En Sıcak Konular

Demirtaş: Şengal insanlığın onurudur

8 Ağustos 2014 21:50 tsi
Demirtaş, "Şengal'deki Türkmen ve Ezidileri korumak sadece orada yaşayanların boynunun borcu değildir. Bizim de boynumuzun borcudur. Şengal insanlığın onurudur" dedi.

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Şengal'deki Türkmen ve Ezidileri korumak sadece orada yaşayanların boynunun borcu değildir. Bizim de boynumuzun borcudur. Şengal insanlığın onurudur" dedi.
 
Demirtaş, Diyarbakır'daki İstasyon Meydanı'nda düzenlenen mitingde kardeşliğin Türkün Kürtün, Çerkezin, Arabın, Süryaninin, Ermeninin, Alevinin, başı kapalının ve bu topraklarda yaşayan herkesin korkmadan, birbirinden kaygı duymadan, devletin zulmünü görmeden ana dili ve kültürüyle eşitçe yaşaması olduğunu söyledi.
 
Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır mitinginde yaptığı konuşmada daha önce cezaevinde Kürtçe konuşmasının yasak olduğunu ancak kendilerinin bu yasağı kaldırdığını söylediğini bildiren Demirtaş, şöyle konuştu:
 
"Ben de dedim ki; 'İnşallah sana da nasip olur. Cezaevinde ana dilini rahat rahat konuşursun inşallah. Madem ki bu kadar kıymetli bir hak vermişsin bize öpüp başımıza koymamız lazım. Bundan niye biz yalnız faydalanalım sen de insansın sen de faydalan. Cezaevinde ana dilinin özgürlüğünün tadına varırsın.' TRT 6'yı açmışlar gece gündüz AKP'nin propagandasını Kürtçe bize dinleme hakkını vermişler."
 
Tekçiliği dayatan, faşizan siyasete karşı bütün halkların kardeşliği üzerine inşa edilmiş barış siyasetinin çıktığı kırılmanın yaşandığını dile getiren Demirtaş, "Edirne, Tekirdağ, Muğla, Aydın, Antalya, Adana, Kayseri bu çağrıya kulak veriyor. Artık Diyarbakır'ın elini İzmir, Antalya, Tekirdağ, Sivas tutuyor" dedi.
 
 "Devlet hepimizin devleti olacak"
 
"Ezilen kimlikler olarak dayanışma içerisinde olursak çözülemeyecek sorun yoktur. Türkiye'nin bütün kimlikleri Türkü de Kürtü de eziliyor" diyen Demirtaş, şunları kaydetti:
 
"Alevi Sünninin, Sünni Alevinin düşmanı olmayacak, Türk Kürdün, Kürt Türkün dilinden, kimliğinden korkmayacak. Bütün inançlar, kimlikler bir arada eşitçe birbirini severek koruyarak yaşayacak. Devlet hepimizin devleti olacak. Bizim de devletimiz olacak. Yeni yaşam bunun formülüdür. Kürt de Alevi inancına sahip olan da başbakan, cumhurbaşkanı olacak. Zannediyorsunuz ki devlet Türklerin devletidir. Öyle de değil. Bir kişinin devletidir, Recep Tayyip Erdoğan'ın devletidir. Devleti kendi mülkü gibi görüyor. Kendini halife olarak gördüğü için iş adamlarından para toplayıp, havuza atmak 'helaldir' diyorlar."
 
"Türkiye'nin kaderini de değiştirmiş olacaksınız"
 
 Demirtaş, seçim günü oy kabinine herkesin 3 fotoğrafa gönül gözüyle bakmasını isteyerek, "Sağa sola bakmaya gerek yok. Orta yerdeki fotoğrafa baktığınızda kendinizi göreceksiniz. Mührü basmak 10 saniyedir. Mührü doğru yere bastığınızda Türkiye'nin kaderini de değiştirmiş olacaksınız" diye konuştu.
 
"IŞİD'e karşı nezaketin ötesine geçemediniz"
 
El-Nusra, El-Kaide ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün 2 yıldır Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye tarafından desteklendiğini öne süren Demirtaş, dışişleri bakanının dünkü açıklamasında IŞİD'i incitmemeye çalıştığını savundu.
 
Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Siz, milletvekillerimize, Berkin Elvan'a, bu meydandaki annelere 'terörist' dediniz ancak IŞİD'e 'terörist' diyemediniz. IŞİD'e karşı nezaketin ötesine geçemediniz. Böyle bir vicdansızlık olur mu? Musul'da 42 tane rehine varmış, IŞİD'i kızdırmamak lazım. Vicdansızlar on binlerce insanı katlettiler. Hala da devam ediyorlar. Her gün her yerde kelle kesip hakaret ediyorlar.
 
Oradaki Türkiyeli rehinelerin zarar görmemesi için elimizden geleni yapalım. Bu barbar it sürüsüne boyun mu eğelim? Herkesi IŞİD barbarlığına karşı direnişe davet ediyorum. Şengal'deki Türkmen ve Yezidileri korumak sadece orada yaşayanların boynunun borcu değildir. Bizim de boynumuzun borcudur. Şengal insanlığın onurudur. Musul'dan Kobani'den, Ciziri'den Gazze'ye kadar nerede bir zulüm varsa biz mazlumun yanındayız."
 
"Sizler aynı acıyı bağrınızda yaşadınız"
 

 Her zaman kadınların en fazla bedeli ve acıyı çeken kesim olduğunu ifade eden Demirtaş, "İster gerilla, ister asker, isterse polis anası sizler aynı acıyı bağrınızda yaşadınız. Bugün geldiğimiz noktada en çokta barışı hak eden analarsınız. Türküyle, Kürdüyle siz analara barışı armağan etme sözünü verdikse, inşallah onu yerine getireceğiz" diye konuştu.
 
Demirtaş, bugün gazetelerde AK Parti'nin adayıyla ilgili bir haberin yer aldığını bildirerek, "Rastgele bir vatandaşa telefon açmış, vatandaş ise onu kontör dolandırıcı zannederek telefonu kapatmış. Demek ki biliyorlar kim olduğunu. Öyle yanlışlıkla filan kapatmamışlar. Dolandırıcılık ile ilgili bir ses duymuş hemen kapatmış" ifadelerini kullandı.
 
"Çatıda bir heyecan yok"
 

"Bizler seçilirsek, Türkiye'yi aydınlığa kavuşturabiliriz" diyen Demirtaş, sözlerini şöyle tamamladı:
 
"Ekmeleddin amcam kusura bakmasın ama Erdoğan ile uğraşacak kişi o değil, biziz. Onunla baş edecek kişi o değildir. Doğru çizgi biziz. Çatıda bir heyecan yok, çatının size getireceği bir şey yok. Demirtaş'ın etrafındaki ilkelerde heyecan var. Gelin oyunuzu boş yere atmayın. Oyunuzu ilkesizliğe atmayın."
 
Konuşmanın ardından Demirtaş, bazı partililerin yanı sıra annesi Sadiye, babası Tahir ve eşi Başak Demirtaş ile vatandaşları selamladı.
 
Miting başlamadan önce alandaki bir ağaç üzerindeki 2 kişinin elinde Türk Bayrağı ve Demirtaş'ın isminin yazılı olduğu flamaları taşıdığı görüldü.

aa


Bu haber 507 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,894 µs