En Sıcak Konular

ABD İran'ı vuracak

3 Eylül 2007 09:08 tsi
ABD İran'ı vuracak  
İran'ın "atom bombası üretebilecek durumdayız" açıklaması gözleri ABD’ye çevirdi. Beyaz Saray'a yakın kaynaklar savaş sinyali veriyor.

Nükleer enerji konusunda son 2 yıldır ABD ve BM ile büyük bir gerilim yaşayan İran yönetimi dün nükleer enerjide önemli bir kilometretaşı olarak nitelendirilen 3 bin sentrifüj (uranyum zenginleştirmek için kullanılan motorlu cihaz) barajını aştıklarını duyurdu. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun “İran bizimle ortaklık yapmaya hazır” açıklamasından hemen sonra gelen bu duyuru uluslararası haber ajanslarına flaş haber olarak yansıdı.

Cheney istiyor

Uzmanlara göre İran 3 bin sentrifüj kullanarak yüksek oranda uranyum zenginleştirmesi durumunda sadece 1 yıl içinde atom bombasına sahip olabiliyor. Bu açıklamanın geldiği gün İngiltere’nin en saygın iki gazetesi Sunday Times ve Sunday Telegraph, ABD’nin İran’ı vurmak için hazırlıklarını hızlandırdığını duyurdu.

Beyaz Saray’a yakınlığıyla bilinen Nixon Merkezi uzmanlarından Alexis Debat, Times’a yaptığı açıklamada Bush’un geçtiğimiz haftaki “İran nükleer bir soykırım yaratmaya doğru gidiyor. ABD ve müttefikleri buna izin vermez” sözlerini hatırlatarak Pentagon’da İran’ı vurmak için planlara hız verildiğini kaydetti. Buna göre operasyon daha önce basına sızdığı gibi İran’daki nükleer tesislere nokta atışı şeklinde olmayacak. Bunun yerine İran’da askeri öneme sahip 1200 hedef belirlendi. Pentagon’da yapılan değerlendirmelerde nükleer tesislerin vurulması ya da askeri hedeflere saldırı yapılması durumunda İran’ın buna vereceği tepkinin aynı olacağı belirtilerek bu nedenle İran ordusunun çökertilmesinin daha anlamlı bir seçenek olacağı yönünde uzlaşmaya varıldı.

Son planlara göre B2 bombardıman uçaklarıyla Körfeze yığılan 130’dan fazla donanma gemisinden fırlatılacak füzeler 3 gün boyunca İran üzerinde füze yağmuru yaratacak.

“Başkanlık dönemim bitmeden İran sorunu çözülmeli” diyen Bush’un, Condoleezza Rice’ın “Diplomasiyle bu sorun 2009’da çözülür” sözlerinin ardından Cheney’in görüşlerine yaklaştığı belirtiliyor.


İran’ı vurmak ABD’ye 161 milyar $’a mal olacak

Telegraph gazetesi, olası İran operasyonunu güvenlik uzmanlarına sordu. Buna göre,

* Saldırıyı ABD Başkanı George Bush’tan çok başkan yardımcısı Dick Cheney istiyor.

* CIA, İran’da rahat faaliyet gösterememesi nedeniyle istihbaratı bu bölgedeki Kürt teröristlerden alıyor.

* Heritage Foundation adlı düşünce örgütüne İran operasyonunun maliyeti hesaplatıldı. Buna göre harekat ABD’ye 161 milyar dolara mal olacak. 1 milyon kişi işsiz kalacak. Amerikan ekonomisi 2 ayda kendini toparlayacak.


“Geri adım atmamızı beklemeyin”

Ahmedinecad dün yaptığı açıklamada nükleer enerji konusunda dünya güçlerinin İran’ı durdurmasının mümkün olmadığını söyledi. İran lideri, “Aldıkları her yeni karar sonrası geri adım atacağımızı düşünüyorlar. Ama biz hep ileri gidiyoruz.” dedi.

vatan



Bu haber 381 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,342 µs