En Sıcak Konular

İnsan hakları örgütlerine Gazze yasağı

19 Ağustos 2014 08:18 tsi
İsrail, Gazze’de incelemelerde bulunmak isteyen Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü çalışanlarına izin vermedi.

İsrail’in, Gazze’de incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gitmek isteyen Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü çalışanlarına izin vermediği belirtildi.
 
Haaretz gazetesi, Gazze saldırılarının başladığı 7 Temmuz'dan bu yana bölgeye giriş izni almaya çalışan 2 insan hakları örgütününün reddedilmesinin gerekçelerini yazdı.
 
İsrail, “Erez Sınır Kapısı'nın kapalı olması ve söz konusu kuruluşların İsrail Sosyal İşler Bakanlığında insan hakları örgütü olarak kayıtlı olmamalarını” gerekçe göstererek Gazze'ye girmelerine izin vermediği kaydedildi.
 
İsrailli bir yetkili de gazeteye yaptığı açıklamada, bu 2 insan hakları örgütünden de özel başvuruda bulunmalarının istendiğini ancak bunun gerçekleşmediğini söyledi.
 
Uluslarası Af Örgütü yetkilileri, böyle bir talebin kendilerine ulaşmadığını belirtirti. İnsan Hakları İzleme Örgütü ise bu talepten ancak geçen hafta haberdar edildiklerini duyurdu.
 
İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da karadan saldırıya geçmişti. İsrail'in saldırılarında 2 bin 16 kişi öldü, 10 bin 193 kişi yaralandı.
 
Dünyada 100 kuruluştan Filistinlilerin taleplerine destek bildirisi
 
Dünyanın çeşitli ülkelerinde faaliyet gösteren 100 kuruluş, Gazze'de kalıcı ateşkesin sağlanması için Mısır'da yürütülen müzakerelerde Filistin heyetinin taleplerine "destek bildirisi" yayımladı.
 
Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi, World Peace Council, The Brussels Tribunal, Geneva International Centre for Justice, American Center for International Action, Arap Avukatlar Birliği gibi Arap dünyasının yanı sıra Avrupa, Afrika ve Amerika'da faaliyet gösteren 100 sivil toplum kuruluşunun imza attığı bildiride "Filistinlilerin Kahire'deki müzakerelerde dile getirdiği adalet talebinin desteklendiği" ifade edildi.
 
" Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlileri en doğal haklardan mahrum bırakanİsrail ablukasının devam etmesinin kabul edilemez" olduğuna işaret edilen bildiride, "Bugünden itibaren İsrail'in Gazzelileri tehdit etmesi, geçim kaynaklarını kısıtlaması, avlanmalarını yasaklaması kabul edilemez" denildi.
 
Bildiride, dünyanın farklı bölgelerinde İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıların ve ablukanının geniş katılımlı gösterilerle protesto edilmesinin, Filistin halkının taleplerinin her yerde artan bir destek ve anlayış ile karşılandığının bir ifadesi olduğu kaydedildi.
 
Bildiride şu ifadelere yer verildi:
 
"İsrail saldırılarının durması, ablukanın kaldırılması, Gazzelilerin, açılacak liman ve havaalanı ile özgürce dolaşımının sağlanması, denizde avlanma mesafesinin artırılması, geçen aydan bu yana gözaltına alınan kişilerin serbest bırakılması talebi, herkes tarafından anlaşılır taleplerdir."
 
Kahire'deki dolaylı müzakerelerde Filistin tarafının Gazze'de ateşkes sağlanması için ortaya koyduğu istekler arasında "liman ve havalanı inşası, ablukanın kalkması, İsrail ordusunun 7 Temmuz öncesindeki konumuna geri çekilmesi, Gazzeli balıkçıların serbestçe avlanabilmesi, Oslo öncesi tutukluların da aralarında bulunduğu dördüncü grubun yanında yeni tutuklanan milletvekillerinin serbest bırakılması ve İsrail'in bu anlaşmalara bağlı kalması" gibi şartlar bulunuyor.

aa


Bu haber 455 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,297 µs