En Sıcak Konular

Bal yemek için 8 önemli neden var

13 Ağustos 2014 12:13 tsi
Bal yemek için 8 önemli neden var Tarihimizin en eski doğal tatlandırıcısı olan bal, yüzyıllardır vücudumuzun doğal şeker ihtiyacını sağlıklı biçimde karşılıyor. Ayrıca sağlığımıza da birçok faydası bulunuyor

İçinde en az 181 sağlıklı besin bileşeni barındıran 'altın sıvı' bal; doğal şekerler, amino asitler, C, B vitaminleri ve kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum gibi bir çok mineralden oluşmaktadır. Bu özel besinsel güçleri ile bal, saf boş kalori olan şekere göre sağlığımıza oldukça faydalıdır. Bu hafta birçok yararlı görevi olan balın sekiz gücüne bakalım:


1 Vücut enerjinizi artırır: Doğal yollarla daha dinç bir vücuda sahip olmak istiyorsanız bal yiyin ve bol kafein içeren kahve tüketiminizi azaltın. Her sabah bir kaşık bal yemek, size bir bardak kahve içmekten daha çok enerji sağlayacaktır. Bir çay kaşığında 17 gram karbonhidrat bulunduran bal, beyin için gerekli glikoz kaynağının da önemli bir kısmını destekleyecektir. Ayrıca bal, kaslarınızın yorulmadan daha verimli çalışmasını sağlar. Egzersiz öncesi, suyunuza veya çayınıza bir kaşık bal koymayı deneyin ve gün içerisinde daha dinç kalın.

2 Boğaz ağrISINI tedavi eder: Birçok bilimsel bulguya göre boğaz ağrılarına en iyi gelen doğal tedavi; bal yemektir. Amerika'da çocuklar üzerinde yapılan bir araştırma; bal yemenin öksürük ilacı kadar etkili şekilde öksürüğü tedavi ettiğini göstermiştir. Boğazda bir kaşıntı, ağrı hissederseniz veya öksürmeye başlarsanız; bir çay kaşığı balı, bir çay kaşığı limon suyu ile ılık suya karıştırıp içerek doğal bir tedavi yöntemi uygulayın.

3 BağışıklıĞI güçlendirir: Arıların, bal yapım aşamasında içine eklediği glikoz oksidaz adlı enzim sayesinde balın içerisinde bulunan antioksidan seviyesi oldukça yükselir. Antioksidanlar da bağışıklık sistemini güçlendirir. Yapılan araştırmalarda, her gün bal tüketen kişilerin kanlarındaki mikroplarla savaşan antioksidan seviyelerinin yükseldiği gösterilmiştir. Yüksek polifenol içeren özelliği ile balın kalp hastalıkları ve kanser riskini de azaltabileceği belirtilmektedir. Her sabah bir kaşık bal yiyerek vücudunuzu koruyun.

4 Kilo vermeye yardımcı olur: Bir çay kaşığı bal 21 kaloridir. Günlük kalori dengenizi kurduktan sonra, balı rahatlıkla tüketebilirsiniz. Yapılan bilimsel araştırmalarda, balın dozunda tüketildiğinde doygunluk sağladığı görülmüştür. Uyumadan önce tüketilen bir çay kaşığı balın, vücuttaki hücreleri yenilediği ve tatlı krizlerini önlediği belirtilmiştir.

5 Rahat uyumanızı sağlar: Uyumakta zorlanıyorsanız, yatmadan önce bir çay kaşığı bal yemek uykuya dalmanıza yardımcı olabilir. Uykuda beyin çok enerji sarfeder ve vücut bu enerjiyi karaciğerinizdeki glikojen depolarından sağlar. Bal ise, glikojen depolarına ek olarak beyine uyuyabilmesi için daha çabuk enerji sağlayabilmektedir. Bilimsel araştırmalar, yatmadan önce bal tüketmenin beyne şeker kaynağı olduğunu ve gece boyunca beyin fonksiyonlarını artırarak daha kolay uyku getirdiğini belirtmiştir.

6 Yaraları hızla iyileştirir: Derinizde yavaş iyileşen bir kesik veya yara varsa, üstüne bal sürüp biraz bekletmeyi deneyin. Bal, anti-bakteriyel özelliğe sahiptir. Bu nedenle yaradaki acı ve oluşan şişkinliği de azaltır. Norveç'te yapılan bir araştırma, balın yaralar üzerinde bulunan birçok bakteriyi öldürme gücüne sahip olduğunu ve iyileşme süresini kısalttığını belirtmiştir.

