En Sıcak Konular

İsrail’den insan hakları örgütlerine Gazze yasağı

20 Ağustos 2014 17:34 tsi
Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü, İsrail'den "derhal insan hakları gruplarının, Gazze'ye erişimini sağlamasını" istedi

 İsrail'den insan hakları gruplarının Gazze'ye erişimini sağlamasını isteyen Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü, böylece çatışmanın tüm taraflarının uluslararası insancıl hukuk uyarınca gerçekleştirdikleri ağır insan hakları ihlallerini soruşturabileceklerini bildirdi.

 Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü, ortak yazılı açıklama yaparak İsrail'in "derhal Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü ve diğer uluslararası insan hakları örgütlerinin Gazze'ye erişimine izin vermesi" gerektiğini, böylece çatışmanın tüm taraflarının uluslararası insancıl hukuk uyarınca gerçekleştirdikleri ağır insan hakları ihlallerini soruşturabileceklerini bildirdi.

Uluslararası Af Örgütü Araştırma ve Kriz Direktörü Anne Fitz Gerald, "Görünen o ki İsrail yetkilileri, Gazze'ye erişim konusunda bizimle bürokratik oyunlar oynuyor. Ölü sayısı artarken Gazze'ye erişimi tamamen mantıksız kriterlere bağlıyorlar" dedi.

 İsrail'in Gazze'ye yönelik "Koruyucu Hat" adlı askeri operasyonu başlattığından itibaren İsrail yetkililerinin hem Uluslararası Af Örgütü hem de İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün, İsrail kontrolündeki Erez Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye girmeye yönelik taleplerini defalarca reddettiği ve iki örgütün Mısır'dan erişim talebinde bulunmasına rağmen henüz izin alamadığı belirtildi.

Açıklamada, "Değerli vakit çoktan kaybedildi ve insan hakları örgütlerinin şu anda Gazze Şeridi'ne girerek hayati öneme sahip savaş suçu iddialarını doğrulama görevini yerine getirmeye başlaması oldukça elzem" ifadeleri dikkati çekti.

-"Savaş ihlalini, saha soruşturması belirleyebilir"-

İnsan Hakları İzleme Örgütü Ortadoğu Direktörü Sarah Leah Whitson da "Eğer İsrail, Hamas'ın Gazze'deki sivil ölümlerden sorumlu olduğu iddiasına güveniyorsa neden insan hakları örgütlerinin gidip yerinde soruşturma yürütmesini engelliyor. Çatışmanın bir tarafı ile konuşmak, saldırıların savaş yasalarını ihlal edip etmediğini belirlemez ama saha soruşturmaları belirleyebilir" diye konuştu.

Uluslararası Af Örgütü Uluslararası Sekreteryası, 7 Temmuz'dan itibaren İsrail Savunma Bakanlığına bağlı İsrail Sivil İdaresi'ne Gazze'ye Erez Sınır Kapısı'ndan girmek için 3 kez izin dilekçesi gönderdiğini her seferinde Sivil İdare'nin, talebi işleme koyamadıklarını ve sınır kapısının kapalı olduğunu söylediğini belirtti.

 Uluslararası Af Örgütü en son saha araştırması yapmak için bir delegasyonun Gazze'yi ziyaret ettiği Haziran 2012'de Gazze'ye Erez Sınır Kapısı'ndan giriş izni almıştı. Bundan önce Uluslararası Af Örgütü araştırmacıları yıllar içinde Erez Sınır Kapısı'ndan girmek için, her ne kadar bazen bariz bir gecikme ile de olsa birçok kez izin alabildi.

İsrail'in 2008-2009 arasında gerçekleştirdiği "Dökme Kurşun" Operasyonu sırasında Uluslararası Af Örgütü delegeleri, İsrail yetkililerine izin başvurusunda bulundu ama aynı anda başvuran diğer kuruluşlar gibi çatışma sırasında izin alamadı. Sonunda ise çatışmaların son günlerinde Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye girebildi.

Bu haber 517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,049 µs