En Sıcak Konular

Gazzeli yaralıları Türkiye'ye getirmek için çalışıyorlar

16 Ağustos 2014 14:37 tsi
Sağlık Bakanlığı ve Yeryüzü Doktorları'nın İsrail'in Gazze'ye saldırılarında yaralananların bir kısmının Türkiye'ye getirilmesi için çalışmaları devam ediyor.

 Sağlık Bakanlığı ve Yeryüzü Doktorları'nın, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında yaralananların bir kısmının Türkiye'ye getirilmesi için çalışmaları devam ediyor.

İsrail saldırılarında yaralananları ziyaret ederek durumlarıyla yakından ilgilenen Yeryüzü Doktorları Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kerem Kınık ve Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan Alimoğlu ile Sağlık Bakanlığı triaj ekibi, hastaların Türkiye’ye getirilmesi için yürüttükleri kontroller sırasında biri çocuk, 2 yaralının durumunu AA muhabirine değerlendirdi.

"Bir daha anne olamayacak"

Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alimoğlu ile beraberindeki heyet, hastaların kontrolleri sırasında 6 aylık hamile olan, iki çocuk annesi 24 yaşındaki Meysera Abamadi’yi değerlendirdi. Alimoğlu, Abamadi’nin yararlandıktan sonra dört ameliyat geçirdiğini, karnındaki  çocuğunun öldüğünün ameliyatta anlaşıldığını ve yaralanmadan dolayı rahminin tamamen alındığını belirtti.

Abamadi ise yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Evde oturuyordum. İsrail uçakları evimizi bombaladı. Hamileydim, karnıma şarapnel isabet etti. Bebeğimi kaybettim. Saldırılarda 6 akrabam hayatını kaybetti, 7'cisi ise karnımdaki bebeğimdi. Beni dışarıda tedavi etmelerini istiyorum. Durumum çok kötü ne olduğu belli değil. Oğlum yaralı, eli kırıldı. Dört ameliyat geçirdim, çok acı çekiyorum, sağ bacağımı hareket ettiremiyorum. Bütün vücudumda şarapnel yarası var. Belim çok ağrıyor.”

Heyetin ziyaret ettiği, saldırılarda boynu kırılan ve anne babasını aynı saldırıda kaybeden 7 yaşındaki Maha Hamid Muhammed, bombardıman sırasında yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Evimizin merdiven altına girdik. Babam köşeye geçmemi söyledi. Bombardıman olduğunda yere düştüm, annem karnından yaralandı. Ambulans geldiğinde ayağa kalkamadım, anneme baktım o da kalkamadı. Annem hiç hareket etmiyordu. ”

Küçük kızın durumu ile ilgili bilgi veren Alimoğlu, Maha’nın boyundan aşağısı felç olduğu için uzun yıllar gerektirecek bir tedavi süreci olacağını belirtti.

Eş-Şucaiyye katliamı

Yeryüzü Doktorları ve Sağlık Bakanlığı triaj ekibi, hastanedeki değerlendirmelerinin ardından Gazze'nin kuzeyinde İsrail saldırılarına maruz kalan Şucaiyye mahallesine hareket etti.

Vefa Hastanesi'nin enkaz kaldırma çalışmaları sırasında Yeryüzü Doktorları Türkiye Başkanı Dr. Kınık, şunları söyledi:

“Gazze’deki özürlülere için fizik-tedavi ve rehabilitasyon merkezi olan Vefa Hastanesi, askeri hedef olduğu gerekçesiyle İsrail ordusu tarafından vuruldu. Vurulduğu sırada hastanede gönüllü hekimlerin yanı sıra 14 yatalak hasta vardı. Binanın vurulmasına gerekçe gösterilen ve askeri amaçla kullanıldığı iddia edilen tünelin, daha sonra foseptik çukuru olduğu ortaya çıktı" dedi.

Bir milyon 800 bin nüfusa sahip Gazze'de halkın temiz içme suyu bulmakta zorlandığını belirten Kınık, şöyle devam etti:

"Hastanelerdeki ilaç stokları tükenmiş durumda. On binin üzerinde ev ise yıkıldı,  30 bin ev ise oturulamaz durumda. Yaklaşık 500 bin Filistinli, evlerini terk etmek zorunda kaldı."

Kınık, resmi ve uluslararası kuruluşlara, Gazze’de yıkılan hastanelerin yeniden inşası çağrısında bulundu.

Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan Alimoğlu ise Gazze’de büyük bir trajedi yaşandığını hatırlatarak, "Alt yapısı tamamen çöken bölgede tıbbi ve insani yardıma ihtiyaç duyuluyor" ifadelerini kullandı.

Gerekli yardımların en kısa sürede Gazze’ye ulaşmasının önemini vurugulayan Alimoğlu, “Gazze'de gerekli olan sağlık ve alt yapı ihtiyaçlarının giderilmemesi halinde bölge, enfeksiyon hastalıklarının tehlikesiyle karşı karşıya" uyarısında bulundu.

Kızılay'ın Gazze'ye yönelik yardım çalışmaları

Öte yandan beraberindeki Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) heyeti ile Anadolu Ajansı'nın Ortadoğu ve Afrika Direktörlüğü Kahire merkez ofisini ziyaret eden Kızılay Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Kolabaş, Kızılay'ın Mısır üzerinden Gazze'ye yapmayı planladığı yardım çalışmaları hakkında AA muhabirine bilgi verdi.

TİKA ve Kahire Büyükelçiliği'yle koordineli olarak Mısır'da Gazze'ye sürdürülebilir yardım imkanlarının oluşması için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Kolabaş, yardımların Refah sınır kapısı üzerinden Gazze'ye ulaştırılması için Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan resmi izinlerin alındığını belirtti.

Gazze'ye Refah Sınır Kapısı üzerinden ulaştırılması planlanan yardımın şimdilik hijyen malzemesi ve bebek bezi ile sınırlı olacağını söyleyen Kolabaş, ilerleyen dönemde un, şeker gibi temel gıda maddelerinin de ulaştırılmasının planlanlandığını aktardı.

Gazze'ye yönelik yardım çalışmalarında Mısırlı yetkililerden büyük destek gördüklerini dile getiren Kolabaş, "İki ülke halkının Filistin'e yardım etmek için ortak hareket etmesi son derece önemli. Mısır Kızılay'ı ile yaptığımız görüşmede de gerekli izinlerin alınması durumunda hertürlü desteğe hazır olduklarını ifade ettiler" dedi.

Yardımların Mısır üzerinden geçirilmesi için yürütülen çalışmalarda verdiği destekten dolayı Kahire Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Alper Bosuter'e teşekkür eden Kolabaş, TİKA'nın da konuyla ilgili ciddi çalışmaları olduğunu söyledi.

aa



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,441 µs