En Sıcak Konular

Alman Sol Parti: Irak krizi sorumlusu ABD

11 Ağustos 2014 13:25 tsi
Alman Sol Parti Fraksiyon Başkanı Gysi, Irak'taki krizin sorumlusunun ABD olduğunu söyledi ve Türkiye'nin Suriye'ye radikal savaşçıların geçmesine izin verdiğini öne sürdü.

Alman Sol Parti Fraksiyon Başkanı Gregor Gysi, birinci televizyon kanalı ARD'nin 'Bericht aus Berlin' (Berlin'den haber) programıyla yaptığı söyleşide, Irak'taki IŞİD krizinin asıl sorumlusunun ABD olduğunu belirterek, 'ABD Irak'a girmeseydi, böyle bir sorun da ortaya çıkmazdı.' dedi. ABD sayesinde Irak'ın çok aşırı zor bir duruma düşürüldüğünü ifade eden Gysi, asıl felaketin bu olduğunu, geçmişte Saddam rejimin kötü olduğunu, ancak şimdiki durumun da daha iyi olmadığını vurguladı.

Sol Parti Parlamento Grup Başkanı Gysi, savaşların hiçbir zaman insanların problemelerini çözmediğini, aksine daha da kötüleştirdiğini artık öğrenmek gerektiğini savunarak, ayrıca terör örgütüne Katar'dan ve Suudi Arabistan'dan para geldiği halde, Almanya'nın bu ülkelere silah sevkiyatı yapmasının da kabul edilemez olduğunu belirtti. Gysi, Ortadoğu'ya silah ihracatının derhal durdurulmasını taleb etti.

Gysi, Türkiye'nin Suriye'ye radikal savaşçıların geçisine izin verdiğini öne sürerek, bunun NATO üyesi bir ülke tarafından yapılmasını skandal olarak niteledi. Irak'ta gerginliğin artmasının Sol Parti olarak kendilerinin savaşlara karşı çıkma politikasını onayladığını belirten Gysi, kriz bölgelerindeki demokratik güçleri zamanında desteklemeyi öğrenmeleri gerektiğini savundu. Gysi, Almanya'nın Kürtlere ve diğer gruplara yardım ederek aşırı grupların ilerlemesini engellemesini istedi.

Gazze'ye yapılan İsrail saldırısına da değinen Gysi, İsrail Dışişleri Bakanı Liebermann'ın da taleb ettiği Gazze sınır kapısında AB kontrolünü reddettiğini bildirdi. Almanya'nın tarihi geçmişi gözönüne alınarak bu bölgeye Alman askeri gönderilmemesi gerektiğini savundu. Gysi, bu görevin BM Güvenlik Konseyi 5 üye devlet tarafından yapılabileceğini belirtti.

Bölgede 1967 sınırlarına geri dönülerek acilen iki devlet çözümünün uygulanması gerektiğini vurgulayan Gysi, İsrail'in sadece bir işgal devleti olmadığını, aynı zamanda Filistinlilere baskı yaparak aşağıladığını kaydetti. Bölgede barışın sağlanması için güvenli bir İsrail'le birlikte hayatını güvenle devam ettirebilen Filistinlilere de ihtiyaç olduğunu söyledi.

'RUSYA'YI İZOLE, ETKİMİZİ SIFIRLAR'

Ukrayna kriziyle ilgili ifadelerinde Gysi, AB'nin ve NATO'nun bu krizin sorumluları arasında bulunduğunu, sürekli askeri düşünmenin yanlış olduğunu ve askeri bakımdan krizin çözümünün mümkün olmadığını söyledi.

AB ve ABD tarafından Rusya'ya karşı kararlaştırılan yaptırımların büyük bir yıkıcı sarmal meydana getirdiğini belirten Gysi, bunun yerine yeni bir doğu politikası ve değişik bir strateji gerektiğini ifade etti.

AB üyesi ülkelerin, ekonomik, politik ve sivil toplum olarak yoğun ortaklığı ile savaşın düşünülemez hale getirilebileceğini kaydeden Gysi, Rusya ile de bu bağlamda oluşturulabilecek yakın ilişki sayesinde Avrupa'ya karşı savaşmasının engellenebileceğini savundu.



Bu haber 505 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,765 µs