En Sıcak Konular

Gül beklenirken Erdoğan 'Yeni AKP'yi kuruyor

12 Ağustos 2014 17:20 tsi
Gül beklenirken Erdoğan 'Yeni AKP'yi kuruyor "AKP bugün sadece yeni bir Başbakan seçmiyor. Çözüm Süreci'nin devam ettirilmesini, Hizmet Hareketi’nin bürokrasi içindeki kadrolarının temizlenmesini ve yeni anayasanın hayata geçirilmesini garanti edebilecek yeni bir kadro ve çalışma modalitesi oturtmay

Vesayet sisteminin yararlanıcıları ve eski dönemin nüfuz sahipleri açısından asıl önemli olan, etkilenebilir ve yönlendirilebilir bir iktidarla karşı karşıya olmak. Aynı şey, Batı dünyası için de geçerli. Dolayısıyla AKP içinde Erdoğan’a alternatif olabilecek, onun kadar meşruiyet sahibi ancak kendisini dışardan gelecek telkinlere daha açık tutma ihtimali bulunan bir adaya ihtiyaç var. Bu kişinin Abdullah Gül olduğu epeyce açık…

Öbür taraftan, AKP dahilinde bir ayrışma yaşandığı da yadsınamaz. Çünkü her başbakan, temelde kendi yakınları, danışmanları ve bağlantıları ile birlikte o göreve geliyor. Bugün kimin Türkiye Başbakanı olacağına bağlı olarak, AKP içinde kariyerleri parlayacak ya da sönecek çok sayıda kişinin bulunması şaşırtıcı bir durum değil.

Böyle bir atmosferde Gül, tam da Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) toplantısı sürerken, "Görevim bittikten sonra partime döneceğim." açıklamasını yaptı. Söz konusu toplantıdan ise kongre tarihi olarak cumhurbaşkanlığı devir tesliminin bir gün öncesi, yani 27 Ağustos 2014 kararı çıktı. Ne var ki Gül konuştuğunda zaten kongre tarihi belirlenmişti.

Yani eğer bu rastlaşmada bir iradi müdahale aranıyorsa, Gül’ün kongre tarihine tepkisinden bahsetmek lazım. Muhtemelen MKYK içinden birileri, tarih belirlenir belirlenmez Gül’e haber gönderdiler ve belki de bu açıklamanın iyi olacağını düşündüler. Çünkü açıktır ki böylece Gül’ün adı, kendisi hiçbir şey yapmasa bile, önümüzdeki iki hafta ve sonrasında siyasetin asli bir aktörü olarak geçecek.

Öte yandan meseleye Recep Tayyip Erdoğan kanadından baktığımızda, çok başka bir hikaye görüyoruz. AKP'nin kongre tarihi olarak daha cumhurbaşkanlığı seçiminden önce bile 24 Ağustos tarihi telaffuz ediliyordu. Gül zaten kongrede olmayacaktı ve parti başkanı olma ihtimali de yoktu. Tarihin ileri alınmasının ise tek bir yorumu olabilir: Erdoğan hiçbir boşluk bırakmak istemiyor. Kendisinin genel başkanlık istifasını son ana bırakarak, 'Yeni Cumhurbaşkanı' ile 'Yeni Başbakanı' neredeyse aynı 'doğum anına' denk getiriyor. Böylece o Başbakanı, kendisi henüz Cumhurbaşkanı olmamışken 'yalnız' bırakmak istemiyor.

Dolayısıyla şunu görmek lazım: AKP içinde ve dışında birçok kişi için tüm bu yaşananların odağında Gül olabilir. Fakat Erdoğan açısından bakıldığında, bu yaşananların odağında müstakbel Başbakan var. Söz konusu kişi, Erdoğan ile 'doğal işbirliği' içinde bulunan ve esasta aynı doğrultuda düşünen biri olacak. Üstelik bunun, 2015 genel seçimlerinde bir zaaf teşkil etme ihtimali zor; zira Erdoğan o dönemde sessiz kalmayacak.

Her ne kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Başbakan’ın yerini alarak meydanları çıkması yakışık almasa da, sözünü duyurma konusunda herhangi bir eksiklik çekmeyeceği açık. 2015 seçimlerinde AKP, yüzde 90 katılım varsayımı altında, asgari yüzde 46 oya sahip. Yeni anayasa için 330 milletvekilliği sınırının aşılmasının Kürtler için ne denli hayati olduğunu düşünürsek, bu oranı yüzde 48 gibi de öngörebiliriz.

Yeni Türkiye’ye yeni AKP

AKP bugün sadece yeni bir Başbakan seçmiyor. Çözüm Süreci'nin devam ettirilmesini, Hizmet Hareketi’nin bürokrasi içindeki kadrolarının temizlenmesini ve yeni anayasanın hayata geçirilmesini garanti edebilecek yeni bir kadro ve çalışma modalitesi oturtmaya çalışıyor. Parti içinde, tabanında ve seçmenler arasında Gül’ün bu 'zorunlu hareketler' bağlamında yetersiz kalabileceği kuşkusunu taşıyan epeyce geniş bir kitle var.

Ona karşılık Gül’ün çevresinde, onun teşvikçileri arasında ise daha ziyade yaşlı kuşağı, alaylı siyasete daha yakın olanları ve üç dönem kuralı nedeniyle 2015'te yeniden aday olamayacak milletvekillerini bulmak mümkün. Ancak Gül’ün gerçekten de ihtiyaç duyulan Başbakan olduğuna inananların ve Erdoğan’ın sert üslubunun ardından uluslararası camiada daha olumlu bir figür olarak Gül’ü elzem görenlerin de az sayıda olmadığını eklemek lazım.

Ne var ki karar yetkisi tartışılmaz bir biçimde Erdoğan’ın elinde. Bu sadece liderlik veya karizma meselesi değil. Erdoğan, geçilen süreçte neredeyse tüm riski tek başına yüklendi ve her risk anında kendisini öne attı. Kısacası, eğer bugün Erdoğan AKP'de kararların son mercii anlamında bir tür 'tek adam' olabilmişse, bunu performansıyla kazandığı içindir. Erdoğan, sahip olduğu gücünü, AKP'yi gençleştirmek ve kurumsallaştırmak için kullanma niyetinde. Öte yandan üç dönem kuralı nedeniyle milletvekili olamayacakların en az üçte birinden, çok daha işlevsel konumlarda yararlanma şansı var.

Yeni Cumhurbaşkanı, "ANAP’laşmış" bir parti istemiyor. Aynı kadroların belirli yerlere demir atarak partiyi köhneleştirmesine izin vermeyecek gibi görünüyor.

AKP, esasen bir kadro hareketi olarak başladı, büyük badireler atlattı ve şimdi yeniden ama bu kez daha güvenli sularda geleceği kurmak üzere kadrolaşacak. Toplumun sosyolojisi de zaten bu yöne, yani gençleşmeye, içerde farklılaşmaya, sınırları aşmaya davet ediyor. Erdoğan’ın bu daveti reddetmeyecek, hatta onu kimseye bırakmayacak kadar siyasetten anladığı konusunda kuşkumuz olmamalı.

Etyen Mahcupyan / Al Jazeera (İlgili kısım)



Bu haber 1,163 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,637 µs