En Sıcak Konular

En sağlıklısı: Ev yapımı dondurma

13 Ağustos 2014 12:12 tsi
En sağlıklısı: Ev yapımı dondurma Çok az malzemeyle evde de dondurma yapmak mümkün… Kavun dondurmasından Maraş dondurmasına, evde yapabileceğiniz tarifler için tıklayın.

Bakkalda marketlerde paket paket satılan dondurmaların hiçbir faydasının bulunmadığını, tam tersi katkı maddeleri, kimyasallar, yüksek oranda şeker içeriği ile zararlı olabileceğini yazmıştık. Hatta, sütlü gibi görünen bazı beyaz renkli dondurmalarda süt olmadığını, çok az bir oranda süt tozu katıldığını da yazdık (http://www.iyilikguzellik.com/haber.php?haber_id=83).

Amacımız sizi dondurma yemekten soğutmak değil. Geleneksel yöntemlerle üretim yapan, son derece sağlıklı ve lezzetli dondurma yapan ustalar, işletmeler tabii ki var. Bu işletmeler daha çok, taze süte ve kaliteli süte kolaylıkla erişilebilen yerlerde bulunuyor. Ne de olsa, dondurmanın hammaddesi süt. Sütün lezzeti, kalitesi ve ustanın "dürüstlüğü" dondurmaya yansıyor.

Lezzetli ve sağlıklı dondurma yiyebilmek için bir çare daha var; dondurmayı evde yapmak! Kısaca dondurulmuş, dövülmüş muhallebi diye tanımlayacağımız dondurmanın hazırlanışı çok kolay.

Aşağıdaki ilk iki tarif "zeytinagaci" sitesinden. Sitede tarifler "pastörize süt" ile verilmiş ama pastörize edilmemiş sütle yaparsanız hem lezzet, hem sağlık açısından daha da iyi bir sonuç elde edebilirsiniz.

Maraş dondurması:
http://zeytinagaci.blogspot.com/2006/08/mado-mu-evdo-mu.html

Sakızlı dondurma:
http://zeytinagaci.blogspot.com/2006/07/tatllarn-kraliesi-sakzl-dondurma.html

Kavun dondurması:
Bir kavunun kabuğunu ve çekirdek kısmını ayıkladıktan sonra çatalla veya mutfak robotunda iyice ezin. İçine dileğiniz kadar limon suyu ve bal katın. Tadını beğendiyseniz kavun püresini buzluğa kaldırın. Yarım saatte bir buzluktan çıkarıp kavun püresinin buzlarını ezerek karıştırın. İki üç kez bu işlemi tekrarladıktan sonra kavun dondurmanızı afiyetle yiyebilirsiniz.

Sorbe:
İçinde süt olmayan, meyveyle yapılan bir çeşit dondurmadır sorbe. Dilediğiniz meyveyi ayıkladıktan sonra (çilek, vişne, kayısı, kavun, karpuz, ahududu, üzüm, şeftali) ezin. Yukarıda kavun dondurmasında tarif ettiğimiz gibi hazırlayın.

Çubukta karpuz dondurması:
Çekirdeği, kabuğu alınmış karpuzu ince uzun şekil vererek doğrayın. Karpuz parçalarına birer tahta çubuk takarak dondurun. Yarım saat sonra hazır.

Yoğurt dondurması:
Yurtdışında dondurma reyonlarında büyük bir yeri de yoğurt dondurmaları veya donmuş yoğurtlar kaplar. Tam yağlı yoğurdu ezin. İçine en sevdiğiniz meyveyi ezerek ilave edin. Tadına bakın, dilerseniz biraz da bal koyun. Tekrar karıştırın. Buzluğa atın. Yarım saatte bir buzluktan çıkarıp buzlarını ezerek karıştırın. Bu işlemi iki üç kez tekrarladıktan sonra dondurmanız hazır. Canınız dondurmak istemezse olduğu gibi yiyin. Çok lezzetli bir meyveli yoğurt hazırlamış olursunuz.

Başka neler koyulabilir:
Toz karanfil, kakule, zencefil, tarçın gibi baharatlar, dövülmüş badem, ceviz, fındık gibi kuruyemişler, kuru kayısı, incir, üzüm gibi kuru meyveler, kakao gibi malzemeler yukarıdaki dondurma tariflerine eklenebilir.

www.iyilikguzellik.com özel

Arzu Aygen 

Bu haber 991 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,363 µs