En Sıcak Konular

Erdoğan'dan Çağlayan'a ince ayar

3 Eylül 2007 11:16 tsi
Erdoğan'dan Çağlayan'a ince ayar 60. Hükümet’in bakanları arasındaki görev dağılımı cuma günü yapıldı. Daha önce özelleştirme karşıtı söylemleriyle gündeme gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, ÖYK üyeliğinden çıkarıldı.

 

59’uncu Hükümet döneminde, Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) üyeliği görevini de üstlenen Sanayi Bakanı’nın, 60'ıncı Hükümet'te ÖYK üyeliğinden uzaklaştırılması ve bu görevin ekonominin koordinasyonundan sorumlu Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'e devredilmesinin perde arkasında yaşananlar aydınlanmaya başladı.

Siyaset ve ekonomi kulislerinde, yeni Hükümet’te Sanayi ve Ticaret Bakanlığı görevine getirilen Zafer Çağlayan’ın, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanlığı ve AKP milletvekilliği adaylığı döneminde yaptığı özelleştirme karşıtı açıklamaları nedeniyle, ÖYK üyeliğinden çıkarıldığı konuşuluyor. Çağlayan’ın, ÖYK üyeliğinden çıkarılarak yerine “Ekren"in getirilmesinde, “Halkbank'ın satışına karşıyım” açıklamasının etkili olduğu ortaya çıktı. Çağlayan'ın bu açıklamasını dikkate alan hükümet, “ikinci bir Şener sıkıntısı” riskini göze almadı ve Çağlayan’ın ÖYK üyeliği veto edilerek, yerine Nazım Ekren getirildi.

60’ıncı Hükümet'te Sanayi ve Ticaret Bakanlığı görevine getirilen Zafer Çağlayan’ın, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanlığı döneminde ve 22 Temmuz seçimlerinde AKP milletvekili adayı olduktan sonra yaptığı özelleştirme karşıtı açıklamalar, bakanlar arası görev dağılımında ince bir ayarı da zorunlu kıldı.

Muhalefet etmişti

Ekonomi kulislerinde konuşulan “Şener gibi olur vetosu"nun ayrıntıları şöyle:

22 Temmuz seçimlerinde aday olmayarak büyük süpriz yapan Devlet eski Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in, “özelleştirme konusundaki muhalefeti”, 60’ıncı Hükümet'te yer alan bakanların görev dağılımını da etkiledi. 59'uncu Hükümetin kuruluşunda Şener'e bağlanan “özelleştirme”, Şener'in özelleştirme konusundaki muhalif tutumu nedeniyle kendisinden alınmış ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a bağlanmıştı. Ardından da Şener'in ÖYK üyeliği görevine de son verilerek, yerine Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım alınmıştı. Bu operasyonla birlikte ÖYK, Başbakan Erdoğan'ın Başkanlığı ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Devlet eski Bakanı Ali Babacan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Sanayi Bakanı Ali Coşkun'dan oluşmuştu.

ÖYK'ya büyük önem

60'ıncı Hükümet’in Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasının ardından, devlet bakanlıklarının görev dağılımı ve kurul üyelikleri konusunda Başbakanlık’ta kapsamlı bir çalışma yapıldı. Bu çalışmalar sırasında en fazla üzerinde durulan konu ise ÖYK üyelikleri oldu. 59'uncu Hükümet dönemindeki görev dağılımına göre ÖYK'nin, Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra, Kemal Unakıtan, Mehmet Şimşek, Zafer Çağlayan ve Binali Yıldırım'dan oluşması gerekiyordu. Ancak, Başbakan Erdoğan ekonominin başına getirdiği Nazım Ekren'in de ÖYK'de yer almasını istiyordu.

Şener nelere karşı çıkmıştı?

Devlet eski Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şener, 59'uncu Hükümet döneminde başta, Galataport ihalesi olmak üzere, Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı'na da muhalefet etmişti. Şener'in, bankacılıkta yabancı sermayeye sınır getirilmesi konusunda da görüşü bulunuyordu. Şener, özelleştirme kapsamındaki şirketlerin, borçlarının yeniden yapılandırılmasına da karşı çıkmıştı.

Halkbank’ın satışına karşı

ASO eski Başkanı Zafer Çağlayan’ın, özellikle Halkbank’ın satışı konusunda söylediği “Halkbank’ın blok olarak satışına bugün de karşıyım, yarın da” sözü etkili oldu.

Özelleştirme karşıtı açıklamaları yaktı

Çağlayan’ın isminin çizilmesinde gerek ASO Başkanlığı ve milletvekili adayı olduğu dönemlerdeki özelleştirme karşıtı açıklamalarının etkili olduğu belirtiliyor. Özellikle Çağlayan’ın, milletvekili adayı olduktan sonra yaptığı, “Halkbank’ın blok olarak satışına bugün de karşıyım yarın da karşıyım” sözleri, hükümette, “özelleştirmede ikinci bir Şener sıkıntısı ile karşı karşıya kalırız” endişesine yol açtı. Özelleştirmede pürüz istemeyen hükümet, bu nedenle Çağlayan'ın ÖYK üyeliğinden çıkarılarak yerine Nazım Ekren'in getirilmesini uygun buldu. Yeni ÖYK, Başbakan Erdoğan, Nazım Ekren, Kemal Unakıtan, Mehmet Şimşek ve Binali Yıldırım'dan oluştu.

Yıldırım beklenirken Çağlayan çıkarıldı

Yapılan toplantıda Nazım Ekren'e yer açılması için kimin isminin çizileceği sorusu gündeme geldi. Çünkü Özelleştirme Yasası'na göre ÖYK, başbakan ve dört bakandan oluşuyordu. Akla ilk gelen isim eski Bakan Abdüllatif Şener'in ÖYK üyeliğinden çıkarılmasından sonra bu göreve atanan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım oldu. Kulislerde Yıldırım'ın ÖYK üyeliğinin sona ereceği konuşulurken, sürpriz gelişme yaşandı ve Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan ÖYK üyeliğinden çıkarıldı.

Aktifhaber



Bu haber 390 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,617 µs