En Sıcak Konular

Köylülerin HES mücadelesi su samurlarını kurtardı

20 Ağustos 2014 11:15 tsi
Fatsa'da su samurlarıyla meşhur Şahsen Deresi üzerine kurulması Atilla HES, köylülerin mücadalesiyle durduruldu

Ordu'nun Fatsa ilçesinde yapılması planlanan HES'e karşı köylülerin yürüttüğü mücadele başarıyla sonuçlanırken; projenin inşa edileceği deredeki su samurları da kurtulmuş oldu.

Fatsa'da mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen usulsüzce süren Atilla HES'e kaymakamlık 'kararın uygulanması' emrini verdi. Kararla birlikte Şahsen Deresi'ndeki su samurlarının hayati tehlikesi geçti. Bolaman Çayı-Şahsen Deresi üzerinde Suarı Mühendislik Enerji yapılan HES'e karşı yürütülen hukuk mücadelesi başarı ile sonuçlanmasına rağmen şirket, faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyordu. Fakat, şirketin çalışmalarını durdurmak için günlerdir dere kenarında nöbette bekleyen yurttaşların mücadelesi sonuç verdi. Fatsa Kaymakamlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, şirketin faaliyetlerine devam etmeyeceği duyuruldu. Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı Demirci Köyü’nden geçen Bolaman Çayı- Şahsen Deresi’nde üzerinde inşaata devam etmek isteyen şirketin çalışmaları yurttaşlar tarafından engellenmek istendi. Köylüler sabah saatlerinde jandarma ekipleri ile birlikte dere kenarıa gitti ve iş makineleri durduruldu.

Fatsa Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamada, hukuken de HES çalışması yapmaması gereken şirketin dere kenarında bir daha çalışma yapmayacağı ve hukuki sürece uygun hareket etmesi gerektiği duyuruldu.

Kendisine has bitki örtüsü ve su samurları ile ünlü Şahsen Deresinin, Bakanlar Kurulu Kararı ile acele kamulaştırma kapsamına alınması köylüleri harekete geçirmişti.

Yapılması planlanan Atilla HES toplamda 10.75 MW'lık bir enerji üretecekti ve üretim lisansını 2009 yılında almıştı.

BAFA GÖLÜ'NDEKİ BALIK ÖLÜMLERİNE ŞAŞIRTAN SAVUNMA

Bu arada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bafa Gölü’nde kirlilik nedeniyle yaşanan balık ölümleriyle ilgili meclise verilen soru önergesine verdiği cevapla şaşırttı. Bakan Eker cevabında balıklar için "ekonomik değeri çok düşük olan, avcılığı yapılmayan, yaşam süreleri de çok kısa olan gümüş balıkları" ifadesini kullandı.

Eker, "Muğla ili kıyılarına yakın" bölgesinde ölen gümüş balıklarının, buradan akıntı ve rüzgârla Kapıkırı kıyılarına sürüklendiklerini savundu. Bakanlık tarafından bir dizi uygulama ile izleme çalışması yürütüldüğünü dile getiren Eker, DSİ tarafından Bafa Gölü’nün rehabilite edilmesi amacıyla iki regülatör ve set inşa edilerek su akışının düzenlenmeye çalışıldığını ve göle taze su girişi sağlandığını bildirdi. Gölde analizler yapıldığını belirten Eker, analiz raporunda “su yüzeyini kaplayan kütlenin sodularia spumigena adı verilen bir maviyeşil alg türü olduğu, aşırı çoğaldığı ve böylece sudaki oksijen değerinin düşmesiyle ölüm yaşandığının” belirtildiğini kaydetti.



Bu haber 437 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,819 µs