En Sıcak Konular

Taraflar arasında kalıcı ateşkes yakın

14 Ağustos 2014 21:50 tsi
Filistinli siyaset uzmanları, Mısır’daki ateşkes görüşmelerini yürüten heyette yer alan Halil el-Hayye’in son açıklamalarını “taraflar arasında kalıcı ateşkesin yakın olduğu" şeklinde değerlendirdi.

 Filistinli siyaset uzmanları, Hamas yetkililerinden ve Mısır’daki ateşkes görüşmelerini yürüten heyette yer alan Halil el-Hayye’in son açıklamalarını "taraflar arasında kalıcı ateşkesin yakın olduğu" şeklinde yorumladı.

Kahire’deki müzakerelerden dönerek, Gazze’de basın toplantısı düzenleyen Hayye’nin, dün ateşkesin imzalanacağı ancak İsrail tarafının kelime oyunları yapması nedeniyle bunun geciktiğini ve bunun 5 günlük yeni bir geçici ateşkes imzalamalarına neden olduğunu belirtmesi, Filistinli siyasi uzmanlarca, "kalıcı ateşkesin yakın" olduğu şeklinde algılandı.

Filistinli Gazeteci-Yazar Dalal Okel, Heyye’nin ifadelerinin Hamas tarafından daha önce yapılan açıklamalardan farklı olduğunu belirterek, bunun İsrail’in Gazze'ye yönelik saldırılarını sonlandıracağı ve yakında ateşkes yapılacağı anlamına geldiğini ifade etti.

Okel, Hamas’ın istişare etmek, durumu incelemek ve son halini vermek için ateşkesin 3 günden uzun olmasını istediğini söyledi.

Katliamların sonlanacağını gösteriyor

Gazze'deki Ezher Üniversitesi Siyaset Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muheymir Ebu Sade, “Hayye’nin açıklamaları bugün bize ateşkes anlaşmasının yakında yapılacağını, Gazze’deki Filistinlilerin kanının dökülmesi ve İsrail’in katliamlarının önleneceğini gösteriyor" dedi.

Ateşkes anlaşmasının çok yakında yapılacağını ve şu anda yalnızca ufak ayrıntıların kaldığına dikkati çeken Ebu Sade, "İsrail, Filistinlilerin bir kazanım elde etmemesi için her zaman yaptığı gibi kaçmaya çalışıyor. Uluslararası toplumun da baskısı karşısında İsrail’in tekrar çatışmaya döneceğini tahmin etmiyorum” diye konuştu.

Ümmet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ebu Amir, Hayye’nin açıklamalarının büyük bir olgunluk ve vatani sorumluluk taşıdığını söyledi.

Ebu Amir, "Bu ağır savaşın yakında biteceği ve ateşkes sağlanacağı, böylelikle abluka yıllarının sonlanacağı açık” ifadelerini kullandı. Ateşkes görüşmelerinin adeta bir maraton gibi geçtiğini ifade eden Ebu Amir, "5 günlük ateşkesin sağladığı ortam sayesinde askıda kalan bazı ayrıntılar çözülecek. Müzakereler için zaman tanınması gerekiyor" dedi.

Mısır’ın arabuluculuğunda Filistin ve İsrail tarafları dün gece yarısı biten 72 saatlik ateşkesi 5 gün daha uzatma kararı almıştı.

İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. Son açıklamalarda, saldırılarda ölen sayısının bin 959'a yükseldiği, 10 bin 199 kişinin yaralandığı bildirilmişti.

Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,637 µs