En Sıcak Konular

Yıl sonu hedefleri gerçekleşecek

14 Ağustos 2014 14:33 tsi
Maliye Bakanlığı, ilk 6 aylık bütçe sonuçları ile temmuz ayı vergi beyanlarının, yıl sonu vergi gelirleri hedefinin gerçekleşeceğini gösterdiğini açıkladı.

Maliye Bakanlığı, ilk 6 aylık bütçe sonuçları ile temmuz ayı vergi beyanlarının, yıl sonu vergi gelirleri hedefinin gerçekleşeceğini gösterdiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, bugün bir gazetede yayımlanan "Vergiler ödenmiyor" başlıklı köşe yazısı üzerine, kamuoyunun bilgilendirilmesinin gerekli görüldüğü belirtildi.

Açıklamada, yapılan değerlendirmelerin bilgi eksikliğinden kaynaklandığı kaydedilirken, "Keşke bu tür değerlendirmeler yapılmadan önce Bakanlığımızdan gerekli bilgi ve açıklamalar istenseydi" ifadesine yer verildi.

Değerlendirmede, geçen yılın haziran ayı vergi gelirlerinden bazı kalemlerin kullanıldığı belirtilen açıklamada, bu yılın haziran ayı vergi gelirlerinden seçilmiş bazı kalemler ile oransal karşılaştırmalar yapıldığı ifade edildi. Bunların doğru olmadığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Örneğin, kurumlar vergisi tahsilatı bakımından haziran ayı geçici vergi tahsilatının olmadığı bir ay olduğu için değerlendirme yapılmaya müsait bir ay değildir. Ayrıca, 2013 haziran ayı kurumlar vergisi tahsilatı içinde geçmiş dönemlere ait stok vergi borcu ödemesi bulunmaktadır. Bu ödeme dışarıda bırakıldığında haziran ayı kurumlar vergisi tahsilatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 34 artmıştır. Kurumlar vergisi tahsilat değerlendirmesi yapılacaksa; bakılması gereken aylar geçici vergi tahsilat ayları olan şubat ve mayıs aylarıdır. Bu aylar esas alındığında ise kurumlar geçici vergi tahsilatı toplamda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,7 artmıştır."

Haziran ayı dahilde alınan KDV tahsilatının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,7 azaldığına işaret edilen açıklamada, "Bu azalışın nedeni tahakkuk eden vergilerin ödenmemesi değil, daha önce de Bakanlığımız tarafından yapılan açıklamada belirtildiği üzere önceki yılın aynı ayına göre KDV iadelerinin yüzde 45,7 artmasıdır" değerlendirmesinde bulunuldu.

Bu yılın haziran ayında ithalde alınan KDV tahsilatının önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,4 azaldığının belirtildiği açıklamada, 2013 haziran ayı ithalde alınan KDV tahsilatının içinde geçmiş dönemlere ait stok vergi borcu ödemesinin bulunduğu, bu ödeme dışarıda bırakıldığında haziran ayı ithalde alınan KDV tahsilatının önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,4 arttığı ifade edildi.

2014 Haziran ayı ÖTV tahsilatının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,5 azaldığı kaydedilen açıklamada, "2013 Haziran ayı ÖTV tahsilatı içinde geçmiş dönemlere ait stok vergi borcu ödemesi bulunmaktadır. Bu ödeme dışarıda bırakıldığında Haziran ayı ÖTV tahsilatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5 oranında artmıştır" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, vergi gelirleri tahsilat analizi yapılırken tek bir aya bakılarak değerlendirme yapılmasının mümkün olmadığı, bu sebeple 2014'ün ilk 6 aylık vergi gelirleri tahsilatına bakıldığında söz konusu tahsilatın önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,1 arttığı kaydedildi.

İlk 6 aylık bütçe sonuçları ile temmuz ayı vergi beyanlarının, yıl sonu vergi gelirleri hedefinin gerçekleşeceğini gösterdiği belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Geçen yılın ilk 6 aylık bütçe açığı ile bu yılın ilk 6 aylık bütçe açığını mukayese ederek (çok özgün olma iddiasında(!) bir imada bulunulmuştur. Konunun uzmanı olanlar bilirler; her yılın bütçe açığı gelişmeleri kendi içinde hedefe göre değerlendirilmektedir. 2014 yılı bütçe açığı hedefi 33,2 milyar liradır. İlk 6 aylık gerçekleşen bütçe açığı 3,4 milyar lira olup; hedeflenen açığın yaklaşık sadece 10'u düzeyindedir. Bu hususun göz ardı edilmesi üzüntü ile karşılanmıştır."

AA



Bu haber 445 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,417 µs