En Sıcak Konular

90'lardan beri o listedeyiz!

20 Ağustos 2014 17:18 tsi
90'lardan beri o listedeyiz! Türkiye'nin, Alman hükümetince BND'ye verilen talimattaki istihbarat öncelikli ülkeler listesinde, 1990'lı yıllardan bu yana yer aldığı öne sürüldü

Türkiye'nin, Federal İstihbarat Teşkilatı’na (BND) Alman hükümetince verilen talimatta yer alan istihbarat faaliyeti yürütülecek ülkeler listesinde 1990'lı yıllardan bu yana yer aldığı iddia edildi.

Alman Haber Ajansı'nın (DPA) haberde, BND'nin Türkiye'ye yönelik dinleme ve izleme faaliyetlerinde bulunmaya yıllar önce başladığı öne sürüldü.

Söz konusu habere göre, Yeşiller Partisi ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarafından kurulan 1998-2005 yıllarındaki koalisyon hükümetinin BND'ye verdiği talimatla Türkiye izlenecek ülkeler arasına alındı.

İstihbarat faaliyeti yürütülecek ülkelerin 3 grupta toplandığı, Türkiye'nin de birinci derece istihbarat faaliyeti yürütülecek ülkeler arasında yer aldığı kaydedildi.

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier'in, o dönemde istihbarat teşkilatlarından sorumlu devlet bakanı olarak görev yaptığı belirtildi.

SPD'li eski Başbakan Gerhard Schröder, Yeşiller Partisi ile 1998'de koalisyon hükümeti kurmuş ve 7 yıl Başbakanlık yapmıştı. 2005'teki seçimlerin ardından görevli Angela Merkel'e devreden Schröder, aktif siyasetten çekilmişti.

- Pohl, Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı

Der Spiegel dergisi, hafta sonu Alman istihbarat servisi BND'nin hükümet tarafından 2009 yılında kendisine verilen talimat gereği Türkiye’ye yönelik istihbarat ve dinleme faaliyetleri yürüttüğünü yazmıştı.

Dinleme ve istihbarat faaliyetleri hakkındaki iddialar üzerine Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı.

Almanya Başbakanı Merkel, iddialara ilişkin,  "Almanya'daki istihbarat teşkilatlarının çalışmaları hakkında kamuoyu önünde bilgi vermiyorum" açıklamasını yapmıştı.

- Liste 4 yılda bir belirleniyor

Almanya'da hükümet, 4 yılda bir istihbarat teşkilatlarının öncelikli yapacağı işleri ve istihbarat faaliyeti yürütülecek ülkeleri belirliyor.

Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve BND yetkilileri, buna birlikte karar veriyor.

AA



Bu haber 684 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,686 µs