En Sıcak Konular

Rabia Kadir'den Erdoğan'a övgü

8 Ağustos 2014 20:03 tsi
Rabia Kadir'den Erdoğan'a övgü
Rabia Kadir, "Başka hiçbir hükümetin yapmadığını Başbakan Erdoğan’ın hükümeti yaptı. Türkiye tarihinde Uygur Türklerine bu kadar sahip çıkan başka hükümet yok" dedi.

Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabia Kadir, "Başka hiçbir hükümetin yapmadığını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümeti yaptı, Türkiye tarihinde Uygur Türklerine bu kadar sahip çıkan başka hükümet yok. Eğer birisi çıkıp 'Başbakan Erdoğan Uygurlara yardım etmedi' dese ben onun da karşısına dikilirim" dedi.
 
Kadir, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Başbakan Erdoğan'ın, Doğu Türkistan'da olanlara dünyada "soykırım" diyebilen ilk devlet adamı olduğunu belirterek, "Başbakan Erdoğan'a çok minnettarız. Mevcut hükümetin bize en fazla sahip çıkan Türk hükümeti olduğunu üstüne basa basa söylemek istiyorum" diye konuştu.
 
"Çin'in Doğu Türkistan'da soykırım yaptığını yıllardır tüm dünyaya anlatmaya çalıştıklarını ama dünyanın bu konuda sessiz kalmayı sürdürdüğünü" kaydeden Kadir, ancak ilk kez bir devlet adamı olarak Başbakan Erdoğan'ın Temmuz 2009'da bütün dünya kamuoyu önünde bunun bir "soykırım" olduğunu söylediğini dile getirdi.
 
"Gönlümüz Erdoğan'dadır"
 
Kadir, cumhurbaşkanı adaylarının Doğu Türkistan meselesine bakışına dair bir soru üzerine şu değerlendirmede bulundu:
 
"Hem Erdoğan hem İhsanoğlu, bizim için çok iyi insanlardır. Her ikisi de Doğu Türkistan meselesini kendi meselesi olarak görüyor. Ben hiçbir şekilde cumhurbaşkanlığı seçimine karışmam. Kim gelirse gelsin bizim başımızın üstünde yeri var ama elbette sayın Erdoğan kazanırsa daha da seviniriz. Mevcut hükümetin bize en fazla sahip çıkan Türk hükümeti olduğunu üstüne basa basa söylemek istiyorum. Elbette karşı taraftaki insanların da bundan alınmaması lazım, çünkü biz bir gerçeği söylüyoruz. Biz Türkiye'deki bütün cumhurbaşkanı adaylarına, bütün partilere, herkese Doğu Türkistanlı olarak aynı mesafedeyiz ama gönlümüz Erdoğan'dadır, bütün Uygurlar ona dua ediyoruz".
 
 "(İhsanoğlu için) Hiçbir iş yapmadı demek ayıp olur"
 
Türkiye'de Doğu Türkistan konusunda İhsanoğlu'na yönelik bazı eleştiriler konusunda da Kadir, "İhsanoğlu için İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri olduğu dönemde Doğu Türkistan için hiçbir iş yapmadığının söylenmesini doğru bulmadığını" kaydetti. Kadir, şunları söyledi:
 
"Bizim doğru söylememiz lazım; Ekmeleddin Bey elinden geleni yaptı, yakın bir temasımız oldu ama onu köstekleyen İslam ülkeleri vardı. Hiçbir iş yapmadı demek, gerçekleri söylememek ayıp olur. Ekmeleddin Bey Doğu Türkistan davasına çok yakın, çok samimi, uzun yıllar bu davaya gönül vermiş biri. Onun da hakkını yememek lazım. Ben eminim Sayın Erdoğan cumhurbaşkanı seçimini kazanır ama o kazanacak diye bize hizmet eden, bizim için çaba gösteren insanları da rencide etmek olmaz.
 
Başbakanın da yaptıkları elbette çok büyük işlerdir onu da başkası inkar ederse onun da karşısına dikilirim. Başka hiçbir hükümetin yapmadığını Başbakan Erdoğan'ın hükümeti yaptı, Türkiye tarihinde Uygur Türklerine bu kadar sahip çıkan başka hükümet yok. Eğer birisi çıkıp 'Başbakan Erdoğan Uygurlara yardım etmedi' dese ben onun da karşısına dikilirim, onu da yanlış bulurum."
 