7 Dinç hisettirir: Balın içerisindeki doğal şekerlerin, karaciğerdeki alkol oksidasyonunu hızlandırarak, alkolün vücuttan çıkarılma süresini azalttığı söylenmektedir. New York Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, alkol tüketiminden sonra bal yendiğinde vücudun alkolü daha hızlı sindirdiği ve kandaki alkol seviyesinin düştüğü gözlemlenmiştir. Bir kaşık bal ve bir kase yoğurdu karıştırıp tükettiğinizde alkolün etkisinden kurtulup gününüzü daha da dinç geçirebilirsiniz.

8 Nefesiniz temiz kokar: Halitosis yani kötü kokan nefes, ağızda fazla bakterinin bulunması, diş sağlığında oluşan problemlerden veya fazla sarımsak ve soğan tüketmekten dolayı kaynaklanabilmektedir. Balda bulunan anti-bakteriyel özellikler, ağızdaki bakterileri öldürerek nefesinizin temiz kokmasına yardımcı olabilir.

GÜNÜN SAĞLIĞI İYİLEŞTİRİCİ FORMÜLÜ
Çocuklara bal yedirmenin en zevkli formülü 'Bal buz' adlı formülümden geçiyor. Özellikle sıcak havalarda serin alternatif olan bu ara öğün formülümü çocuğunuza hemen yapmanızı öneririm.

MALZEMELER
1 su bardağı su
2 yemek kaşığı bal
2 yemek kaşığı taze limon suyu
1 adet dondurma çubuğu

YAPILIŞI
Küçük bir cezvede su, limon suyu ve balı hafif koyulaşana yani şire dediğimiz kıvama gelinceye kadar kaynatın ve küçük çay bardaklarına paylaştırın. İçine dondurma çubuğunu koyup buzdolabının derin dondurucu kısmında buz haline gelene kadar bekletin.

GÜNÜN BİLİMSEL NOTU
Muz, içerisinde üç doğal şeker bulundurur. Bunlar; sükroz, früktoz ve glikozun diyet lifi ile birleşimidir. Bu bileşenler sayesinde muz, vücudumuza anında enerji sağlayarak dinç hissetmeye yardımcı olur. Yapılan bilimsel araştırmalar, iki tane muz tüketmenin vücuda vereceği enerjinin, 90 dakikalık yorucu bir egzersiz ile eş değerde olduğunu belirtmektedir. Bu nedenle sporcuların tercih ettiği bir numaralı meyve her zaman muz olmalıdır.

DEPRESYON VE STRESE İYİ GELİYOR
Muzun tek faydası enerji veren özelliği değildir. Muz aynı zamanda, bizi birçok hastalığa karşı koruyup hastalıkların ilerlemelerini önleyebilme gücüne de sahiptir. Yapılan araştırmaların birçoğunda depresyonda olan kişilerin muz yedikten sonra kendilerini çok daha iyi hissettikleri belirtilmektedir. Bunun nedeni ise muzun içerisinde olan triptofan adlı protein olarak gösterilmektedir. Triptofan vücutta serotonine dönüştürülür, serotonin de salgılandığında bizi mutlu eden uyarıcıdır. Yüksek demir içeriği sayesinde muz tüketiminin kandaki hemoglobin üretimini artırarak anemi hastalarına iyi geldiği belirtilmiştir. İngiltere'de 200 öğrenci üzerinde yapılan bir araştırmada, sınav dönemleri sırasında muz yemenin çocukların konsantrasyonunu artırdığı ve sınavlarında daha yüksek sonuçlar almalarına yardımcı olduğu görülmüştür. Diyet lifi ile zengin muzun, kabızlık üzerinde çok etkili olduğu görülmüştür. B vitaminleri sinir sisteminizi rahatlatabilme özelliğine sahiptir. Muz ise B vitaminler grubunun önemli kaynaklarından biridir. Avustralya'da yapılan bir araştırma; stresli zamanlarda kişilerin bir muz yediklerinde kendilerini rahatlatabileceklerini ve gereksiz kilo alımlarından uzak durabileceklerini ortaya koymuştur.

Selahattin Dönmez / Sabah 

Bu haber 5,418 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,951 µs