En Sıcak Konular

Gazze'de son durum

20 Ağustos 2014 11:08 tsi
İsrail ordusunun Hamas'ın ateşkesi bozmasını bahane ederek Gazze'ye gerçekleştirdiği saldırılarda beşi çocuk, üçü kadın 12 kişi öldürüldü, 50 kişi de yaralandı. Kalıcı ateşkes müzakereleri de askıya alındı.

İsrail ordusu, iddia ettiği roket saldırılarının ardından Gazze'ye yeniden saldırdı.

İsrail saldırılarında Refah ve civarına en az 10 bombanın düştü ve Rıdvan semtinde 5 yaşındaki 1 kız çocuğu hayatını kaybetti. Aynı evden 15 kişi de yaralandı.

Ardından İsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyinde bir ailenin evine gerçekleştirdiği saldırıda, aralarında çocukların da bulunduğu en az 10 Filistinli yaralandı.

Hamas'ın askeri kanadı İzzettin Kassam Tugayları'nın komutanı Muhammed Dayf'ın karısı ve çocuğu da İsrail'in hava saldırısında öldü. Açıklamayı, Hamas Siyasi Büro Şef Yardımcısı Musa Ebu Merzuk, Facebook hesabı üzerinden yaptı.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Eşref el-Kudra, yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'nin doğusunda yer alan Deyr el-Belh bölgesine saldırısında biri hamile kadın, 3'ü çocuk aynı aileden 7 kişinin öldüğünü, 8 kişinin yaralandığını belirtti.

Filistinli yetkililer, ateşkesin bozulmasından beri İsrail'in Gazze'ye onlarca saldırı düzenlediğini açıkladı. İsrail saldırılarında beşi çocuk toplam 12 kişi öldü, 50 kişi de yaralandı.

Gazze'deki silahlı gruplar da füzelerle İsrail'in başkenti Tel Aviv'in Büyükşehir bölgesini vurdu.
Hamas'ın kıdemli yetkililerinden İzzet Rişk, "Filistinliler kendini güvende hissetmedikçe İsrail de hissetmeyecek. Bunu İsrail başlattı" dedi.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzettin Kassam Tugayları da salı günü İsrail'in Tel Aviv ve Birüssebi kentlerine 34 füze atıldığını açıkladı. İsrail ordusu bu sayıyı 50 olarak verdi. Saldırılarda ölen ya da yaralanan olmadı.

BİNLERCE GAZZELİ EVLERİNDEN KAÇIYOR

Saldırıların başlamasıyla binlerce Gazzeli yeniden evlerinden kaçmaya başladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Kahire'de kalıcı ateşkes görüşmeleri için bulunan İsrail heyetini ülkeye çağırmasının ardından, İsrailli müzakereciler masadan çekildi ve özel uçakla Mısır'dan ayrıldı.

İsrailli bir yetkili, "İhlalin söz konusu olduğu yerde ateşkes görüşmesi olmaz" dedi.

Filistin Heyeti Başkanı Azzam Ahmed de heyetin toplantısının sonunda yaptığı açıklamada, ateşkes süresinin uzatılmasına rağmen bir ilerleme kaydedilmediğini belirtti.

Ahmed, Filistin heyetinin tutumuna ilişkin şunları söyledi:

"Mısır tarafına ateşkes konusunda Filistin heyetinin tutumunu içeren belgeyi sunduk. Ateşkes süresinin bitmesine saatler kaldı hala cevap bekliyoruz. Adımlarımızı belirleyebilmek için süre bitmeden bir cevap alabilmeyi ümit ediyoruz. İsrail heyeti istediklerini dayatmaya çalışıyor ama bunu kabul etmemiz imkansız. Filistinliler olarak mümkün olduğu ölçüde esnek davrandık."

ROKET İDDİASI

İsrail kalıcı barış görüşmelerinin askıya alınmasına neden olan saldırıyı, geçici ateşkes sürdüğü sırada ülkenin güneyindeki Birussebi bölgesine üç roket saldırısı düzenlendiği iddiası üzerine başlatırken, Hamas Sözcüsü Masri iddiayı yalanladı.