"Hiç kimsenin bu meseleyi iç politikaya alet etmemesi lazım"
 
Rabia Kadir, "İhsanoğlu'nun Doğu Türkistan meselesini iç politika konusu haline getirmesinden ise rahatsızlık duyduklarını" söyledi. İhsanoğlu'nun "hükümeti Uygur meselesiyle yeterince ilgilenmemekle" eleştiren sözlerinin hatırlatılması üzerine Kadir, "Onu da yanlış buluyoruz. Biz ondan rahatsız olduk aslında. Hiç kimsenin bu meseleyi iç politikaya alet etmemesi lazım" dedi. Kadir, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Böyle bir büyük katliam yapılırken dünyada hiçbir ses çıkmaması bizi en fazla üzen şey oldu. Ama bir tek Türkiye'den ses geldi. Bu da bizim yüreğimize su serpti. Onun için biz bu konuda minnettarız. Başbakan Erdoğan'a çok minnettarız. Sayın Erdoğan seçimle işbaşına gelmeden önce Türkiye'de Doğu Türkistan bayrağının asılması dahi yasaktı. Ondan önceki hükümetler devrinde, bize en büyük katliamları yürüten dönemin Çin devlet başkanına devlet madalyası verilmişti Türkiye'de. Sayın Erdoğan hükümeti bu kanunların hepsini ortadan kaldırdı. Şu an Doğu Türkistan bayrağını herkes serbestçe taşıyabilir, asabilir. Doğu Türkistan meselesi şu anda Türkiye'nin bir milli meselesi olarak zirveye çıkmıştır, herkes tarafından kabul edilen bir mesele haline gelmiştir. Erdoğan ve AK Parti hükümeti Uygurların Türkiye'ye gelip yerleşmesi için çok büyük imkanlar sağladı ve kapılarını açtı. Dünyada zor durumda olan, Çin tarafından idam edilme ihtimali olan binlerce insan Türkiye'ye gelmiş, Sayın Başbakan binlerce Doğu Türkistanlı'yı ölümden kurtarmıştır".
 
"Bazı kentlerde yaşayan Uygurlu kalmadı"
 
Uygurların sokağa dökülmesine Çin'in uyguladığı "vahşi siyasetin" neden olduğunu belirten Kadir, Çinli yetkililerin Uygurları ibadet yerleri dahil toplu olarak gördükleri yerde sorgulamadan öldürdüklerini ve Uygurlu kadınların kıyafetlerini yırttıklarını, bunun sonucunda gelen katliamlar sonrasında bazı kentlerde yaşayan Uygurlu kalmadığını söyledi. Kadir, Doğu Türkistan'da yaşananların Çin'in öne sürdüğü gibi "terörist vakalar" olmadığına işaret ederek, şunları kaydetti:
 
"Suriye'de, Irak'ta, Ukrayna'da insanlar hükümete karşı ayaklandıklarında dünya bunlara terörist demiyor. Uygurlular, Çin'in ağır silahlarına karşı kendini savunuyor. Bu nedenle terörist suçlamasını kabul etmiyor, bu suçlamaları yöneltenleri ayıplıyoruz. Biz Erdoğan'ın dediği gibi Çin hükümetinin Uygurlara karşı yürütmekte olduğu saldırıları soykırım olarak görüyoruz".
 
"Uluslararası toplum sessiz kalmamalı"
 
Kadir, Çin'in son yaptığı katliam sonucunda dünyaya sadece 96 kişinin öldüğünü duyurduğunu ama bu sayının "binlerce" Uygurlu olduğuna yönelik ellerinde belgeler bulunduğunu söyledi.
 
Türkiye'ye, ABD'nin tıpkı Tibet meselesini her platformda savunması gibi Doğu Türkistan konusuna tüm uluslararası platformlarda dikkat çekmesi çağrısında bulunan Kadir, BM'nin de Çin'in Güvenlik Konseyi üyesi olması yüzünden bu soykırıma sessiz kalmaması gerektiğini ifade etti.
 
Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabia Kadir, BM'nin Doğu Türkistan'da yaşananlara dair bağımsız bir araştırma yapılması için Çin'e baskı yapması gerektiğini kaydederek, bunun yanında insan haklarının garantörü olduklarını belirten ABD ve AB'nin de bu konuda Çin'e baskı uygulaması gerektiğini dile getirdi.

aa
 

Bu haber 1,246 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,256 µs