumlanıyor. Ancak yapılan yorumlarda halkını kimyasal silahlarla katleden Esed'i, IŞİD dahil hiç bir senaryonun temize çıkaramayağı düşüncesi hakim. İngiltere'nin de dünya kamuoyunun tepkisini düşünerek ABD'nin teklifine karşı çıktığı belirtiliyor.

Yine zehirli gaz kullandı

Suriye'nin başkenti Şam'da, muhaliflerin kontrolündeki Arbin bölgesine rejim güçlerince 'zehirli gazlarla' saldırması sonucu 3 kişinin öldüğü bildirildi. Suriye Genel Devrim Konseyinden (SRGC) yapılan açıklamada, Esed güçlerinin, başkentte yönetim karşıtlarının denetiminde olan Arbin bölgesine 'zehirli gazlarla' saldırması sonucu 2 kişinin yaşamını yitirdiği, çok sayıda kişinin de yaralandığı iddia edildi. Söz konusu gazlardan etkilenenlerin bölgedeki sahra hastanelerine kaldırdığı aktarıldı. Geçen sene 21 Ağustos'ta rejim güçleri, Doğu Guta bölgesine 'kimyasal gazlarla' saldırmasında çoğunluğu çocuk olmak üzere bin 500 civarında kişi ölmüştü. Bu arada, Suriye ordusuna bağlı savaş uçağı, Rakka kentinin Tabka ilçesindeki Vatan Hastanesini bombalaması sonucu 8 kişi öldü. Suriye Genel Devrim Konseyi'nden (SRGC) yapılan açıklamada, Yaralıların ilçedeki başka hastanelere nakledildiği ifade edilerek rejime bağlı savaş uçaklarının özellikle Tabka askeri havaalanının çevresini şekilde bombaladığı kaydedildi.

Yeni Şafak

Bu haber 701 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,723 µs