Al Jazeera’ya konuşan Masri, “Bizim tarafımızdan kesinlikle roket fırlatılmadı, Gazze’deki diğer grupların roket fırlattığına dair de bilgimiz yok” ifadelerini kullandı. Masri, "İsrail ateşkesi bozma niyetinde olduğu için bu yalanı uyduruyor" dedi.

"HAMAS FÜZE FIRLATMADI"

Masri açıklamasına şöyle devam etti:

"Gazze’de savaşan hiçbir grup böyle bir saldırıyı üstlenmedi. Biz de Hamas Hareketi olarak bunu yalanlıyoruz. Hamas herhangi bir füze fırlatmadı. Bu sadece İsrail’in birinci sınıf yalanı. Bu İsrail’in tekrar saldırıya devam edebilmek için uydurduğu bir yalan. Müzakereler ile ilgili tüm seçenekleri masada tutuyoruz. İsrail, müzakerelerin yürümemesinden ve şu ana kadar bir sonuç alınamamasından sorumludur. Bu gece müzakereler için hassas bir gece olacak. Fakat kimse bir sonuç getirip getiremeyeceğini tahmin edemiyor. Önümüzdeki sayılı saatler durumun rotasını ve bir anlaşmaya bağlanıp bağlanmayacağını belirleyecek. Filistinli direnişi tüm seçeneklere hazırdır."

"İsrail’in tarafından herhangi bir ateşkes ihlali olursa tüm direniş grupları birlikte ortak ulusal bir görüşle buna karşılık verme seçenekleri inceleyecek. İsrail şu an siyasi anlamda ve askeri anlamda kıvırmaya ve manevra yapmaya çalışıyor. İsrail bunu Filistinlilerin taleplerini yerine getirmemek için yapıyor. Bu oyunlar hiçbir zaman direnişi yanıltmayacak ve kandıramayacak. Biz meydanda dik duracağız ve halkımızı savunmak için her türlü destekle halkımızın yanında olacağız. Herhangi bir durumun kötüye gitme söz konusu olursa İsrail tek başına sorumlu olacaktır. Devamlı ateşkes bir sonuca bağlanmazsa da bunun tek sorumlusu İsrail olacak."

"ABD'NİN AÇIKLAMASI ATEŞKES FIRSATINI YOK ETMEK ANLAMINA GELİYOR"

Hamas Sözcülerinden Sami Ebu Zuhri de Kahire'deki müzakerelerde herhangi bir ilerleme kaydedilemediğini belirtirken, "İsrail son saldırıları bu yönde yorumlanır. İsrail ateşkesi ihlal etti" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı da Hamas'ı ateşkesi bozmakla suçlarken, buna yanıt Hamas Sözcüsü Ebu Zühri'den geldi. Zühri, "'ABD Dışişleri Bakanlığının 'Hamas'ı geçici ateşkesi bozmakla suçlaması ve İsrail'in Gazze'den gelen saldırılara karşı kendini savunması hakkıdır' açıklamaları, 'Filistinli sivillerin katledilmesini meşrulaştırmak ve kalıcı ateşkes fırsatlarını yok etmek' anlamına geliyor'' dedi.

543 ÇOCUK ÖLDÜ

İsrail, 8 yıldır altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti.

Bir aydan fazla süren ve tonlarca bombanın atıldığı saldırılar insani ateşkeslerle kısa süreli durdu.
Mısır'da yürütülen müzakereler neticesinde varılan geçici ateşkes kararı bu gece 00.01'e kadar uzatılmıştı.

İsrail'in 7 Temmuz'dan bu yana süren saldırılarında 2018 Filistinli hayatını kaybetti. Bunlarda 543'ü çocuk, 250'si kadın. Saldırılarda 60 yaşından büyük 95 kişi de hayatını kaybetti.

Bu haber 462 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,398 µs