En Sıcak Konular

Tarihi gün!

10 Ağustos 2014 08:08 tsi
Tarihi gün! Türkiye'nin heyecanla beklediği tarihi gün geldi çattı.


Bugün Türk tarihinde ilk kez devletin başı halk tarafından seçilecek. İlk turda bir aday salt çoğunluğu sağlayamazsa, en çok oyu alan iki aday 24 Ağustos'ta birkez daha seçmenlerden oy isteyecek ve bu ikinci tur oylamada en fazla oyu alan isim Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı olacak.

Türkiye bugün yeni bir güne merhaba diyecek. 12 Cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidecek olan vatandaşlar ilk kez doğrudan başkanını seçecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ekmelettin İhsanoğlu ve HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın yarışacağı seçimlerde ipi gögüsleyecek adayın salt çoğunluğun üzerinde oy alması gerekecek. Bu sağlanamazsa en çok oy alan iki aday 24 Ağustos'ta birkez daha seçmenlerden oy isteyecek ve bu ikinci tur oylamada en fazla oyu alan isim Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı olacak.

SEÇMEN BİLGİ KARTI ZORUNLU DEĞİL

Yüksek Seçim Kurulu, TC kimlik numarasını taşıyan, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki bir belge ile oy kullanmak isteyen seçmenin seçmen bilgi kağıdını ibraz etmesinin zorunlu olmadığını bildirdi.

ERKEN OY UYGULAMASI YOK

Bugünkü seçimde 52 milyon 894 bin 115 seçmen, 165 bin 108 sandıkta oy kullanacak. YSK, bu seçimde doğu illerinde daha erken oy kullanmasına ilişkin düzenleme öngörmedi. Bu kapsamda tüm Türkiye'de oy verme işlemi 08. 00 - 17. 00 08.00 - 17.00saatleri arasında gerçekleştirilecek. Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek.

Erdoğan'ın balkon konuşması hazır

Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanının belirleneceği bugünkü seçimde adaylar oylarını İstanbul ve Diyabakır'da kullanacak. Başbakan Erdoğan ve Ekmeleddin İhsanoğlu oyunu İstanbul'da, Selahattin Demirtaş ise oyunu Diyarbakır'da kullacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oylarını Ankara'da kullanacak.

İKİ ADAY İSTANBUL'DA

Başbakan Erdoğan seçim sonuçlarını İstanbul'daki Seçim Koordinasyon Merkezinde, Ekmeleddin İhsanoğlu da yine İstanbul'daki seçim bürosundan sonuçları takip edecek. Selahattin Demirtaş Diyarbakır'dan sonuçları takip edecek. CHP ve MHP Genel Başkanları ise seçim sonuçlarını Ankara'dan takip edecek. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Başbakan Erdoğan Ankara'ya gelerek geleneksel balkon konuşmasını yapacak. Erdoğan bu konuşmasında önemli mesajlar verecek.

Bugün bunlar yasak

Sabah saat 06.00'dan gece 24.00'e kadar, her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması, içkili yerlerde ve umumi mahallerde alkollü içki verilmesi, içilmesi yasak olacak. Bu saatler arasında emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiç kimse, silah taşıyamayacak. Radyo-TV için yayın yasağı ise 21.00'de sona erecek.

470 bin gurbetçi oy verdi

Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül, '8 Ağustos 17.00 itibari ile Avrupa'da 232 bini yerinde, 238 bini ise gümrük kapılarında olmak üzere 470 bin oy kullanıldı' dedi. Cumhurbaşkanlı seçimi kapsamında ilk defa gerçekleştirilen yurt dışında oy verme sürecinde son derece demokratik bir rekabet olduğunu belirten Bülbül, yaşanan bazı sıkıntılara rağmen bu sürecin başlı başına büyük bir değer taşıdığını kaydetti.

Kesin sonuç 15 Ağustos'ta

Cumhurbaşkanı geçici sonuçları YSK tarafından 11 Ağustos'ta ilan edilecek. Seçimin ikinci tura kalması halinde bu tarih, propaganda döneminin başlangıcı olacak. Sandık kurullarının kararları ve tutanaklarına karşı itirazlar da ilçe seçim kurullarına 11 Ağustos saat 17.00'ye kadar yapılabilecek. İlçe seçim kurulları itirazları en geç saat 23.59'a kadar karara bağlayacak. İlçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kurullarına yapılacak itirazların son günü ise 12 Ağustos saat 17.00. Bu itirazlar da il seçim kurullarınca en geç saat 23.59'a kadar karara bağlanacak.

Yeni Şafak



Bu haber 483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,185 µs