En Sıcak Konular

Berlin o haberleri doğrulayamadı

18 Ağustos 2014 16:57 tsi
Berlin o haberleri doğrulayamadı Almanya Hükümet Sözcü Vekili Wirtz, Türkiye’ye yönelik dinleme faaliyetleriyle ilgili medyada çıkan haberleri doğrulayamayacağını söyledi.

Almanya Hükümet Sözcü Vekili Christiane Wirtz, Federal İstihbarat Teşkilatı'nın (BND) Türkiye'ye yönelik dinleme ve izleme faaliyetlerinde bulunduğu iddialarına ilişkin, "Medyada hafta sonundan bu yana yer alan haberlerin açıklığa kavuşturulması gereken yer, istihbarat teşkilatlarının kontrol edilmesinden sorumlu olan Federal Meclis Parlamento Denetim Komisyonu'dur" dedi.

Federal Basın Merkezi'ndeki basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Wirtz, bir soru üzerine, BND'nin dinleme ve izleme faaliyetleriyle ilgili medyada çıkan haberleri doğrulayamayacağını söyledi.

Başbakan Angela Merkel'in, BND'nin NATO müttefiki Türkiye'ye yönelik istihbarat ve dinleme faaliyetlerinde bulunduğu iddiaları hakkında ne düşündüğünün sorulması üzerine Wirtz, şöyle konuştu:

 "Şu anda yalnızca şunları söyleyebilirim; Almanya'da, BND'nin faaliyetleri ve görevleriyle ilgili Federal Meclis'te bir Parlamento Denetim Komisyonu bulunuyor. Medyada hafta sonundan bu yana yer alan haberlerin açıklığa kavuşturulması gereken yer Federal Meclis Parlamento Denetim Komisyonu'dur. Şunu kesin olarak söyleyebilirim ki bugün de konuşulmakta olan konuların bir bölümüyle ilgili olarak temmuzda bu komisyona bilgi verilmiştir ve diğerleri hakkında da yakın zaman içinde bilgi verilecektir."

"Türkiye dost ülke mi?"

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Almanya'da yaptığı dinlemelerin ortaya çıkmasının ardından Merkel'in yaptığı  "Dostlar arasında dinleme kabul edilemez" açıklamasını hatırlatan bir gazetecinin, "NATO müttefiki ve uzun süredir Avrupa Birliği (AB) adayı olan Türkiye, dost ülkelerden biri olarak görülmüyor mu?" sorusu üzerine Wirtz, "Başbakan Merkel, bu açıklamayı geçen sene ekim ayında Brüksel'de yaptı ancak bu açıklamanın bağlamı ABD ile ilgili iddialardı. Bu açıklamada ona atıf yapıldı" dedi.

"Türkiye, dinlenmemesi gereken bir dost ülke değil mi? Yoksa istihbarat faaliyetlerinin yürütüldüğü diğer ülkelerden mi?" sorusuna Wirtz, "Almanya Federal Cumhuriyeti, Türkiye ile yoğun bağlantılara sahip bulunuyor. Bu bağlantıları sürekli olarak canlı tutuyor ve birçok siyasi konuda Türkiye ile koordineli olarak hareket ediyor" yanıtını verdi.

"Türkiye ile temas olacak mı?"

Christiane Wirtz, bir gazetecinin, Alman hükümetinin, iddiaların ardından yeniden güven tesisi için Türk hükümetiyle temas kurup kurmayacağına ilişkin sorusu üzerine "Almanya hükümeti tabii ki gerekli görmesi ve uygun bulması durumunda her partneriyle görüşmek için girişimde bulunur" diye konuştu.

ABD hedefte değil

Wirtz'e, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un geçen yıl yaptıkları telefon görüşmelerinin, BND'nin dinlemesine takıldığı iddiaları da soruldu.

Bunun üzerine Wirtz, BND'nin, "İlkesel olarak dost ülkelere karşı dinleme faaliyeti yürütmüyoruz. ABD istihbarat faaliyetlerinin hedefi olmamıştır ve şu anda da değildir. Tesadüfen elde edilen kayıtlar derhal imha edilmektedir" şeklindeki açıklamasını okudu.

Haber cumartesi günü yayımlanmıştı

Der Spiegel dergisinin önceki gün yayımladığı habere göre, BND, hükümet tarafından 2009 yılında kendisine verilen talimat gereği Türkiye'ye yönelik istihbarat ve dinleme faaliyetleri yürütüyor.

ABD adına casusluk yapma şüphesiyle 3 Temmuz'da gözaltına alınan Markus R. adlı BND çalışanının, söz konusu bilgiyi Amerikalılara verdiği kaydedildi.

Alman hükümetince BND'ye verilen ve istihbarat önceliklerini belirleyen 2009 tarihli görevlendirme belgesinde, BND'nin istihbarat faaliyeti yürütceği ülkeler arasında Türkiye'nin de olduğu belirtildi.

Dört yılda bir yenilenen söz konusu belgenin, ABD ile krize yol açan NSA skandalının ardından istihbarat faaliyetlerinin gözden geçirilmesi çalışmaları nedeniyle henüz yenilenmediği ve halen geçerliliğini koruğu ifade edildi.

AA



Bu haber 730 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,624 µs