En Sıcak Konular

Gazze saldırılarına dünyadan tepkiler dinmiyor

10 Ağustos 2014 07:50 tsi
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları dünyanın birçok şehrinde protestolarla kınandı.

WASHINGTON
 
İsrail'in Gazze'ye saldırıları, ABD'nin başkenti Washington'da, Beyaz Saray önünde bir kez daha protesto edildi.
 
Codepink adlı sivil toplum kuruluşu üyelerince organize edilen ve Beyaz Saray'ı ziyarete gelen turistlerin de zaman zaman destek verdiği gözlenen protesto gösterisinde yaklaşık 30 kişilik bir grup, ''İsrail'e ABD yardımına son ver'' ve ''İsrail'in Gazze'de yaptığı katliama son ver'' yazılı pankartlar taşıyarak slogan attı.
 
Hafta sonu tatili olması ve kalabalık bir turist grubunun Beyaz Saray'ı ziyaret etmesi esnasında gerçekleşen protesto gösterisi sırasında, polisin de güvenlik tedbirleri aldığı gözlendi.
 
Göstericiler beraberinde getirdikleri slogan ifadelerinin yazılı olduğu ve Gazze saldırılarının fotoğrafları gösteren broşürleri dağıttılar.
 
PARİS
 
Fransa'nın birçok kentinde, binlerce kişi İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek için yürüdü.
 
Başta başkent Paris olmak üzere, Lyon, Bordeaux, Avignon, Strasbourg, Nantes ve Montpellier kentlerinde, İsrail'in 3 günlük ateşkesin sonunda yeniden başlayan Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi.
 
Paris'te toplanan 2 bin kişi, uluslararası toplumu Gazze'de olanlar karşısında sessiz kalmakla suçlarken, bölgede bir an evvel ateşkesin sağlanması ve ablukanın kalkması için sloganlar attı.
 
Geçen hafta yine Paris'te toplanan 20 binden fazla gösterici Fransa'nın Gazze konusundaki çekimser tavrını eleştirmiş ve Cumhurbaşkanı François Hollande aleyhine sloganlar atmıştı.
 
Geçen haftaki gösteriden birkaç gün sonra ise, Hollande, 1. Dünya Savaşını anma etkinliklerinde Gazze'de bir an evvel ateşkes sağlanması gerektiğini dile getirmiş, ondan bir kaç gün sonra da Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Gazze'de yaşananları "soykırım ve vahşet" olarak nitelemişti.
 
LONDRA
 
İsrail'in Gazze saldırıları, İngiliz yayın kurumu BBC'nin önünde toplanan ve Birleşik Krallık genelinden başkent Londra'ya gelen onbinlerce kişi tarafından protesto edildi.
 
"BBC sessizliğine son ver", "Filistin için adalet", "Özgür Filistin", "İsrail terör devleti", "Gazze'deki soykırıma ve işgale son verin", "Hepimiz Filistinliyiz" gibi sloganlar atan ve pankartlar ile Filistin bayrakları taşıyan protestocular, İngiltere'nin İsrail'e silah ihracatına son vermesi çağrısında bulundular. Türk vatandaşlarının da katıldığı protestoda, yer yer Türk bayrakları taşındı.
 
BERLİN
 
Almanya’nın başkenti Berlin’de, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılar protesto edildi.
 
Çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve bazı siyasi partilerin yer aldığı "Filistin için dayanışma" adlı inisiyatif tarafından düzenlenen gösteride yaklaşık bin 500 protestocu ülkenin önemli gazetelerini bünyesinde barındıran Axel Springer Binası’nın öünde toplanarak Potsdamer Platz adlı Meydan’a kadar yürüdü.
 
Axel Springer Grubu’na ait gazeteleri tarafsız haber yapmadıkları yönünde eleştiren protestocular, "Alman medyası yalan söylüyor, inanmayın", "Almanya finanse ediyor, İsrail bombalıyor" ve "Katliamı durdurun" şeklinde sloganlar attı.
 
Göstericiler Filistin ve eyleme destek veren bazı partilerin bayraklarını ile "Gazze yanıyor. Abluka, bombalar ve tanklar insanlığa karşı suçtur", "Filistin’e özgürlük", "Gazze’deki soykırımı durdurun" şeklinde dövizler taşıdı.
 
CAPE TOWN
 
İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarını protesto etmek için Güney Afrika’da gösteri yapıldı.
 
Güney Afrika Cumhuriyeti’nin 3 başkentinden biri olan Cape Town’da yaşayan çok sayıda Müslüman, İsrail’in Gazze Şeridi’nde sürdürdüğü saldırıları protesto etmek ve ablukanın kaldırılmasını talep etmek amacıyla gösteri düzenledi.
 
Filistin bayrağı taşıyan göstericiler, derhal ateşkese uyulmasını ve sivillerin hedef alınmamasını talep ederek, Gazze’de işlediği savaş suçları nedeniyle İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne sevk edilmesini istedi.
 
İsrail'in Gazze'ye saldırıları- Avustralya'da saldırılar protesto edildi
 
MELBOURNE
 
Avustralya’nın Melbourne kentinde İsrail'in Gazze'ye saldırıları binlerce kişi tarafından protesto edildi.
 
Melbourne Eyalet Kütüphanesi önünde toplanan protestocular, İsrail, ABD ve Avustralya Başbakanı Tony Abbott’ı kınayan sloganlar attı.
 
Gazze halkına yapılan katliamlara seyirci kalmayacaklarını ve eylemlere devam edeceklerini belirten göstericiler, daha sonra kent merkezine doğru yürüyüşe geçti. Gösteriye çok sayıda Avustralyalı Türk vatandaşı da ellerinde Türk bayrakları ile destek verdi.
 
Protestocular, ‘‘özgür Gazze’’, ‘‘kuşatmayı kaldırın’’, ‘‘İsrail terörist ülke’’, ‘‘Gazze için ayaktayız’’, ‘‘Filistin’e adalet’’ yazılı pankartlar ve sloganları eşliğinde, Avustralya Göç Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın ofislerinin de bulunduğu binanın önüne geldi.
 
Protestocular, İsrail tarafında öldürülen Filistinlilerin isimleri ve yaşlarının yazılı olduğu kağıtları binanın camlarına yapıştırdı. Yapıştırılan kağıtların üzerine kırmızı boya süren göstericiler, İsrail’e destek veren Avustralya hükümetini protesto etti.
 
Saldırılar BM önünde protesto edildi
 

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları New York'ta bulunan Birleşmiş Milletler (BM) önünde de protesto edildi.
 
Eylem öğle saatlerinden itibaren BM'ye yaklaşık 3 kilometre mesafedeki CNN binası yakınlarında başladı. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı yürüyüşte göstericiler sloganlar atarak, CNN önünden BM Genel Merkezi karşısındaki Dag Hammarskjold Parkı'na kadar yürüdü. Hazırlanan platform üzerinden yapılan konuşmaları dinleyen göstericiler, "Özgür Gazze", "İsrail: Irkçılık ve Soykırım" yazılı pankartlar taşıdı.
 
"Özgür Filistin, Özgür Gazze", "İşgal suçtur", "İsrail'e artık suç işlemesi için para yok" ve "Çok yaşa Gazze" şeklinde sloganlar atan göstericilere ABD'li ünlü öğretim görevlisi ve aktivist Dr. Cornel West de destek verdi. Yakasına Filistin bayrağı renklerinde kurdele bağlayan West, gösteri ve yürüyüş boyunca Gazze halkına olan desteğini dile getirdi.
 
Göstericiler daha sonra dağıldı.

aa
 

Bu haber 438 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,521 µs