En Sıcak Konular

Davutoğlu: Güzel bir dönemin başlangıcı olacak

10 Ağustos 2014 13:58 tsi
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Eminim yarın, bugüne göre Türkiye'de siyasi istikrar açısından güzel bir mesajın verildiği gün olacak" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, cumhurbaşkanı seçiminde Meram ilçesinde Şükrü Doruk Kız İmam Hatip Lisesi'ndeki 2233 no'lu sandıkta oyunu kullandı. Oy verme işleminin ardından okul bahçesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Davutoğlu, bugün Türkiye'nin tarihi bir günü yaşadığını söyledi.
 
Bu seçimde ilk defa cumhurbaşkanının doğrudan halkın verdiği oylarla seçileceğini belirten Davutoğlu, "Her şeyden önce bu tarihi günün vatanımız, ülkemiz, milletimiz, bütün kardeş halklar ve insanlık için hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.
 
Türkiye Cumhuriyeti'nin köklü devlet geleneğine sahip olduğunu vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:
 
"Bu devlet geleneği içinde cumhurbaşkanlığı makamı, bütün makamların üstünde sembolik olarak da gerçek anlamda vatanın birliğini ve bütünlüğünü temsil eden bir makamdır. Bu makama şimdiye kadar TBMM içinden seçimler yapılıyordu. Şimdi halkımızla bu seçim gerçekleşiyor. Her şeyden önce bu olağanüstü tarihi bir olaydır, tarihi bir süreçtir. Tabii bu makama Başbakanımızın aday olması, 12 yıllık birikim üzerinde bundan sonraki hizmetleri için de, bizim açımızdan hem Hükümet hem de partimiz açısından yine tarihi bir gelişmedir. Seçim kampanyası son derece barış ve olgunluk içinde yürütüldü. Dün de kampanyanın son mitinginin Konya'da yapılması tarihidir. Başbakanımıza Konya'ya gösterdiği bu teveccüh için teşekkür ediyorum. İnşallah bu akşamdan itibaren de 'cumhurbaşkanım' diye hitap etmeyi ümit ediyorum. Tabii milletimizin iradesi ve takdiri ile..."
 
"Güzel bir dönemin başlangıcı olacak"
 
Oy kullanmaya geldiği okul bahçesinde gördüğü manzara karşısında duygulandığını anlatan Davutoğlu, şöyle konuştu:
 
"Biraz önce beni çok duygulandıran, oy kullanmaya gelen yaşlı amcalarım, teyzelerim, bastonuyla yürürken elinden tuttuğum amcamızın aslında bu seçime kattıkları anlam. Onlar hiçbir zaman terk etmedikleri bu demokrasi bilincini bugüne taşıyan, çok zorluklar içinde yaşayan ve zor şartlar altında seçimler yapmış bir nesil. Şimdi başı dik, onurlu bir şekilde oylarını verirken kendi geleceklerine ve torunlarının geleceklerine sahip çıkma bilincinin ışıltısını yüzlerinde gördüm. Bütün bu bilinçle hareket eden vatandaşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Allah ülkemiz ve milletimiz için hayırlı eylesin diyorum. İnşallah çok güzel bir dönemin başlangıcı olacak."
 
Irak’tan ders çıkarılmalı
 
Davutoğlu, bir gazetecinin, ABD'nin IŞİD’e yönelik hava harekatını nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine, şunları söyledi:
 
"Bugünün anlamıyla ilgili şuna dikkatinizi çekmek isterim. Etrafımızda kardeş halklar kendi geleceklerini tayin etmek için, seçimlerini yapabilmek için çok büyük zorluklarla karşı karşıya iken, bu haklarını talep ettiği için çok büyük zulümlere maruz kalmışken, Suriye'de ve birçok ülkede... Türkiye'de halkımız bu hakkını son derece barışçıl bir şekilde kullanabiliyor. Etrafımızda siyasi istikrar parçalanmışken, Irak'ta olduğu gibi, ciddi siyasi bunalımlar içindeyken, Türkiye'de mahalli seçimleri yaptık, siyasi istikrarımız güçlendi. Şimdi cumhurbaşkanlığı seçimini yapıyoruz. Eminim yarın, bugüne göre Türkiye'de siyasi istikrar açısından güzel bir mesajın verildiği gün olacak. Türkiye'de siyasi istikrarın süreceğine dair inancın hem ulusal hem de uluslararası anlamda pekiştiği bir gün olacak. Dolayısıyla bunun kıymetini bilmek lazım."
 
Bugün Irak'ta mezhep, etnik ve kimlik temelli yürütülen siyasetin getirdiği olumsuz tablonun ortada olduğunu dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:
 
"Ülkelere barış ve huzur getirecek yegane birliktelik, vatandaşlık birlikteliği ve bilincidir. Herkesin eşit vatandaşlık haklarından istifade edemediği ülkelerde siyasi birliği korumak da çok zor oluyor. Bunlardan hepimizin dersler çıkarması lazım. Hangi siyasi görüşe, akıma ait olursak olalım üst kimliğimizin, nihai kimliğimizin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı olduğu ve Türkiye Cumhuriyeti güçlü, muktedir ve istikrarlı oldukça, vatandaşlık hukukumuzu hepimizin çok daha sağlam bir şekilde yerine getireceğimizi görmemiz lazım. Bugün Irak'tan almamız gereken en önemli ders budur. Zaten bu dersi aldığımız ve köklü tecrübeler yaşadığımız içindir ki; bugün Türkiye'de istikrar var, geleceğe umutla bir bakış var. Yüz binlerin, milyonların bir araya geldiği mitinglerin, burun kanamadan tamamlanışları var. Diğer yanda ise üç beş kişi bir araya geldiğinde veya bir grup faaliyet için bir araya geldiğinde büyük kanların döküldüğü durum var. Biz her şeyden önce, mezhepçi ve etnik temelli siyasetin bölgemizden uzaklaştırılmasını, her türlü terör faaliyetinden bölgemizin arındırılmasını ve halkların kendi iradelerini özgürce gerçekleştirdiği bir ortamın oluşmasını diliyoruz. Bu açıdan da önümüzdeki dönem hepimiz açısından kritik."
 
Dün öğleden sonra Hamas Siyasi Büro Şefi Halit Meşal, daha sonra da Katar Dışişleri Bakanı Halid Bin Muhammed El-Atiyye ile görüştüğünü anlatan Davutoğlu, "Bu sabah da John Kerry aradı. Gazze'deki ateşkes şartlarını gözden geçirdik, dün ve bugün. Bütün muhataplarımız, Kerry, Atiye ve Fransa Dışişleri Bakanı, Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimi dolayısıyla tebriklerini ve iyi dileklerini iletti. Bütün bunlar Türkiye’nin istikrarına verilen önemi gösteriyor. Türkiye'nin, bölgedeki sorunların çözümüne yaptığı katkıyı gösteriyor" ifadelerini kullandı.

aa


Bu haber 409 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,204 µs