En Sıcak Konular

Asırlık harita temize çekiliyor...

9 Ağustos 2014 09:11 tsi
Asırlık harita temize çekiliyor... Bu bozmadır! Yapmak için bozma.

Geçtiğimiz Perşembe günü ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, Rus nükleer bombardıman uçaklarının Amerikan hava savunma alanlarını 10 gün içinde tam 16 kez ihlal ettiğini açıkladı.

Aynı gün NATO, Rusya ile tüm ilişkilerini askıya aldığını açıkladı.

Türk kamuoyunun ilgisi şu an IŞİD'e dönük ama konu bunların üzerinde ve daha önemlisi 'bağlantılı'!..

NATO'nun Rusya ile siyasi ve askeri ilişkilerini tamamen askıya alması kendi başına önemli fakat devamı da var... Genel Sekreter Rasmussen; 'Bunun yanı sıra NATO üyesi ülkelerin güvenliğini artırıcı tedbirler de alınacak. İttifaka üye olmayan Ukrayna ile işbirliğimizi de artıracağız'.

Daha ilk cümlede ucu bize dokunuyor ama 'Ukrayna ile işbirliği' lafı daha önemli; Ukrayna'ya askeri malzemelerin ihracına getirilmiş 6 aylık bir yasak vardı ve geçtiğimiz Cumartesi kaldırıldı. İş oraya gittiği için sokak ağzıyla yazalım; 'Bu Rusya'yı bozar!' Yukarıdaki uçakların meali o.

Hemen ardından Kiev'e silah, askeri destek yağacağını kestirebiliriz ki, işte bu Suriye, IŞİD ve genel olarak Ortadoğu'da Amerikan tutumuna terstir. IŞİD'in bölgedeki Rus pozisyonlarına karşı da ilerlemesi ile Ukrayna hamlesi arasında bir 'baskı/kuşatma' ilintisi var. Moskova'nın sırtına daha ağırlık yükleniyor.

'KANATANA KADAR KAŞIYACAKLAR'

Bu açıdan, geçtiğimiz Cuma günü Obama ile Putin arasında gerçekleşen Ukrayna konulu telefon görüşmesini ölü sayabiliriz. (Ankara dahil taraflar, Ukrayna ve Irak konusunu organize eden aklın Başkan Yardımcısı Joe Biden olduğunu bilmeli. Bunun anlamı 'iki bölgenin bir plan' için yönlendirildiğidir. 'Readout of the Vice President's Call with Ukrainian President Petro Poroshenko', 01/08, White House.)

6 Ağustos günü ABD savaş gemisi (Vella Gulf) Karadeniz'e geçerken, bir Rus savaş gemisinin (Yamal) Akdeniz'e inmesi de budur! Kremlin'in Ukrayna sınırına 20 bin asker eklediği bilgisi de, Rus yanlısı ayrılıkçılarca ilan edilen Donetsk Cumhuriyeti'nin Başbakanı Moskova doğumlu Aleksander Baraday'ın yerini Donetsk doğumlu birine bırakacağını açıklaması da aynıdır.

ABD/Batı'nın Ukrayna'da Ruslar'ın üzerine sürekli gitmesi Moskova'yı eninde sonunda reaksiyon göstermek zorunda bırakacak. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Ribakov'un, 'tepki göstermeden devam edemeyiz' açıklamasından huzursuzlanmak gerekiyor; 'Kimseye düşmanca davranışlar sergilemiyoruz. Buna rağmen çözüm için hiçbir girişimde bulunulmamaktadır. Asıl tehlike, bu yaptırımların sona ermemesidir. Yarayı kanatana kadar kaşıyacaklar'. ('Sanctions applied by west will fail to achieve goals- Russian Foreign Ministry, 04/08, Ria Novosti.)

IŞİD'İN GİZLİ GÜÇLERİ!

Ortadoğu'nun kalbini Akdeniz'den Bağdat'a hatta İran'a yırtan, bir ucu Ürdün'e, Lübnan'a giden, sırtını olduğu gibi bölgenin en güçlü ordusuna sahip Türkiye'ye dönmüş bir örgütün elinde ne ve ne kadar silah olmalı?..

Evet, bölük-pörçük görüntüler, haberler var ama tatminkâr değil. Irak ordusundan hatta ABD ordusundan kaldığı söylenen silahlarla beraber, on binlerce militanı olduğu söylenen IŞİD'in, hadi diyelim 500 askerini savaşta gösteren bir resim?..

Bölgenin her tarafı gazeteci, asker, istihbarat elemanı, keşif uçakları, uydular vs... IŞİD'i 10 tankla veya 20 topla gösteren bir kare? Sağda solda çıkanlar, Suriye, Irak, Erbil, Türkiye, İran, Ürdün, Lübnan'ı tehdit eden bir örgütü tarife yeterli mi?

Küresel kamuoyunun üzerine boca edilen sadece bol vahşet, kafa kesme, toplu katliam resim ve videoları...

Perşembe günü (07/08) Ankara'da önemli güvenlik toplantıları gerçekleştirildi. Sonuncusu geniş katılımla gece yarısını çoktan geçmiş saatlerde tamamlandı. Birleşmiş Millerler olağanüstü toplantıya çağrıldı. ABD'de de toplantılar vardı ve Başkan Obama, ABD ordusuna, 'terör örgütü IŞİD'in, Irak'ın kuzeyindeki Amerikan personelini tehdit etmesi durumunda' hava saldırısı düzenlemesi için yetki verdi!

Bunun Türkçesi nedir biliyor musunuz; 'Bize bulaşma, yola devam!' Tabii 'biz'i de doğru tarif etmek gerekiyor; bölgede kim dahil kim değil? (Bu satırlar yazılırken, ABD bölgedeki personeline yönelik IŞİD atışları yüzünden bölgeye hava saldırıları yapıyordu.)

Sadece Avrupa'nın bir bölümü ile Ortadoğu'ya bakabildik: İsrail'in Filistin'e saldırıları hiçbir ateşkes tanımadan devam ediyor, Suriye ayakta zor duruyor, Irak ayakta zor duruyor, IŞİD'i doğruyor, Erbil tehdit altında, Ürdün, Lübnan tehdit altında. İran 'zamanını' bekliyor, Körfez ülkeleri kendi aralarında bile anlaşamıyor. Mısır darbe yönetiminde hem 'sağa' hem 'sola' bulaşmanın yollarını arıyor...

Bu bozmadır! Yapmak için bozma. Asırlık harita temize çekiliyor...

Güney yarım-küreye geçemedik daha ve orada durum bundan da berbat. Ama 'aynı savaştır', yazacağız. İşte hepsi anlaşıldığında, IŞİD'ın gizli güçleri ve hedefi anlaşılır. Harita yalnızca yeniden yapılmıyor, taraflar yeniden mevzileniyor, tahkim ediliyor! ABD, İngiltere ve eklemleri bu üç yerküre cephesinde aynı saftadır.

Ya Türkiye?.. Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun cümleleri; 'Türkiye'nin çevresinde 8 ülke idari kriz yaşıyor, bölge ateş çemberinden geçiyor. 100 yıl önceki tasfiyede ekilen tohumların, sorunların hepsi aynı anda önümüzde.'

Ankara 'iç siyasi takvimleri' tamamladıkça yüzünü 'dış siyasi ajandalara' dönmeye başlayacak.

'Karışmıyor' sanıyorlar, 'korunuyor' akıllarına gelmiyor...

Nedret Ersanel / Yeni Şafak



Bu haber 1,715 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,630 µs