En Sıcak Konular

"Kürtçe eğitime ilişkin düzenleme yok"

3 Eylül 2007 20:08 tsi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Anayasa değişikliğine ilişkin partide oluşturulan komisyonun ön çalışmasını tamamladığını bildirdi. Fırat, kılık kıyafet ve Kürtçe eğitimle ilgili bir düzenlemenin söz konusu olmadığını açıkladı

Dokunulmazlıklar, Cumhurbaşkanı'nın yetkileri ve din eğitimi konularındaysa yeni düzenlemelere gidilmesi netleşti.


AK Parti'de sivil Anayasa taslağını ele almak üzere kurulan komisyon 6 gündür aralıksız çalıştı. Taslak üzerinde yeniden düzenlemeye gidilmedi, öneriler not edildi.


Komisyona başkanlık eden Dengir Fırat bunların Bilim Kurulu'na iletileceğini ve ikinci tur çalışmaların önümüzdeki hafta başlayacağını açıkladı.


İkinci turda üzerinde öneri olmayan, ihtilaf bulunmayan maddelerin geçileceğini belirten Fırat, üzerinde öneri bulunan veya açıklanması talebinde bulunulan maddeler üzerinde görüşme yapılacağını kaydetti.


"Taslak 4-5 günde hazır olacak"
Fırat, "4-5 gün içinde partimizin sahipleneceği ve kamuoyuna deklare edeceğimiz taslak hazır olacak" dedi.


Üniversitelerin yakın bir süre içerisinde açılmaya başlayacağını kaydeden Fırat, özellikle hukuk fakültesi olan üniversitelerin aktif bir şekilde, sempozyum ve toplantılar düzenleyerek, taslak üzerinde çalışma yapmalarını istedi.


Fırat, 5-6 günlük çok yoğun çalışma yaptıklarını, taslağı madde madde incelediklerini belirterek, komisyon üyelerinin güzel katkılar sunduklarını kaydetti.


Fırat'ın, "Özgürlükler çok net ve açık tarif edilecek sınırlamalar katı kurallara bağlanacak" dediği Anayasa'da dokunulmazlıklarla ilgili yeni bir düzenlemeye de gidilecek.


Yeni düzenlemede, sadece milletvekillerinin değil kamuda çalışanların da dokunulmazlıkları sınırlandırılacak.


Cumhurbaşkanının yetkileri sınırlandırılıyor
Yeni taslakta, Cumhurbaşkanı'nın yetkileri de yeniden düzenleniyor. Dengir Fırat, parlamenter sistemin ruhuna uygun bir şekilde Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin sınırlandırılacağını açıkladı.


Fırat, "Parlamenter sistemin tipik Anayasalarından biri olan 1961 Anayasası burada alınmış. 1961 Anayasası'nda Cumhurbaşkanı'nın Bakanlar Kurulu'na başkanlık etme, büyükelçi atama, milletlerarası anlaşmaları onaylama ve af yetkisi var. 1961 Anayasası'nda Cumhurbaşkanı'nın kanunları onaylama, atama yapma ve MGK'ya başkanlık etme yetkileri yok" dedi.


Bilim Kurulu'nun gönderdiği taslakta kılık kıyafet düzenlemesine yer veriliyordu. Ancak AK Parti, bu konunun Anayasa'da düzenlenmesine sıcak bakmıyor.


"Kürtçe eğitime ilişkin düzenleme yok"
Fırat, "Anayasa'da kılık kıyafetle ilgili madde yer almaz. Kılık kıyafet ile ilgili tepki Anayasası yaparsak o zaman elbisenin eteğin boyuna kadar gider, biz böyle bir Anayasa yapmayı düşünmüyoruz" dedi.


Fırat Anayasa taslağında Kürtçe eğitimle ilgili herhangi bir düzenlemeye de yer verilmediğini söyledi ve "Taslakta da zaten yok" dedi.


Din eğitimi konusunda ise alternatif önerilerin bulunduğunu belirten Fırat "Tamamen isteğe mi bağlı olacak yoksa seçmeli mi olacak üzerinde tartışacağız" diye konuştu.


Taslak her kesimin görüşü alındıktan sonra aralık ayı sonunda yasa teklifi olarak Meclis'e sunulacak, ardından referanduma gidilecek.

Fırat, bu çalışmaları kendilerinin de takip edeceğini, 3 aya yakın süre içerisinde bu tartışmaların tamamının birkez daha bu komisyon tarafından gözden geçirileceğini aktardı.


Fırat, böylece Anayasa taslağının daha zengin hale getirilerek TBMM'de görüşme safhasına geçilmek üzere, bir teklif hazırlanarak TBMM'ye sunulacağını söyledi.


Sivil Anayasa taslağı netleşiyor


Fatih Atik / CNN TÜRK


Bu arada, AK Parti'nin sivil Anayasa ile ilgili çalışmalarında netleşmeye başlayan diğer değişiklikler arasında, vatandaşlık tanımının değiştirilmesi ve yasama dokunulmazlığının sınırlandırılması var.


Yeni düzenlemeyle ayrıca, cumhurbaşkanına da dokunulmazlık zırhı tanınacak. Böylece Abdullah Gül'ün Çankaya Köşkü'ne çıkmasının ardından 'kayıp trilyon davası'ndan yargılanacağına dair iddialara son nokta konulmuş olacak.

Milletvekillerine sağlanan yasama dokunulmazlığı da sivil Anayasa'da sınırlandırılıyor.


Buna göre, Anayasa'nın 76'ncı maddesinde yer alan 'rüşvet', 'irtikap' gibi seçilmeye engel suçları işleyen milletvekilleri hakim karşısına çıkacak. Milletvekilleri tutma ve tutuklama olmadan yargılanabilecek.


Yeni Anayasa ile milletvekillerine dokunulmazlığının kaldırılmasını isteme hakkı da tanınacak.


'Vatandaşlık' tanımı değişiyor
Düzenlemeyle, kamu görevlilerinin yargılanması için amirinden izin isteme şartı da kaldırılıyor. Cumhuriyet savcıları suça karışan kamu görevlileri hakkında kovuşturma yapabilecek. Anayasa'ya bu konuda açık bir hüküm eklenecek.

Yeni Anayasa'da 'vatandaşlık' tanımı da değiştiriliyor. 'Vatandaşlık' tanımına ilişkin olarak, 1924 Anayasası'nda yer alan tanım benimsendi. Buna göre, "Türkiye Cumhuriyeti devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes, din ve ırk ayrımı gözetmeksizin Türktür" ifadesi Anayasa'da yer alacak.


Taslakta türban da tartışıldı
Anayasa taslağı üzerinde en çok tartışma yaratan konulardan biri de üniversitelerdeki türban yasağı oldu. Akademisyenler tarafından hazırlanan metinde üniversitelerde kılık kıyafeti serbest bırakan düzenlemelere de yer veriliyordu.

cnntürk



Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,122 µs