iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Erdoğan the President!

3 Eylül 2007 17:05 tsi
Erdoğan the President! iyibilgi Erdoğan’ın kafasındaki sistemi, Türkiye’nin bu sisteme uyumunu, fırsat ve tehditlerini Mahmut Övür ile konuştu… iyibilgi özel

“1'inci Cumhuriyet'in 'son' cumhurbaşkanı...” Türkiye Cumhurbaşkanı’nı seçtikten birkaç gün sonra Türk siyasetini yakından izleyen Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür bu başlıkla yayınlamıştı yazısını. Abdullah Gül’ün Türkiye’nin son Cumhurbaşkanı olacağını, Türkiye’de sistemin değişerek devlet başkanlığına dönüşeceğini ima eden Mahmut Övür ile Erdoğan’ın kafasındaki projeyi ve bu sistemin Türkiye’ye uyumunu konuştuk.

Abdullah Gül için birinci cumhuriyetin son cumhurbaşkanı dediniz. Erdoğan’ın Türkiye’de devlet başkanlığı istediğini açıkça söyleyebilir miyiz?

Erdoğan’ın başkanlık sistemi ile ilgili kafasında bir soru işareti kalmadığını düşünüyorum. Son dönemdeki tartışmaya bakarsak, cumhurbaşkanlığı seçiminin tıkanması da bu süreci hızlandırdı bana kalırsa. Bu gerilim Türkiye’de başkanlık seçimine geçişi gündeme getirdi. Ayrıca Cumhurbaşkanının aşırı yetkileri de bunu zorunlu kılıyor.

Erdoğan’ın kafasında nasıl bir devlet başkanlığı var peki? Fransa’ya mı yakın ABD’ye mi?

Erdoğan’ın kafasında Amerika’daki gibi bir başkanlık sistemi var. Ama Türkiye’ye uyar mı buna tartışmaların seyri karar verecek ve Erdoğan’ın nasıl bir başkanlık teklifi getireceğini bu tartışmalar belirleyecek. Tartışmalara göre tavır takınacak yani.

Gazeteci Mehmet Tezkan “Erdoğan Putin olmak istiyor” demişti. Siz de bu çerçeveden mi bakıyorsunuz?

Ben böyle bir karşılaştırma yapmıyorum. Erdoğan daha demokratik bir isim. Türkiye’de demokrasinin işleyişini de Rusya’dan daha ileri görüyorum. Türkiye’nin kendi iç dinamikleri var ve bunlar Türkiye’yi Rusya’dan ayırıyor. Putin’e benzemiyor Erdoğan. Batı demokrasilerini örnek alıyor.

Peki, Türkiye buna hazır mı? Devlet Başkanlığı sistemine geçebilecek miyiz?

Bu çok tartışılıyor. Türkiye buna hazır mı deniyor. Ancak buna hazır olmamak için hiçbir neden göremiyorum. Halkın sandığa eğilimi çok net ve güçlü. Türk halkı seçme seçilme hakkını çok iyi kullanıyor. Halka bu noktada güvenmek gerekiyor. Başkanlık sisteminin problem yaratacağını sanmıyorum. Parlamenter demokrasinin koalisyona açık yapısıyla Türkiye zaafa uğruyor. Bunun altı çizilmeli bence… Üstelik devlet başkanlığı sisteminin Türkiye’yi despotizme götüreceği gibi yanlış bir inanç da var. Türkiye’de eskisi gibi güçlü hükümetler despotizme dönüşmüyor. Siyaset geçmişte yaşananlardan kendine pay çıkarmış görünüyor. Ayrıca sivil toplum da gelişiyor. Hiçbir şey eskisi gibi değil.

Anladığım kadarıyla siz devlet başkanlığı sisteminin Türkiye için daha hayırlı olduğuna inanıyorsunuz.

Evet, daha hayırlı olduğunu düşünüyorum.



Bu haber 714 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,838 µs