En Sıcak Konular

Başbakan'ı bakın kaç ay dinlemişler

10 Ağustos 2014 07:58 tsi
Başbakan'ı bakın kaç ay dinlemişler Paralel yapının kriptolu ihanetinin boyutları bilirkişi raporuyla kanıtlandı.

76 kriptolu telefon 304 kez dinlendi. Başbakan'ın telefonunu toplam 21 ay dinlemişler. Hakan Fidan 9 ay, Org. Necdet Özel ise 1 yıl süreyle dinlenmiş Bülent Arınç, Ali Babacan, Haşim Kılıç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da kripto ihanetine uğrayanlar arasında.
 
Sabah, kriptolu telefonların dinlenmesine ilişkin Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen bilirkişi raporunun detaylarına ulaştı. Rapor, dinleme skandalını gözler önüne seriyor. Bilirkişi, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda (TİB) yaptığı çalışmalarda, silinen dijital veritabanını kurtarma çabaları sırasında kriptolu telefonlara ait IMEI numaraları tespit etti. Başbakan Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve bakanlara ait kriptolu telefonların, birden çok ve 3 aylık periyotlarla dinlendiği ortaya çıktı. Başsavcılığa verilen bilirkişi raporu, casusluk soruşturmasında önemli delillerden biri olacak. TİB'de yapılanan paralel örgütün, devletin zirvesinin kullandığı 164 kriptolu telefondan 76'ısına ait dinleme kayıtları bilirkişinin çalışmasıyla ortaya çıkarıldı. Dinlenen kriptolu telefonlara ait 304 ayrı dinleme talimatı olduğu belirlendi. Bu dinlemelerin mahkeme kararı ve yasal prosedür olmaksızın yapıldığı anlaşıldı. Yazılım programı gereği dinlenecek telefona ilişkin IMEI numarası ve dinleme süresinin girilmesi gerekiyor. Bilirkişi, yaptığı çalışmalarda sadece 76 kriptolu telefon IMEİ numarasına ulaştığını, daha uzun süreli çalışmalarda yeni verilerin bulunabileceğini belirtti. Raporda telefonların IMEİ numaraları ve kaç kez dinlendikleri detaylı bir şekilde yazıldı. Her biri 3 aylık periyotlar için geçerli olan dinleme talimatlarında Başbakan Erdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in yanı sıra Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dönemin Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da yer alıyor.

TEK TELEFONDAN 21 AY

Başbakan Erdoğan'ın şahsına verilen 4 kriptolu telefondan sadece birinin 3'er aylık süre ile 7 kez dinlendiği belirlendi. Böylelikle Başbakan Erdoğan'ın tek bir telefon üzerinden toplam 21 ay dinlendiği ortaya çıktı. Başbakan Erdoğan'a verilen diğer 3 telefonun ise 3'er kez dinlendiği tespit edildi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'e ait kriptolu telefonla ilgili 4 kez dinlenme talimatı verildi. Her bir talimat 3 aylık periyotları kapsadığından Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in toplamda bir yıl dinlendiği anlaşılıyor. MİT Müsteşarı Hakan Fidan ise 3 dinleme talimatı ile 9 ay dinlenme kapsamına girmiş.

DİNLENME REKORU ENERJİ BAKANLIĞI'NDA
 
Raporda, kısa zaman aralıklarıyla en çok dinlenme talimatı verilen kriptolu telefonun Enerji Bakanı Taner Yıldız'a ait olduğu belirlendi. Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın kriptolu telefonu için 14 kez dinlenme talimatı verildiği anlaşıldı. Bu 3.5 yıla tekabül ediyor. TİB'in dijital veri tabanında yapılan araştırmalarda Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın telefonu için 5 kez, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın telefonu için 6 kez, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na ait kriptolu telefon için ise 7 kez dinlenme talimatı bulundu.
 

Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,423 µs