En Sıcak Konular

Irak'ta Baasçılara kapılar yeniden açılıyor

3 Eylül 2007 17:28 tsi
Irak'ta Baasçılara kapılar yeniden açılıyor İşgal sonrası Baas Partisi'nin tasfiyesiyle ortaya çıkan iktidar ve güvenlik boşluğunu hala doldurulmazken, Irak hükümeti eski rejim döneminde iktidarda olan Baas üyelerinin kamu hizmetinde ve orduda yer almalarına olanak tanıyacak yasa tasarısını meclis

Başbakan Nuri El Maliki düzenlediği basın toplantısında, hükümetin, eski Baas üyelerinin kamu hizmeti ve orduda görev almalarına yönelik sınırlamaları hafifleten yasa tasarısını meclise sunduğunu söyledi.

Tasarının, siyasi partilerin oluşturduğu komisyonda tartışıldığını belirten Maliki, bu tartışmalarda yer alan siyasi güçleri temsil eden parlamentonun tasarıyı onaylayacağını düşündüğünü belirtti.

Bir aylık aradan sonra çalışmalarına yarın başlayacak olan mecliste milletvekillerinin tasarıyı ne zaman görüşmeye başlayacakları henüz kesinleşmedi.

Yasa tasarısına ilişkin 26 Ağustos'ta aralarında Maliki'nin bulunduğu 5 Şii, Sünni ve Kürt lider arasında anlaşma sağlanmıştı. Tasarıya iktidardaki Şii İttifakından ve Baasçıların hükümetten tasfiyesinden sorumlu komitenin tepki göstermesi bekleniyor.

Yasa tasarısının, ABD'nin Irak'ta çatışan Şiiler ile Sünniler arasında uzlaşmanın sağlanması için ısrarlı olduğu tedbirlerin başında geldiği kaydediliyor. Üyeleri Sünni Arap olan eski Baasçıların çoğu, Şii ağırlıklı Maliki hükümetinde baskı gördüklerini söylüyor.

Yasa tasarısının hazırlandığı sırasında verilen bilgilere göre, yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 3 aylık geçiş döneminden sonra, eski Baas partisi üyeleri, parti üyeliğinden dolayı suçlanamayacaklar.

İdam edilen Irak eski lideri Saddam Hüseyin dönemiminde Baas partisinin bir milyondan fazla üyesi olduğu tahmin ediliyor.

 Haber 10



Bu haber 222 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,825 µs