En Sıcak Konular

Aynı ‘Film‘ tekrar vizyonda

19 Ağustos 2014 08:33 tsi
Aynı ‘Film‘ tekrar vizyonda
Özal'ın Cumhurbaşkanlığı döneminde Barolar Birliği Başkanı olan CHP'li Önder Sav'ın avukat cübbesi ile yaptığı siyasetin aynısını bugünün TBB Başkanı Metin Feyzioğlu sahneliyor.

Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı adaylığını açıklayan ilk isim Muharrem İnce oldu. CHP liderliği için nabız yoklayan isimler arasında, Danıştay'ın kuruluş yıldönümünde avukat cübbesi ile yaptığı siyasi içerikli skandal konuşmayla tepki çeken Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu da bulunuyor.

Gözler yargı yılı açılışında

CHP Kurultayı için geri sayım sürerken dikkatler, kurultaydan bir kaç gün önce Yargıtay Başkanlığı'nda düzenlenecek "Yeni Yargı Yılı" törenine odaklandı. 1 Eylül Pazartesi günü gerçekleşecek yargı yılı töreni ile CHP kurultayı arasındaki ilinti, TBB Başkanı Feyzioğlu'nun törende yapmayı planladığı konuşmadan kaynaklanıyor.

Sert bir konuşma hazırlıyor

Feyzioğlu'nun Danıştay'da yaptığı konuşma sürerken, tepki göstererek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte salondan ayrılan Başbakan Erdoğan, "Danıştay'daki gibi bir durumu yeniden yaşamak istemiyorum. Baro başkanını çağırıp konuşturacak olurlarsa oraya katılmam" diyerek Yargıtay'da düzenlenecek törene ilişkin net tavrını koydu.
 
Seçilmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu çıkışının ardından açıklama yapan Yargıtay Başkanı Ali Alkan da konuyu Yargıtay Başkanlar Kurulu'na götüreceğini bildirdi. Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı öncesinde CHP Parti Meclisi üyesi olan Metin Feyzioğlu'nun ise Danıştay'ın kuruluş yıldönümünde yaptığı siyasi konuşmadan çok daha sert bir konuşma hazırladığı belirtiliyor. Şimdi dikkatler, Yargıtay'dan bu konuda çıkacak karara odaklandı.

Özal döneminde de olmuştu

Yüksek yargı kurumlarındaki törenleri fırsat bilerek, avukatlık cübbesi ile siyaset yapma ve TBB'yi siyasette zıplama tahtası olarak kullanma geleneği, Turgut Özal'ın Cumhurbaşkanlığı döneminde de yaşanmıştı. Dönemin TBB Başkanı Önder Sav, Danıştay'ın 1990 yılındaki kuruluş yıldönümü töreninde avukat cübbesi ile muhalefet lideri gibi konuşunca, Cumhurbaşkanı Özal tarafından eleştirilmiş ve siyaset yapmakla suçlanmıştı.

Metni önceden istenmişti

Benzer bir skandalın yargı yılı açılış töreninde de yaşanabileceğini dikkate alan dönemin Yargıtay Başkani İsmet Ocakçıoğlu da, TBB'den Önder Sav'ın konuşma metnini önceden istemişti. Sav'ın reddetmesi üzerine konuşması programdan çıkarılmıştı.

Tarihsel benzerliği değerlendirdiler

Prof. Dr. Burhan Kuzu: Feyzioğlu'nun, bulunduğu makamı kullanarak siyaset yapma girişimi daha önce de sergilendi. Adı CHP liderliğine geçen Feyzioğlu siyasete meraklıysa cübbesini çıkarıp, görevinden istifa etsin.

Ahmet İyimaya: TBB başkanlarının, yüksek yargı kurumlarında düzenlenen törenleri fırsat bilerek siyasi içerikli konuşmalar yapması, temsil ettikleri makamla taban tabana zıttır.

Akşam
 



Bu haber 663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,921 µs