En Sıcak Konular

Enerji yatırımlarının cansuyu İstanbul'dan

18 Ağustos 2014 11:06 tsi
Enerji sektörüne yılın ilk yarısında verilen kredilerin hacmi 66 milyar 896 milyon 956 bin lirayı buldu

Enerji sektörüne yılın ilk yarısında verilen kredilerin hacmi 66 milyar 896 milyon 956 bin lirayı buldu. Kredilerin yüzde 47'lik kısmı İstanbul, yüzde 31'i Ankara'da kullandırıldı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bankalar, enerji üreten madenlerin çıkarılması, nükleer yakıt, rafineri ve petrol ürünleri ve kok kömür üretimi ile elektrik, gaz ve su kaynakları üretim ve dağıtımına yönelik faaliyetlere verile yönelik olarak enerji sektöründe faaliyet gösteren yatırımcıları verdikleri kredilerle destekledi.

Enerji sektörüne yılın ilk yarısında verilen kredilerin hacmi 66 milyar 896 milyon 956 bin lirayı buldu. Kredilerin yüzde 78'lik kısmı İstanbul ve Ankara'da kullandırıldı. Sektöre yönelik kredi taleplerinin yüzde 47'si İstanbul'da karşılanırken, kredi hacmi 31 milyar 479 bin 365 liraya ulaştı.

Ankara, yüzde 31'lik oranla enerji sektörünün en fazla kredi desteği bulduğu ikinci il oldu. Başkentteki finansal kurumlar, enerji sektörüne yönelik olarak 20 milyar 492 milyon 866 bin liralık kredi hacmi oluştu.

Enerji yatırımlarının kredi ihtiyacını karşılayan bir diğer önemli il Denizli oldu. Yatırımcılar, enerji projeleri için Denizli'den 2 milyar 774 milyon 299 bin liralık kredi olanağı sağladı.

İzmir'de enerji sektörüne kullandırılan kredilerin hacmi  2 milyar 153 milyon 81 bin, Kocaeli'de 1 milyar 439 milyon 696 bin, Bursa'da 1 milyar 273 milyon 204 bin, Gaziantep'te 1 milyar 126 milyon 27 bin, Kahramanmaraş'ta 865 milyon 923 bin, Konya'da 494 milyon 979 bin, Adana'da 478 bin 333 lira oldu.

Enerji yatırımları için kredi hacminin en düşük olduğu iller 275 bin lira ile Kilis, 379 bin lira ile Bingöl, 854 bin lira ile Ardahan olarak sıralandı.

Yılın ilk yarısında Türkiye'de elektrik üretimine yeni katılan ya da yeni yatırımlarla üretim kapasitesi geliştirilen tesis sayısı 120'yi buldu. Bunların 53'ünü hidroelektrik santraller, 34'ünü rüzgar enerjisi santralleri, 22'sini doğalgaz çevrim santralleri oluşturdu. Bu yatırımlarla birlikte Türkiye'nin elektrik üretimindeki kurulu gücüne 2 bin 784 megavatlık ilave oldu.  

AA



Bu haber 433 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,166 µs