En Sıcak Konular

Çetin Doğan Balyoz savcısını HSYK'ya şikayet etti

13 Ağustos 2014 14:23 tsi
"Balyoz Planı" davasında tahliye edilen emekli Orgeneral Doğan, savcı Kaplan hakkında HSYK'ya şikayette bulundu.

"Balyoz Planı" davasında tahliye edilen emekli Orgeneral Çetin Doğan, davanın savcılarından Hüseyin Kaplan'ı, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlali kararını eleştiren yazısı nedeniyle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) şikayet etti.

Çetin Doğan, avukatı Hüseyin Ersöz'ün aracılığıyla şikayet dilekçesini HSYK'ya gönderilmek üzere İstanbul Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı'na verdi.

Dilekçede, AYM'nin kararı üzerine, Balyoz davasında yargılamanın yenilenmesine ve infazın durdurulmasına karar verildiğini anımsatan Ersöz, bunun üzerine savcı Kaplan'ın "www.adalet.org" isimli internet sitesinde yer alan yazısında, "AYM'de görevli yargıçların, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin gerekçeli kararını okumadan karar verdiklerine" ilişkin değerlendirme yaptığını aktardı.

Yazının bir bölümünde, sanıklar ve müdafilerinin deliller karşısında savunma yapacak bir husus kalmadığından duruşmaları terk ettikleri ifadesinin yer aldığını kaydeden Ersöz, avukatların, tavandan sarkıtılan mikrofonlarla avukatların kendi aralarında ve sanıklarla yaptıkları konuşmaların kayıt altına alınması nedeniyle duruşmaları terk ettiğini aktardı.

Ersöz, yargılamanın ilerleyen safhalarında avukatların "esasa etkili tanıkların duruşmada dinlenilmemesi ve dijital dokümanlarla ilgili bilirkişi incelemesi yaptırılması taleplerinin gerekçesiz reddedilmesi" gerekçesiyle duruşmalara girmediğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Savcı tarafından kaleme alınan yazıda, AYM Başkanı Haşim Kılıç'ın, gazeteci Taha Akyol'la yaptığı röportajda, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yargılama sırasında 4 ayrı bilirkişi raporu aldığından bahsettiği iddia edilmiştir. Nitekim Kılıç'ın, Taha Akyol'a verdiği mülakatta dosyada mahkemenin dört ayrı bilirkişi raporu aldığı, ilaveten sanıkların bir çok özel mütalaayı dosyaya ibraz ettiği belirtilmektedir. Kılıç, röportajda İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kovuşturma aşamasında bilirkişi incelemesi yaptırılmamasını, 'Halbuki çelişkileri gidermek için nihai teknik inceleme yapılması gerekirdi' cümlesiyle eleştirmiştir. Savcı Kaplan 'adalet.org' sitesinde kaleme aldığı yazıda gerçek dışı tespitlerde bulunmuş, İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davayla ilgili 'bu aşamadan sonra dava hukuki zeminden çıkıp siyasi bir hesaplaşma konusu haline gelmiştir' değerlendirmesini yapmıştır. Bu açıklamaların yargı görevi yapan kişilerin sahip olması gereken özelliklerle bağdaşmadığı açıktır."

Ersöz, dilekçesinin sonunda savcı Kaplan hakkında soruşturma başlatılmasını istedi.

Yurt Atayün hakkındaki talep

Avukat Hüseyin Ersöz ayrıca İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne de bir başka dilekçe verdi.

Dilekçede, savcı Kaplan'ın, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu'nda görev yaparken, Balyoz Planı davasının soruşturma safhasında görev alan eski emniyet müdürleri Yurt Atayün ve Ömer Köse hakkındaki suç duyurularına takipsizlik kararı verdiği belirtildi.

Emniyetteki "paralel yapı" iddialarına ilişkin tutuklanan Atayün hakkında "görevi kötüye kullanma", "yargı görevi yapanı etkileme" ve "resmi evrakta sahtecilik" suçlarına ilişkin verilen takipsizlik kararının kaldırılması istendi. 

AA



Bu haber 509 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,585 µs