En Sıcak Konular

Alman medyasından skandal Türkiye yorumları

19 Ağustos 2014 10:54 tsi
Almanya'nın Türkiye'yi dinlemesini haberleştiren Alman medyası, skandalı 'anlaşılır' bir şey olarak niteledi.

Alman 'Der Spiegel' dergisinin haberinde, Almanya’nın Dış İstihbarat Servisi’nin (BND), Türkiye'yi 2009 yılından bu yana dinlediğini duyurmasının yankıları sürüyor.

Türk medyasında olduğu gibi, Alman medyasında da dinleme iddiası gündemin önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Alman medyasında konuyla ilgili olarak bugün yer alan haberler şöyle:

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Berliner Zeitung'daki yorum BND'nin elindeki bilgilere odaklanıyor:

SİYASETTE DEPREME YOL AÇAR

“Türk hükümeti, BND'nin istihbarat faaliyetlerini şantaj potansiyeli olan bilgilerin toplanması olarak yorumlayabilir. Hükümetin temkinli tepkisi, BND'nin elindeki belgelerden çekindiğinin ve Berlin ile büyük bir ihtilaf içinde olmak istemeyişinin bir işareti olarak da yorumlanabilir. Şimdi Ankara'da şu soru sorulacak: BND yolsuzluk skandalı konusunda neler biliyor? Ajanlar, IŞİD militanlarıyla resmi mercilerin olası bağlantısı konusunda ne tür bilgiler edindi? Bu tür iç işlerine dair bilgiler dışarıya sızarsa, iç ve dış siyasette bir depreme yol açar.”

Frankfurter Rundschau'da ise, NSA ile BND faaliyetleri arasında bir karşılaştırmaya yer veriliyor:

TÜRKİYE KİRLİ OYUNLARA SÜRÜKLENİYOR

“Türkiye sadece bir NATO müttefiki değil, içeride otoriter yönetim biçimi, dışarıda ise akılcı olmayan kirli oyunlara sürüklenme tehdidiyle karşı karşıya olan bir ülke. Örneğin, İslam Devleti teröristlerine karşı gevşek tutum veya Ortadoğu'daki İsrail karşıtı yönelim gibi. Almanya'nın, Irak'ın ve Suriye'nin bu komşusu hakkında bazı şeyleri bilmek istemesi anlaşılır bir şey. Bu NSA'nın vatandaşlık haklarını çiğneyerek yürüttüğü kitlesel dinleme faaliyetlerinden çok daha farklı. Ne var ki, istihbarat teşkilatlarının tüm faaliyetlerinin hukuka uygun olduğu garantisini hiç kimse veremez. Bu yüzden etkin kontroller gerekiyor. Şayet parlamentodan bazı bilgiler gizlendiyse, bu bir skandal olur.”

Badische Zeitung'da da aynı konuya ilişkin bir yorum yer alıyor:

TÜRKİYE'DEKİ HAVAYI DİNLEMEK ANLAŞILIR BİR ŞEY

“Üst düzey silahlanmış durumdaki NATO müttefikinin içine düştüğü istikrarsız durum nedeniyle güvenlik politikaları açısından Türkiye'deki havayı koklamak anlaşılır bir şey. Fakat bunun dış siyasette bazı zararları olur. Federal Hükümet, kendi ortaklarına, ABD'den daha iyi davranmadığı eleştirisi ile muhatap olmak durumunda kalacak.”

Westfälische Nachrichten de MİT'e tanınan yetkilere değiniyor:

ONLARIN MİT'İ DAHA BETER

“Türkiye'nin BND'nin casusluk faaliyetlerine yönelik eleştirileri ilk bakışta haklı gibi görünebilir. Fakat Boğaz'da gerçeğin hepsi söylenmiyor. Daha kısa bir süre önce Türk hükümeti gizli servis MİT'i öyle geniş yetkilerle donattı ki, bu teşkilat neredeyse hiçbir devlet denetimine tabi olmaksızın içeride ve dışarıda istihbarat faaliyetlerinde bulunabilecek aşamaya geldi. BND, tüm eleştirilere karşın bunun çok uzağında.”

Bu haber 464 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,909 µs