En Sıcak Konular

Yargıtay: Aynı anda iki cumhurbaşkanı olmaz

15 Ağustos 2014 12:09 tsi
Yargıtay'ın "Erdoğan'ın başbakanlığı düştümü düşmedi mi?" tartışmalarına yön verecek kararını Turgut Özal döneminde "Aynı anda iki cumhurbaşkanı olamaz" şeklinde verdiği ortaya çıktı

Başbakan Erdoğan’ın, tüm görevlerinden istifa etmesi gerektiği yönündeki muhalefet görüşünün çürüten karar Yargıtay’dan geldi.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 1989’da TBMM tarafından Cumhurbaşkanı seçilen Turgut Özal’a hakaret davasında bugünkü tartışmalara da cevap olacak karar verdi. Ceza Genel Kurulu’nun kesin hükmündeki kararında “Cumhurbaşkanlığı sıfatı seçimle değil and içmeyle başlar” denildi.
 
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Cumhurbaşkanlığının and içmekle başladığına dair emsal kararını 2 Nisan 1990’da verdi. 1989’da TBMM’deki Cumhurbaşkanı seçimelerini kahvehanede izlerken Turgut Özal’a hakaret ettiği iddiasıyla yargılaması yapılan vatandaşın kararı bugünkü tartışmalara da emsal nitelikte. Kadıköy 4.Asliye Mahkemesi, eski TCK’nın “Cumhurbaşkanına hakaret” başlığını taşıyan maddesine muhalefetten sanığa 10 ay hapis cezası verdi.

Bu karara yapılan itiraz üzerine dosyaya Yargıtay 9.Ceza Dairesi baktı. Daire, “Hakaret suçu; seçimden hemen sonra, ancak and içmeden önce, Cumhurbaşkanlığı makamında görev süresi henüz dolmamış olan Cumhurbaşkanı bulunduğu sırada işlenmiştir. Cumhurbaşkanlığı Makamında aynı anda iki kişinin bulunduğundan söz edilemez. Bu nedenle TCY.nın 158. maddesindeki suçun unsurları bakımından oluşmadı” diyerek yerel mahkeme kararını bozdu.

Dairenin bozma kararına Yargıtay Başsavcılığı itiraz etti. Başsavcılık itiraz gerekçesinde, “Cumhurbaşkanı sıfatı seçimle kazanılmıştır. Bu sıfatın kazanılması and içme şartına bağlanamaz” dedi.

CHP YARGITAY'A BAŞVURMUŞTU

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesi nedeniyle, başbakanlık, parti başkanlığı ve milletvekilliği görevlerinin sona erdiği iddiasında bulunarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına başvurmuştu.

Kart,  Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve AKP Genel Başkanlığı görevlerini hep birlikte sürdürmek istediğini ileri sürdüğü dilekçesinde, "Bu suretle müteaddit anayasal ve yasal ihlâlleri gerçekleştiren R.T.Erdoğan ile AKP Tüzel Kimliği hakkında;  yasal yaptırımların uygulanması, idari ve yasal önlemlerin alınması" talebinde bulunmuştu.
 
Kart, başvuru dilekçesinde Erdoğan'ın Anayasanın 101,102 ve 103.maddeleri ile Siyasi Partiler Yasası'nın 104.maddesine aykırı hareket ettiğini savunmuştu.
 
Kart, dilekçesinde Erdoğan'ın 27 Ağustos'ta yapılacak Ak Parti Genel Kurulu'nu yönetemeyeceğini ve bunu engelleyecek idari ve yasal önlemlerin ivedi olarak alınmasını istemişti.


Bu haber 674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,541 µs