En Sıcak Konular

Yargıtay'dan ev sahipleri için kritik karar

14 Ağustos 2014 12:56 tsi
Ruhsatlı evinin balkonunu kapattığı gerekçesiyle Türk Ceza Kanunu’nun 184’üncü maddesi kapsamında ‘İmar kirliliğine neden olmak’ suçundan yargılanan ve yerel mahkemece mahkumiyete çarptırılan vatandaşın cezası, Yargıtay’dan döndü.

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, sanığın mevcut ruhsatlı yapının balkonunu 10 metrekare kapatarak odaya dahil etme ve ilave kapalı alan oluşturma biçiminde gerçekleştirdiği eyleminin, konuta, ruhsatta belirtilenin dışında yeni bir alan kazandırma anlamına gelmeyeceğine hükmetti.

Denizli’de ikamet eden H.T.’nin, 2010 yılında ruhsatlı evinin balkonunu kapattığını belirleyen belediye ekipleri, H.T. hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundu. Savcılık iddianemesinin ardından H.T. hakkında Denizli 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde, TCK’nın 184’üncü maddesi kapsamında ‘İmar kirliliğine sebep olmak’ suçundan dava açıldı. Mahkeme, ruhsatlı yapının balkonunu 10 metrekare kapatarak odaya dahil etme ve ilave kapalı alan oluşturma biçiminde gerçekleştirdiği eylemini, konuta ruhsatta belirtilenin dışında yeni bir alan kazandırdığı yorumunda bulunan mahkeme, sanığı mahkumiyete çarptırdı. Sanık avukatının kararı temyiz etmesi üzerine dava dosyasını yeniden ele alan Yargıtay 4. Ceza Dairesi, ruhsatlı yapıda yapılan balkon kapatma eyleminin TCK kapsamında öngörülen cezaları gerektirmediğine dikkat çekti.

RUHSATLI YAPI BİNA DEĞİL

Yargıtay kararında sanığın, mevcut ruhsatlı yapının balkonunu 10 metre kare kapatarak odaya dahil etme ve ilave kapalı alan oluşturma biçiminde gerçekleştirdiği eyleminin, konuta ruhsatta belirtilenin dışında yeni bir alan kazandırmadığının hatırlatıldı. Kararda şu ifadelere yer verildi: "Ruhsatlı yapının bina niteliğinde olmaması karşısında, 5237 Sayılı TCK’nın 184. maddesinde öngörülen ‘imar kirliliğine neden olmak’ suçunun öğelerinin oluşmadığı ve İmar Kanunu'nun 32, 42. maddeleri kapsamında idari yaptırımın konusunu oluşturabileceği gözetilmeden, beraat kararı verilmesi yerine mahkumiyetine hükmolunması yasaya aykırıdır. Yerel mahkemenin bozulmasına oy birliği ile karar verildi."

(CİHAN)

Bu haber 517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,024 µs