En Sıcak Konular

Obama'dan Musul Barajı için orduya yetki

18 Ağustos 2014 10:15 tsi
Obama'dan Musul Barajı için orduya yetki ABD Başkanı Obama, Irak güvenlik güçlerinin Musul Barajı'nın kontrolünü yeniden ele geçirmeye yönelik operasyonlarına destek için orduya hava saldırıları düzenleme yetkisi verdi.

ABD Başkanı Barack Obama, Irak güvenlik güçlerinin Musul Barajı'nın kontrolünü yeniden ele geçirmeye yönelik operasyonlarına destek olmak için ABD ordusuna Irak'ta hava saldırıları düzenleme yetkisi verdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden, yaptığı yazılı açıklamada, "Bugün Başkan Obama, Savaş Yetkileri Yasası gereğince, Irak güvenlik güçlerinin, IŞİD'e karşı devam eden harekat kapsamında, kritik bir altyapı tesisi olan Musul Barajı'nı yeniden almaya ve barajın kontrolünü ele geçirmeye yönelik operasyonlarına destek olmak için ABD Silahlı Kuvvetleri'ne Irak'ta hedefe odaklı hava saldırıları yürütme yetkisi verdiğine dair Kongre'ye bir rapor sunarak bildirimde bulundu" ifadesini kullandı.

Misyonun, Obama'nın Irak'taki Amerikan personeli ve tesislerinin savunulması talimatıyla uyumlu olduğunu belirten Hayden, Musul Barajı'nın eksikliğinin çok sayıda sivilin hayatını tehlikeye atabileceğini, ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği de dahil Amerikan personeli ve tesislerini tehdit edebileceğini ve Irak hükümetinin ülkedeki nüfusa kritik hizmetleri sağlamasını engelleyebileceğini kaydetti.

Hayden, bu operasyonların doğası, süresi ve boyutu açısından sınırlı olduğunu ve Irak hükümetinin talebi üzerine ve hükümetle koordinasyon halinde yürütüldüğünü bildirerek, ABD yönetiminin, Irak'ta bundan sonrasında atılacak adımlar ve IŞİD'e karşı girişilen çabalara dair Kongre ile istişare içinde olmayı sürdüreceğini ve Savaş Yetkileri Yasağı gereğince Kongre'ye uygun raporları sunmaya devam edeceğini ifade etti.

ABD ordusu, iki gündür özellikle Musul Barajı yakınındaki IŞİD hedeflerine yoğun hava saldırıları düzenliyor.

Öte yandan, ABD ordusu, Musul Barajı yakınındaki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü hedeflerine yine hava saldırıları düzenledi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada, Amerikan savaş uçaklarınca gün içinde ikinci kez yürütülen hava saldırılarında IŞİD'e ait 3 silahlı araç, bir uçaksavar ile bir kontrol noktası ve bir emprovize patlayıcı cihaz mevzisinin vurulduğu bildirildi.

Operasyonda görev alan tüm uçakların daha sonra bölgeden güvenli biçimde ayrıldığı kaydedildi.

Saldırıların, IŞİD'e karşı birlikte mücadele eden Irak ve Kürt güçlerinin desteklenmesi ve bunun yanında kritik altyapı tesisleri, Amerikan personeli ve tesislerinin savunulması ve oradaki insani yadım çabalarına destek verilmesi yetkisi kapsamında düzenlendiği belirtildi.

ABD ordusu, Irak'ta IŞİD'e karşı 10 gün önce başlattığı hava saldırılarını son 2 günde özellikle Musul Barajı etrafında yoğunlaştırdı. ABD Başkanı Barack Obama,  ülkesinin Irak'taki hava saldırılarının kapsamını genişletecek şekilde, Irak güvenlik güçlerinin Musul Barajı'nın kontrolünü yeniden ele geçirmesine destek olmak için orduya hava saldırıları düzenleme yetkisi vermiş ve bu yönde Kongre'ye bildirimde bulunmuştu.

AA



Bu haber 602 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,539 µs