En Sıcak Konular

Obama'dan IŞİD açıklaması

10 Ağustos 2014 07:43 tsi
Obama'dan IŞİD açıklaması Obama, ailesiyle birlikte tatile çıkmadan önce Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenleyerek, ABD'nin IŞİD'e karşı Irak'ta başlattığı yeni harekata ilişkin son bilgileri paylaştı.

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin Irak'ta giriştiği yeni misyona ilişkin olarak, "Bu sorunu haftalar içerisinde çözebileceğimizi sanmıyorum, bence bu biraz zaman alacak" dedi.
 
Amerikan güçlerinin düzenlediği hava saldırılarında Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) teröristlerinin Erbil'e karşı kullanabileceği silah ve teçhizatın şu ana kadar başarıyla yok edildiğini bildiren Obama, bu arada sahadaki Kürt güçlerinin de kenti savunmaya devam ettiğini, ABD ve Irak hükümetinin, mücadelelerini sürdüren Kürt güçlerine askeri yardımlarını artırdığını belirtti.
 
Sincar Dağı'nda mahsur kalanlara yönelik insani yardım çabasının da başarıyla sürdüğünü ifade eden Obama, diplomat, sivil ya da ordu mensubu olsun, Irak'taki Amerikan vatandaşlarını tehditlerden korumak için her adımı atacaklarını altını çizdi.
 
Obama, teröristlerin kalıcı bir barınak tesis etmesini önlemek için, onlarla mücadele eden Irak hükümeti ve Kürt güçlerine askeri yardım ve rehberlik sağlamaya devam edeceklerini kaydetti.
 
Irak'ta giderek büyüyen insani krizle başa çıkmak için de uluslararası toplumla birlikte çalışmayı sürdüreceklerini söyleyen Obama, bu sabah İngiltere Başbakanı David Cameron ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüştüğünü, iki liderin de ABD'nin Irak'ta attığı adımlara güçlü destek vermesinden memnuniyet duyduğunu ifade etti.
 
Obama, Iraklılar'a, biraraya gelerek ülkenin şu anda ihtiyaç duyduğu kapsayıcı bir hükümeti kurmaları çağrısında bulunmaya da devam ettiklerini belirterek, "Iraklı tüm topluluklar, bu barbar teröristlerin tehdidi altında ve ülkelerini savunmak için birlik halinde olmalılar. Kapsayıcı bir hükümet kurulduğunda, tüm Iraklılar'ı IŞİD'e karşı harekete geçirmenin ve müttefiklerimizden daha fazla desteği seferber etmenin daha kolay olacağına eminim. Nihayetinde sadece Iraklılar, Irak'ın güvenliğini ve istikrarını garantiye alabilir. ABD bunu onlar için yapamaz ama bu çabada onlara ortak olabiliriz ve olacağız" dedi.
 
"Büyükelçiliğimizi, konsolosluğumuzu taşımayacağız"
 
Bir gazetecinin, Kuzey Irak'taki hava saldırılarının ne kadar süreceğine dair sorusu üzerine Obama, belirli bir takvim vermeyeceğini, en başından beri söyledikleri gibi, Amerikan personeli ve tesislerinin tehdit altında olduğu yer ve zamanlarda onların korunmasını sağlamanın Başkomutan olarak sorumluluğu olduğunu vurguladı.
 
Obama, ABD'nin Irak'taki büyükelçiliği ve konsolosluğunu yakın bir zamanda taşımayacaklarını, teyakkuz halinde olmaya devam edeceklerini dile getirdi.
 
Başlangıç hedeflerinin sadece Amerikalılar'ın korunmasını sağlamak değil, Sincar'daki insani durumla da başa çıkabilmek olduğunu belirten Obama, "IŞİD'in dağın tepesine çıkıp oradaki insanları katletmesini önleyebileceğimize eminim. Ancak lojistik açıdan karmaşık olacak bir sonraki adım, insanları dağdan indirmek için güvenli geçişi nasıl sağlayabileceğimiz ve onları emniyette olacakları şekilde nasıl taşıyabileceğimiz. Bu uluslararası boyutta yürütmemiz gereken bir koordinasyon" diye konuştu.
 
Obama, bu insanların taşınması için güvenli bir koridor ya da diğer bir mekanizmanın oluşturulması üzerinde BM ve müttefikleriyle çalıştıklarını belirterek, bunun biraz zaman alabileceğini, çünkü oradaki insanların binlerle ifade edildiğini ve böyle bir güvenlik ortamında onları taşımanın kolay olmayacağını söyledi.
 
Obama, şu anda odaklandığı en önemli takvimin Irak hükümetinin nihai anlamda oluşturulması olduğunun altını çizerek, "Irak'ta bir hükümet olmadan, IŞİD'e karşı Iraklılar'ın birlik halinde bir çaba ortaya koyması çok zor. Biz hava saldırıları düzenleyebiliriz ama nihayetinde bu soruna bir Amerikan askeri çözümü olmayacak. Bu, Amerika ve diğer müttefiklerin destek vereceği bir Irak çözümü olmak zorunda" dedi.
 
"IŞİD, istihbaratın tahminlerinden hızlı ilerledi"
 
Obama, bir soru üzerine, Irak'ta tekrar ABD muharip askeri olmayacağını yineledi.
 
IŞİD'in son birkaç aydaki ilerleyişinin istihbaratın tahminlerinden ve Irak'ın hem içindeki hem dışındaki politika yapıcıların beklentilerinden daha hızlı olduğunun da şüphe götürmediğini ifade eden Obama, "(Irak'taki) bu sorunu haftalar içinde çözebileceğimizi sanmıyorum, bu biraz zaman alacak" diyerek, Irak'a güvenlik getirmeye yönelik yeni misyonun "uzun vadeli bir proje" olacağını dile getirdi.
 
Obama, Irak güvenlik güçlerinin etkili bir hücum başlatabilmek için modernize olması gerektiğini ve bunun da Irak halkı ve ordusunun güven duyabileceği bir hükümetin kurulmasına bağlı olduğunu belirtti.
 
Obama, bir başka soru üzerine, Irak'tan 2011 yılında tüm kara askerlerinin çekilmesinin bir hata olduğuna dair fikirleri reddederek, ABD askerlerinin ayrılmasının Irak hükümetinin isteği olduğunu, çünkü Amerikan güçlerine yasal dokunulmazlık vermeyi reddettiğini belirtti.
 
ABD askerleri kalmış olsaydı da, Irak hükümetinin Sünni azınlığı sisteme dahil etmede başarısız kaldığı aynı siyasi çizgiyi izlemiş olması halinde, askerlerin varlığının pek bir farklılığın yaratmayacağını savunan Obama, "Aradaki tek farklılık, sahada korunmasız bir grup askere sahip olmamız olacaktı. Dolayısıyla (askerlerin çekilmesinin hata olduğuna dair) tüm analizler yanlış" dedi.

aa
 

Bu haber 693 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,794 µs