En Sıcak Konular

İstanbul Boğazı'nda "Rabia" ruhu canlanacak

12 Ağustos 2014 16:54 tsi
Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü İşbilir, "Sadece Mısır, Rabia katliamı mağdurları değil, tüm dünyadaki mazlumları hatırlamak için 14 Ağustos'u Dünya Rabia Günü ilan ettik" dedi.

Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü Cihangir İşbilir, 14 Ağustos Dünya Rabia Günü etkinlikleri çerçevesinde tüm Türkiye ve İstanbul'da protesto yürüyüşü ve toplantılarının yanı sıra İstanbul Boğazı'nda "Rabia gemisi" dolaştıracaklarını söyledi.

İşbilir, Rabia Platformu öncülüğünde 14 Ağustos Dünya Rabia Günü dolayısıyla yapacakları faaliyetler hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

14 Ağustos'u Dünya Rabia Günü ilan ettiklerini anımsatan İşbilir, 2013 yılı temmuz ayında Mısır'da bir askeri darbenin gerçekleştiğini, darbenin küresel ve bölgesel ortaklarının da olduğunu, bu destekçilerinden güç alarak 14 Ağustos 2013'te Kahire'de çok kanlı bir katliam gerçekleştirildiğini anlattı.

Birkaç saat içinde binlerce kişinin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını, bu durumun gerek Mısır gerekse bölge için adeta bir yıkım olduğunu ifade eden İşbilir, şöyle devam etti:

"Mısır halkının demokrasi, insan hakları, adalet ve meşruiyet rüyası tanklar altında ezildi. Darbe yönetimi Rabia Meydanı'nda masumları katletmekle kalmadı, seyyar hastaneleri de yakarak, yaralılarla birlikte oradaki insanları öldürdü. Bu meydanda Rabia işaretine oluşan sempatiyi aksiyona dönüştürmek, tüm dünyada aynı değerlere inanan, aynı değerleri paylaşan insanları bir araya getirmek için bu platformu kurmuştuk. Bu katliamın unutulmaması için bu günü Dünya Rabia Günü ilan ettik. Sadece Mısır değil, sadece Rabia katliamı mağdurları değil, Gazze, Doğu Türkistan, Musul, Kerkük, Suriye ve tüm dünyadaki mazlumları hatırlamak, bu değerleri bir kez daha haykırmak için bu günü Dünya Rabia Günü olarak ilan ettik."  

Dünya Rabia Günü'nde başta Mısır olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde çeşitli protesto gösterileri ve etkinliklerin yapılacağını dile getiren İşbilir, sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle Türkiye'de de yürüyüşlerin ve gösterilerin organize edileceğini kaydetti.

İşbilir, İstanbul'da Tünel'den Galatasaray Lisesi önüne Memur-Sen'in öncülüğünde bir yürüyüş ve basın açıklamasının düzenleneceğini belirterek, şöyle konuştu:

"Ondan önce Mısırlı ve Türk hukukçular saat 11.00'de Rabia katliamının hukuku, darbenin medya ve ekonomik yönlerini değerlendirmek için bir basın toplantısı yapacak. İstanbul'daki gençlik teşkilatlarının işbirliğiyle yapılacak ilginç bir eylemimiz var. Karaköy'den saat 15.00'te bir gemi kalkacak. Bu gemiye arkadaşlar Rabia gemisi diyorlar.

Bu gemi Rabia işaretleriyle donatılarak İstanbul Boğazı'nda 10'a yakın limana uğrayacak, o meydanlarda broşürler ve Rabia balonları dağıtılacak. bir farkındalık oluşturmayı arzu ediyorlar. Maksat Rabia işareti ve olgusu etrafında oluşan sempatiyi bir ittifaka ve belirli bir buluşmaya dönüştürmek."

Kapadokya'da balonlar havalanacak

İşbilir, Dünya Rabia Günü kapsamında dünyaya mesaj vermek amacıyla Kapadokya'da da Rabia işaretiyle süslü balonları havalandıracaklarını dile getirdi.

Kapalı salon toplantıları yapacaklarını kaydeden İşbilir, "Aslında bu eylemleri Rabia Günü'ne has kılmak istemiyoruz. 14 Ağustos'ta bir yıl içinde yapacağımız faaliyetleri de istişare etmek için aynı günün akşamında, Ali Emiri Kültür Merkezi'nde sanatçıların, gazetecilerin, gençlik teşkilatlarının, belediyelerin ve halkımızın katılımıyla bir Rabia akşamı toplantısı organize edeceğiz. Burada hem katliamda öldürülenleri anacağız hem de bir yıl içinde yapacaklarımızı planlayacağız" dedi.

AA işbirliğiyle fotoğraf sergisi

14 Ağustos Dünya Rabia Günü etkinlikler kapsamında Taksim Metro İstasyonu'ndaki sergi salonunda Anadolu Ajansı (AA) işbirliğiyle dün bir sergi açtıklarını kaydeden İşbilir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tüm İslam coğrafyasından 140 kadar fotoğrafın yer aldığı sergiyi açtık. Sergiyle de bir farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. 6 gün boyunca 'Mazlumlar için sesini yükselt' temalı sergimiz açık kalacak. Bildiğiniz gibi AA geçtiğimiz süreçte çok kritik bir rol oynadı. Özellikle İslam dünyasındaki kriz bölgelerinden geçtiği haberlerle doğru bir haber akışını temin etti, bir farkındalığa vesile oldu. Rabiatül Adeviyye Meydanı'nda tek canlı yayın yapan ajansımızdı, en son Suriye'den, Irak'tan, Gazze'den yaptığı yayınlarla dünyadaki mazlumların sesini yükseltmede önemli bir rol oynadı."

İşbilir, Rabia işaretinin tüm mazlumların sembolü haline dönüştüğünü vurgulayarak, tüm etkinliklerini "Mazlumlar İçin Sesini Yükselt" sloganıyla yaptıklarını, bu işaret etrafında tüm mazlumların birleşerek seslerini yükseltmelerini amaçladıklarını söyledi.

Bu haber 497 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,054 µs