En Sıcak Konular

TBMM'de bu hafta

10 Ağustos 2014 13:22 tsi
Meclis, torba tasarıyı görüşmeye bu hafta da devam edecek.

TBMM Genel Kurul'daki çalışmaları 15 Temmuz tarihinde başlayan ve kamuoyunda "torba tasarı" olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine 100. maddeden devam edilecek.
 
Soma'daki faciadan sonra madencilere yönelik düzenlemeler ve kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını da içeren tasarının getirdiği yeni düzenlemelerden bazıları ana başlıklarıyla şöyle:
 
- Sendikalarda işkolu barajı yüzde 1'e sabitlenecek. Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na göre, kurulu bulunduğu işkolunda en az yüzde 1 üye şartı, Ekonomik ve Sosyal Konseye üye konfederasyonlara üye olmayan sendikaları için yüzde 3 olarak uygulanacak.
 
- Yeraltı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmayacak. Buna göre, yeraltı işlerinde bir gün dahi çalışanlar kıdem tazminatından yararlanabilecek.
 
- İşçilerin yeraltındaki çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak, günlük çalışma süresi 6 saati geçemeyecek
 
- Yeraltı maden işlerinde çalışan işçilerin emeklilik yaşı 55'ten 50'ye düşürülecek.
 
- Doğumla Türk vatandaşı olup çıkma izni alarak Türk vatandaşlığını kaybedenlerin, yurt dışında Türk vatandaşı olarak çalıştıkları süreleri için sosyal güvenlik açısından borçlanmalarına imkan tanınacak.
 
- Köy ve mahalle muhtarları, hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile kamu idarelerinde çalışanlara doğum borçlanma hakkı getirilecek. Borçlanılabilecek çocuk sayısı 2'den 3'e çıkarılacak.
 
- Tüp bebek deneme sayısı 3'e yükseltiliyor.
 
- Özelleştirme uygulamaları nedeniyle iş akitleri, kamu ya da özel sektör işverenlerince feshedilen ve diğer kamu ve kuruluşlarına nakil hakkı bulunmayan personel de yaşlılık ya da malullük aylığı almaya hak kazanıncaya kadar istihdam edilebilecek.
 
- Bazı kamu alacaklarında faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı Yİ-ÜFE oranları esas alınarak yeniden hesaplanacak. Vergi cezalarının silinmesi söz konusu olmayacak; vergi asıllarının tamamı, cezaların tamamı yeniden yapılandırma kapsamında tahsil edilecek.
 
- Soma'daki maden kazasında ölenlerin eş ya da çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere, toplam bir kişiye istihdam sağlanacak. Söz konusu kazada ölenlerin SGK'ya olan bütün borçları silinecek ve hak sahibine aylık bağlanacak.
 
- Ev hizmetlerinde aynı kişi yanında ay içinde 10 günden az çalışanlar adına günlük kazanç alt sınırının yüzde 2'si oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi çalıştıranlar tarafından ödenecek
 
- 31 Aralık 2014 tarihine kadar 35 bin öğretmen atanacak.
 
Avukatların soruşturma dosyasını alma yetkisi kısıtlayan teklif
 
Meclis, torba tasarının yasalaşmasının ardından Adalet Komisyonu'nda kabul edilen soruşturmanın gizliliğinde avukatların belge ve bilgilere ulaşmasını engelleyen tek maddelik Ceza Muhakemesi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ni ele alacak.
 
Teklife göre, müdafinin dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek alma yetkisi, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecekse Cumhuriyet savcısının istemi üzerine hakim kararıyla kısıtlanabilecek.
 
Yakalanan kişinin veya şüphelinin ifadesini içeren tutanakla bilirkişi raporları ve adı geçenlerin hazır bulunmaya yetkili oldukları diğer adli işlemlere ilişkin tutanaklar için bu kısıtlama uygulanmayacak.
 
Müdafi, iddianamenin mahkeme tarafından kabul edildiği tarihten itibaren dosya içeriğini ve muhafaza altına alınmış delilleri inceleyebilecek, bütün tutanak ve belgelerin örneklerini harçsız alabilecek.
 
Soruşturma ve gensoru önergesi görüşülecek
 
Genel Kurul'da 15 Ağustos Cuma günü CHP'nin Başbakan Erdoğan hakkındaki soruşturma önergesi ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkındaki "IŞİD’in 11 Haziran 2014 tarihinde Musul Başkonsolosluğu'nu basarak Başkonsolos dahil 49 vatandaşımızın rehin alınması olayıyla ilgili TBMM’yi bilgilendirmediği ve çelişkili açıklamalar yaptığı gerekçesiyle" verdiği gensoru önergesi görüşülecek.
 
21 Ağustos'a kadar çalışma kararı
 
Genel Kurul'da bu hafta 21 Ağustos Perşembe gününe kadar Meclis'in çalışması kararının alınması bekleniyor.
 
Ancak "torba tasarı" ve Ceza Muhakemesi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin 21 Ağustos'tan önce yasalaştırılması halinde Meclis tatile girecek.

aa


Bu haber 348 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,814 µs