En Sıcak Konular

AB'den Kürtlere silah yardımına izin

13 Ağustos 2014 15:20 tsi
AB, üye ülkelere Irak'taki Kürtlere silah göndermeleri için izin verdi. Alman Federal hükümeti askeri malzeme göndermeye hazır olduğunu bildirdi.

Irak'ta Kürtleri IŞİD'a karşı desteklemek amacıyla AB, üye ülkelerin Kürtlere silah yardımı yapmasına izin verdi. AB Büyükelçileri özel bir oturumda, üye ülkelerin birbirleriyle koordineli olarak Irak hükümetine askeri techizat sevkiyatı yapmak üzere uzlaşmaya vardılar. AB dış ilişkiler sorumlusu Catherine Ashton'un verdiği bilgiye göre üye ülkeler, Irak'a silah ihracatı konusunda ortak bir karar almadılar.

Bazı üye ülke temsilcisi diplomatlar Irak'a silah sevkiyatına kesin karşı olduklarını belirtirken, Fransa, İtalya ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkeler bölgeye silah gönderilmesinden yana olduklarını bildirdiler.

ALMANYA'DA HENÜZ UZLAŞMA YOK

Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen bölgeye silah gönderilmesine karşı çıktı, ancak askeri malzeme ve insani yardım gönderilmesinin mümkün olabileceğini söyledi. Alman Federal hükümetinden, IŞİD'e karşı mücadele eden gruplara ve Irak hükümetine miğfer, çelik yelek, zırhlı araç, gece görmeyi sağlayan dürbünler, bomba bulmaya yarayan dedektörler ya da sağlık malzemesi gönderilebileceği yönünde bir açıklama yapılmıştı. Sözkonusu malzeme Federal Ordu'nun depolarından alınarak, Alman Hava Kuvvetlerine bağlı uçaklarla bölgeye gönderilecek.

Alman Federal Başbakan Yardımcısı ve koalisyon hükümetinin ortağı Sosyal Demokrat Parti SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, Irak'ta IŞİD'in ilerlemesi gözönüne alınarak silah sevkiyatı konusunun da yeniden gözden geçirilebileceğini belirtti. Ancak buna karşı Hristiyan Demokratlar Birliği CDU'dan Federal Parlamento Dışişler Komisyon Başkanı Norbert Röttgen, bölgede durumun çok karışık olduğuna ve kontrolün mümkün olmadığına dikkat çekerek silah sevkiyatının yapılmaması gerektiğini söyledi. Röttgen, kriz bölgesine silah ihracatının Almanya'nın bu konudaki temel politikasını kökten değiştirdiğinden, böyle bir kararın ancak Federal Parlamentodan çıkarılabileceğini kaydetti.

Daha önce sürekli kesin olarak silah satışlarına karşı olduklarını belirten Sol Partide de şaşırtıcı bir gelişme ile bölgeye silah sevkiyatının mümkün olabileceği bildirildi. Federal Parlamento Grup Başkanı Gregor Gysi'nin Kürtlere silah gönderilmesi yönündeki teklifi, parti içinde tepkilere neden olmuştu. Ancak şimdi Grup Başkan Yardımcısı Jan Korte'den Gysi'ye destek geldi. Korte, Gysi'nin teklifinin 'adil ve mantıklı' olduğunu, Irak Ordusunun ve Kürtlerin, kendilerini savunmalarının milletler hukuku bakımından meşru olduğunu ve bunu yapabilmek için de yeterli silaha ihtiyaçları bulunduğunu söyledi.



Bu haber 446 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,939 µs