En Sıcak Konular

Cumhurbaşkanı seçiminin ardından yaşananlar

14 Ağustos 2014 20:36 tsi
YSK, CHP Milletvekili Genç'in seçimin iptali, Kart'ın ise seçim sonuçlarının erken açıklanması yönündeki başvurularını reddetti. Kesin sonuçlar yarın açıklanacak.

 Yüksek Seçim Kurulu (YSK), CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in seçimin iptali, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın ise seçim sonuçlarının erken açıklanması yönündeki başvurularını reddetti.

YSK, Kamer Genç'in, oy pusulalarının yasaya aykırı düzenlendiği iddiasıyla cumhurbaşkanı seçiminin iptali, Atilla Kart'ın ise seçimin kesin sonuçlarının 15 Ağustos'tan önce açıklanması istemiyle yaptığı başvuruları, görüştü. Kurul, iki başvuru konusunda da ret kararı aldı. YSK, kesin seçim sonuçlarını yarın ilan edecek.

"77 milyonun cumhurbaşkanı olacağım"

Cumhurbaşkanı seçilen AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genişletilmiş il başkanları toplantısında yaptığı konuşmada, seçimi değerlendirdi. Seçimin galibinin kendisi değil, 77 milyon ve Türkiye olduğunu söyleyen Erdoğan, "Bu seçimin mağlubu, kaybedeni de yoktur. Allah'ın izniyle 28 Ağustos'ta TBMM'de yeminimizi edip göreve başladığımızda 77 milyonun cumhurbaşkanı olacağımızdan da hiç kimsenin endişesi olmasın" diye konuştu.

Yeni Türkiye'nin toplumsal uzlaşma zemininde buluşan bir Türkiye olmasını arzu ettiğini belirten Erdoğan, "77 milyonun cumhurbaşkanı olarak, özlediğimiz bu toplumsal uzlaşmanın tesis edilmesi için de elimizden geleni yapacağımızın herkes tarafından bilinmesini istiyorum" ifadelerini kullandı.

11 Ağustos sabahından itibaren Türkiye'de muhalefetin hezimetinin konuşulmasının beklendiğine ancak birilerinin sadece AK Parti'nin geleceğinin tartışılmasını istediğine dikkati çeken Erdoğan, "Arkadaşlar gelin şu 10 Ağustos'un heyecanını, mutluluğunu yaşayalım. Bunu yaşatmamak için elinden gelen gayreti gösterenler var. Bu tuzağa düşenler de var. Arkadaşlar bu tuzağa düşmeyelim" dedi. Erdoğan, AK Parti'nin tükeneceğini, dağılacağını, yorulacağını düşünenlerin her seçimin ardından hayal kırıklığı yaşadığını vurguladı.

CHP'de kurultay tartışmaları

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de TBMM'de düzenlendiği basın toplantısında, cumhurbaşkanı seçiminin ardından partisinde yaşanan kurultay tartışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. İnce, "Ortada bir yenilgi var, bir hezimet var. Böyle bir ortamda amacım partimi tartışmak, yıpratmak değildir. Amacım çözüm olmak, çözüm üretmektir. Böyle bir ortamın çözümü, bu riskin bedeli kurultaydır. Sayın Genel Başkan partiyi kurultaya çağırmalıdır" teklifini yeniledi.   

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise kurultayın nasıl toplanacağının parti tüzüğünde yazdığına işaret ederek, "Yeterli imzayı bulurlarsa elbette kurultay toplanır. Bu aşamada Genel Başkanımızın tüzükten kaynaklanan yetkisi ile bir kurultay toplanması CHP'nin gündeminde yoktur" değerlendirmesini yaptı.

CHP'den Gül'e çağrı

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Meclis'teki basın toplantısında, Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, YSK'nın kesin sonuçları açıklamasından itibaren Başbakanlık ve AK Parti Genel Başkanlığı yapmasının anayasaya göre mümkün olmadığını savunarak, "Halen Cumhurbaşkanı olan Sayın Gül'ü göreve çağırıyorum. YSK seçim sonuçlarını ilan ettiği andan itibaren, TBMM'ye Erdoğan'ın başbakanlığının düştüğünü belirterek, Başbakan Vekili atadığını bildirmek zorundadır" dedi.

Siyasilerden değerlendirme

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, yazılı açıklamasında, cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Ekmeleddin İhsanoğlu'nun aldığı yüzde 38,5 oyu ve bütün muhalefet partilerini şimdiden yok sayarak, sadece AK Parti'nin cumhurbaşkanı olacağının işaretlerini verdiğini" ileri sürdü.

 Cumhurbaşkanı seçimlerinde Ekmeleddin İhsanoğlu'nu destekleyen bazı siyasi parti yöneticileri de seçim sonucuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye Sosyalist İşçi Partisi (TSİP) Genel Başkanı Turgut Koçak, seçime katılım oranındaki düşüklüğün boykotçulardan değil, mevsim koşullarından kaynaklandığını söylerken, Kadın Partisi Genel Başkanı Benal Yazgan, küçük ve yeni kurulmuş bir parti olmalarına rağmen çok ciddi kampanya yürüttüklerini, özellikle CHP ve MHP'nin sosyal medya üzerinden gerektiği kadar kampanya yürütmediğini iddia etti.

Devrimci Halk Partisi Genel Başkanı Ömer Gürcan, "14 siyasi partinin hiç karşılıklı tartışma yapmadan buluşması Türkiye için büyük şanstır, devam etmeli" sözleriyle seçim sürecini değerlendirdi.

Al Parti Genel Başkanı Mustafa Reşit Burkan, yazılı açıklamasında, cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan siyasetin etkinliğini arttırması kadar demokrasinin derinlik katsayısını da yükseltmesini sağlayacak duruşu ve  performansı göstermesini beklediklerini bildirdi.

Erdoğan'ı kutladılar  

Öte yandan, Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Erdoğan'a tebrikler gelmeye devam ediyor.

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbangulu Berdimuhammedov, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ve İngiltere Başbakanı David Cameron Erdoğan'ı telefonla arayarak seçim zaferini kutladı. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya da gönderdikleri mesajlarla Erdoğan'a tebriklerini iletti.

AA



Bu haber 512 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,438 µs