ölümcül ninniler! | " /> iyibilgi, tehlikenin kaynağını H" /> ölümcül ninniler! | "/> iyibilgi, tehlikenin kaynağını H"/>

En Sıcak Konular

Burjuva medyasından ölümcül ninniler!

3 Eylül 2007 17:49 tsi
Burjuva medyasından ölümcül ninniler! İnternet bağımlılığı hızla yayılıyor, televizyon karşısından kalkmayan, arkadaşları olmayan, ailesiyle ilgilenmeyen, dış dünyadan kopuk, asosyal, duygusuz ve programlanmış bir gençlik yükseliyor. iyibilgi, tehlikenin kaynağını H

Adnan Tönel, radyoculuk, eğitimcilik yazarlık gibi pek çok kpnuyla uğraşmasının yanında aslen tiyatrocu. Haliç Üniversitesi tiyatro Bölümü’nde öğretim üyesi olan Tönel, doktorasını ‘Ninniler ve laylalar” üzerine yapıyor.

Aileleri tarafından ‘internet ve televizyon bağımlılığı’ şikayetiyle pedagoglara getirilen çocukların artmasıyla, büyük bir tehdidin de farkına varılmaya başlandı. Kontrolsüz yayının çocuğa verebileceği zararları, Hayy Kitap’tan çıkan ‘Uzaktan kumandalı çocuklar’ kitabının yazarı Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi Adnan Tönel’e sorduk.

Tönel, lise öncesinde özellikle ilkokul öncesi çağlarındaki çocukların tatil döenminde olduğunun altını çizerek, “bu yaşlardaki çocuklar için televizyonda hiçbir program bulunmuyor. Var olan programlar ve program aralarında giren reklamlar ise çocukların zihinsel ve bedensel gelişimi için son derece zararlı” diyor.

Bu yaşlardaki çocuklar için televizyon kanalları eğitici programların yapılmadığını savunarak, “Bu tür programları bulamayan çocuklar da büyüklerin progremlarını izlemek orunda kalıyor. Bu programların müptelası oluyorlar.” diyen Tönel, çocukların gelişiminde büyük etkisi bulunan görsel iletişim kaynaklarını da eleştiriyor.

Tönel, hali hazırda magazin medyası da denilen bir ‘Burjuva medyası’ olduğunu söyleyerek, “Bu medya grupları ve internet, bilinçli olarak toplumun değerlerini çürütüyor ve ahlaksızlık pompalıyor. Çürüttükleri, örf, adet ve geleneklerimizin yerine kendi modellerini getirmek istiyorlar. Geleneksel aileyi parçalamak için ellerinden geleni yaparken, çocukların ruh sağlığıyla oynuyorlar” diyor.

Burjuva medyasının tehlikenin merkezi olduğunu aktaran Tönel, “Küresel ısınma gibi bir söylemle tehlikeyi uzakta gösteriyorlar. Oysa tehlikenin merkezinde sadece veren, karşısında oturan bireye cevap hakkı tanımayan televizyon ve internet yayını var” diyor.

Dizilerde bilinçaltına mesajlar gönderiliyor

Özellikle internet ortamında serbestçe dolaşan çocukları büyük oranda tehdit eden bir diğer tuzak ise cinselliğin istismarı oluyor. Siteler arasında dolaşırken ortaya çıkan reklamlarla ya da televizyonda yayınlanan dizilerde sıklıkla rastlanan bu istismarla ilgili, “Çocuğun geleceğini etkileyecek pek çok bilinçaltı mesajı bu ortamda rahatça dolaşıyor” diyor.

Televizyon dizilerinde yer alan konuşma, kıyafet ve davranışlarda bilinçaltı mesajların yoğun olduğunu belirten Tönel, bu karakterleri rol model alan çocukların da aynı halet-i ruhiye içine girdiğini belirterek, çocukların cinsel gelişimininde tehlike altında olduğunu aktarıyor.

Tönel, “Televizyonda sansürsüz bir alış var. Çocuklar sabahları kadın programlarının, akşamları BBG’lerin, prime time’da ise sihir dizilerinin ahlaksızlıklarıyla baş başa kalıyor” diyor.

Suça teşvik eden karakterler

Çocukların uyuması gereken saatlerde sihir dizileri gibi çocukların ilgisini çeken yayınların yapıldığını belirten Tönel, yayın saati dışında bu tür programların içinde sık sık reklam girdiğini de belirterek, Çocukların uyku saatlerinde uyumamasının zihinsel, ruhsal ve bedensel gelişmeye büyük olumsuzlukları olduğunun da altını çiziyor.

Tönel, Televizyon dizileri, sinema filmleri ve reklamlarda kullanılan karakterlerin; aydınlık, iç açı hayatlar yerine, pijamalı, kirli sakallı, bakımsız ve özensiz şekilde yaşadığını belirterek, kendi yaşıtı olan olumlu karakterleri internet ve TV alanlarında karşısında bulamayan çocukların, kendilerine bu karakterleri rol model seçtiğini söylüyor. Tönel, “Bir insanın diğerine şiddet uygulanmasının eğlenceli olarak gösterilmesi çocuğun psikolojisini derinden yaralıyor” diyor.

Tüm bunların çocuklar üzerindeki etkilerinin Emniyet Müdürlüğü’nün suç raporlarındaki çocuk sayısı oranlarına bakarak da görülebileceğini anlatan Tönel, “Medyada sürekli görülen refah seviyesine ulaşmak isteyen çocukların, şiddete karşı da duyarsızlaşması sonucunda, hırsızlık, tecavüz, gasp, intihar gibi pek çok suçun oranları önceki yıllara göre artıyor” diyor.

Bilinçaltı tohumlaması

Tönel, geçmişte çocukları uyutmak için kullanılan ninnilerin olumlu etkisinin, bugün televizyon ve bilgisayar başında oturan çocuklarda olumsuzluğa dönüştüğünün altını çizerek, Özellikle uyku saatlerinden önce izlenen televizyon programlarının ya da oynanan bilgisayar oyunlarının çocuğun bilinçaltında yerleşerek 5-10 yılda içselleştiğini belirtiyor. Bu olaya bilinçaltı tohumlaması adının verildiğini belirten Tönel, ebeveynlerin çok dikkatli olarak, çocukların izlediklerinde ve bilgisayarda oynadıklarına dikkat etmesi gerektiğini söylüyor.

www.iyibilgi.com özel

Adnan Tönel'in ilgili röportajları için:

 Anne babalara uyarı! Uzaktan Kumandalı Çocuklar

 “Diziler aileyi hedef alıyor!”

Adnan Tönel: "Çizgi filmler tehlikeli şifrelerle dolu"

Televizyon: Önce yalnızlaştırır, sonra öldürür



Bu haber 1,576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,750 µs