En Sıcak Konular

Yezidilerin kaçışı sürüyor

14 Ağustos 2014 15:26 tsi
Terör örgütü Irak Şam İslam Devleti tehdidi nedeniyle Musul'un Sincar Dağı'na sığınan ve burada bir süre mahsur kalan Yezidilerin, bölgeden kaçışı sürüyor.

Terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tehdidi nedeniyle Musul'un Sincar Dağı'na sığınan ve burada bir süre mahsur kalan Yezidilerin, bölgeden kaçışı sürüyor.

 Peşmerge ve Suriye'deki Halk Savunma Birlikleri (YPG) güçlerinin oluşturduğu güvenlik koridorundan dağı terkeden Yezidiler, önce Suriye tarafındaki Rimelan bölgesine, ardından Irak'ın Duhok ilinin Zaho ilçesine geçiyor.

Yezidilerin bazıları araçla bazıları da yürüyerek Peşhabur Sınır Kapısı'ndaki köprüden Zaho tarafına ulaşıyor. Kalabalık nedeniyle köprüde büyük yoğunluk yaşanıyor. Zaho'da bekletilen araçlara bindirilen Yezidi aileler, Bacid Çadır Kampı’na götürülüyor.

Suriye'den Irak tarafına geçenlere Peşmerge'nin ve hayırsever işadamlarının gönderdiği yiyecek ve içecekler ikram ediliyor. Yorgun aileler, buradaki gölgeliklerde bir süre oturarak dinleniyor. Bazı Yezidi kadınlar da sürekli ağıtlar yakarak yaşadıklarını anlatıyor. Sığınmacılar arasında ayakkabısı olmayan kadın ve çocukların varlığı dikkati çekiyor.  

Yolda doğum yaptı

 AA muhabirine konuşan, Garip Hasan isimli Yezidi kadın, Sincar'dan kaçarken yolda yaptığı doğumun hikayesini anlattı.

Bebeğinin üç günlük olduğunu aktaran Hasan, günlerce çıplak ayakla yürümek zorunda kaldığını belirtti. Şartların çok kötü olduğunu söyleyen Hasan, bebeğinin hastalanmasından korktuğunu dile getirdi.

Nura Kemal adlı bir başka Yezidi kadın da kucağındaki bebeği göstererek, "Bebeğim iki günlük. Onu yolda doğurdum. Açlıktan çocuğuma süt veremedim. Çünkü saatlerce aç ve susuz  kaldık. Şimdi çaresiz bir şekilde bilinmeze doğru gidiyoruz" dedi.

 Yaşlı halleriyle dikkati çeken Halil ve Şemo Haso kardeşler ise Sincar Dağı'nda üç gün mahsur kaldıktan sonra saatler süren çileli bir yolculukla kurtulduklarını dile getirdi.

Iraklı Kürtlerin "Şengal" olarak adlandırdıkları Sincar ilçesi, 3 Ağustos'ta IŞİD terör örgütünün eline geçmişti. IŞİD'in saldırıları nedeniyle Birleşmiş Milletler (BM) rakamlarına göre 50 bin Yezidi, Sincar Dağı'na sığınmıştı. Günlerce burada mahsur kalan Yezidilerin bir kısmı karadan açılan güvenlik koridoruyla bölgeden tahliye edildi. Bazıları da helikopterlerle kurtarıldı. ABD, BM ve Irak, dağdaki mahsur Yezidilere yiyecek ve su ulaştırdı. Yezidilerin, Sincar Dağı'ndan tahliye çalışması sürüyor.

Sincar Dağı'nda incelemede bulunan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) heyeti, mahsur sivillerin içinde bulunduğu şartların beklenenden daha iyi olduğunu tespit etmişti. 

AA



Bu haber 471 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,630 µs