En Sıcak Konular

Soma'daki maden faciası

18 Ağustos 2014 11:20 tsi
Soma'daki maden faciasıyla ilgili rapor hazırlayacak kamu denetçisi Makas ve beraberindeki 5 kişilik uzman heyet, Soma programı öncesinde İş Teftiş Kurulu İzmir Grup Başkanlığını ziyaret etti

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasıyla ilgili rapor hazırlayacak Kamu denetçisi (ombudsman) Abdullah Cengiz Makas ve beraberindeki 5 kişilik uzman heyet, Soma programı öncesinde İş Teftiş Kurulu İzmir Grup Başkanlığını ziyaret etti.

İş Teftiş Kurulu İzmir Grup Başkanı Şuayup Er'le bir araya gelen heyet, Soma'daki çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Kamu denetçisi Makas gazetecilere yaptığı açıklamada, kamu denetçiliği kurumunun şikayete bağlı olarak çalıştığını, ancak kanunda "gerektiğinde özel rapor hazırlar" hükmünün yer aldığını belirterek, kamuoyunun merak ettiği önemli konularda özel rapor hazırlayarak meclise sunduklarını söyledi.

Kanundaki bu yetkiye dayanarak Soma'da 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği olaydan sonra çalışma başlattıklarını aktaran Makas, "Olayın ertesi gün çalışmaya başladık. Bugün de yerinde hem yetkililerle hem vatandaşlarla konuşacağız. Kurumda bir komisyon kuruldu, sadece iş sağlığı ve güvenliği açısından değil, çocuk hakları, kadın hakları, enerji bağlamında daha multidisipliner ele alınması gereken bir konu. Üç kamu denetçisi birlikte çalışıyoruz. Serpil Çakın kadın ve çocuktan sorumlu ombudsman, Zekeriya Aslan enerji sektöründen sorumlu kamu denetçisi, çalışma hayatından sorumlu kamu denetçisi olarak ben..." ifadesini kullandı.

Makas, gazetecilerin şu ana kadar yapılan çalışmalarda elde edilen bir veri olup olmadığı yönündeki soru üzerine şöyle konuştu:

"Bilgi vermek mümkün değil, kurumumuzun nihai görüşü haline gelmedi henüz. Hem kamu kurumlarında yani teftiş kurullarında soruşturmalar, hem de savcılık soruşturması devam ediyor. Biz daha farklı bir şey yapacağız, klasik anlamda bir teftiş kurulu raporu falan olmayacak. Farklı bir şey olacak, o da 'bu bir sorundur', 'nerede yanlış yapıyoruz', 'özellikle madencilik sektöründe nerede yanlış yapıyoruz' şeklinde. Yanlıştan kastım şu mevzuat, idari uygulamalar ve denetim, genel bir bir resim çıkaracağız. Özel raporumuz nihayete erince meclise sevk edeceğiz. Denetimimizi kamuoyu adına yapıyoruz." 

AA



Bu haber 398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,730 µs